H φετινή συνάντηση 6,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών με την Εφορία προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διευθετηθούν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, αλλά και χιλιάδες δηλώσεις για κρατικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις -επιστρεπτέα προκαταβολή, μειωμένα ενοίκια, επίδομα θέρμανσης- που υποβάλλονται καθημερινά στις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ από πληττόμενους φορολογούμενους.
Ετσι, θεωρείται βέβαιο πως και φέτος θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών εντύπων η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου, ενώ το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, οι φορολογούμενοι και φέτος να μπορέσουν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις – με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2022.
Επίσης, το επόμενο διάστημα θα «κλειδώσουν» οι οριστικές αποφάσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια και την προκαταβολή φόρου εισοδήματος.
1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Eξετάζεται η ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογουμένους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
2. Τεκμήρια: Λόγω των μειωμένων εισοδημάτων χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο, καθώς δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις αντικειμενικές δαπάνες με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ πάνω από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι «παγιδεύτηκαν» στα τεκμήρια και πλήρωσαν έξτρα φόρο. Έτσι, εξετάζονται παρεμβάσεις για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 για όσους πλήττονται από την πανδημία.
3. Προκαταβολή φόρου: Οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να ληφθούν τον Μάιο όταν θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για την έκταση των ζημιών από την υγειονομική κρίση. Το μέτρο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύσει μόνο για τα κέρδη που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την κλιμακωτή μείωση ή και κατάργηση της προκαταβολής φόρου ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου με βάση το μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι. Ειδικότερα για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό «κουρέματος» του φόρου θα ανέλθει στο 30%, για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 50%, για πτώση τζίρου 25,01%-35% θα διαμορφωθεί στο 70% ενώ για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35% η μείωση της προκαταβολής θα είναι 100% δηλαδή θα μηδενιστεί.