Για τις υποδομές στην περιοχή μας, τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε αυτόν τον τομέα αλλά και για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε μια σειρά δραστηριοτήτων αναφέρθηκαν οι ομιλητές της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», το περασμένο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της «ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ 2020»
Στην εκδήλωση κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα αυτή του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος για τον τρόπο που μπορεί να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τον Φορέα Διαχείρισης για το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου.
Το videο της εκδήλωσης είναι αναρτημένο στο www.forumanaptixis.gr, . Συντονιστής της ήταν ο εκδότης του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος
Αναλυτικά για όσα συζητήθηκαν:
Ο Χαράλαμπος Μπονάνος Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, απαρίθμησε τα έργa που είναι σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μέτρα κατά της πανδημίας που λαμβάνει η κυβέρνηση και η Περιφέρεια , καθώς η εκδήλωση οργανώθηκε 24ώρες μετά το αυστηρό lockdown στο οποίο μπήκε η Πάτρα. Ειδικότερα, τόνισε ότι η πανδημία θα τραβήξει σε μάκρος, καθώς δεν υπάρχει μαζικός εμβολιασμός. Η εικόνα που παρουσίαζε το κέντρο το τελευταίο διάστημα δεν ήταν ενθαρρυντική, καθώς υπήρχε συγχρωτισμός σε καφέ και οι περισσότεροι φορούσαν τη μάσκα για να αποφύγουν τις διοικητικές ποινές.
- Ο Χρήστος Κορδάς Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής, τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τη Δημοτική Αρχή στις σχολικές μονάδες, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων σήμερα Δευτέρα, τις οποίες η δημοτική αρχή αναβάθμισε ενεργειακά. O Δήμος από την πλευρά του τόνισε ότι κάνει προσπάθεια σε πολλούς τομείς για την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών «κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι», σημείωσε. . Μίλησε για τα έργα που είναι σε εξέλιξη από τον Δήμο με την προσπάθεια των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και για την κοινωνική του προσφορά.
- Ο Βασίλης Αϊβαλής, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, τόνισε για το Φράγμα Πείρου -Παραπείρου ότι η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Υποδομών εξέφρασε πρόσκληση διαχείρισης του Φράγματος σε ιδιωτική εταιρεία για πέντε χρόνια. Σημείωσε ότι η στάση του Δήμου Πατρέων ήταν δεδομένη, δηλαδή η διαχείριση του Φράγματος να παραμείνει στο κράτος. Οι Δήμοι των γύρω περιοχών ήταν υπέρ της πρότασης του ΤΕΕ για διαδημοτικό φορέα διαχείρισης. «Κάνω την εξής πρόταση προς την Περιφέρεια και τον Δήμο: Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια προκήρυξη για διαχείριση του φορέα για τα επόμενα πέντε χρόνια από ιδιώτη. Αν η δημοτική αρχή συνεχίσει να μην θέλει, προτείνω στην Περιφέρεια να αναλάβει το κομμάτι της διαχείρισης, ζητώντας από την κυβέρνηση ένα μεγαλύτερο οικονομικό μαξιλάρι από αυτό που είχαμε προτείνει εμείς. Είχαμε ζητήσει 2 εκ ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση ως κεφάλαιο κίνησης. Στόχος να δημιουργήσει η Περιφέρεια Φορέα, αλλά και πάλι να είναι διαδημοτικός ή πιο ακριβέστερα διαβαθμικός».
- Για το Φυσικό Αέριο επεσήμανε ότι η Περιφέρεια έχει εκδώσει εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τη ΔΕΔΑ, ζητώντας της να κατασκευάσει τα δίκτυα και να χωροθετήσει το σημείο κατασκευής των δεξαμενών. Αυτό θα γινόταν μέχρι τέλος του 2020 και τελικά η ΔΕΔΑ από την πλευρά της ζήτησε παράταση. «Πρέπει να πιέσουμε όλοι για να μη χαθεί το έργο» τόνισε χαρακτηριστικά.
- Για την έλευση του τρένου, υποστήριξε ότι η υπογειοποίηση πριν την Κανελλοπούλου δεν είναι το μέγιστο που έλαβε η περιοχή μας, καθώς σε διαβουλεύσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση επιδιωκόταν υπογειοποίηση ακόμα και από την περιοχή του Ρίου, κάτι που κατά την τότε ηγεσία ήταν εφικτό.
- Πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο είναι σε δημόσια διαβούλευση ο σχεδιασμός των ενεργειακών δικτύων ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή οι πυλώνες υψηλής τάσης. Η διασυνδετήρια γραμμή θα καθυστερήσει σημαντικά και θα ολοκληρωθεί την επόμενη δεκαετία. Απηύθυνε δημόσια έκκληση σε Δήμο και Περιφέρεια για συνεργασία με το ΤΕΕ προκειμένου το έργο να συντομευθεί.
Απαντώντας στα όσα έθεσε δημόσια ο κ. Αϊβαλής ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος τόνισε ότι:
* Για το φράγμα Πείρου-Παραπείρου είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διαχειριστεί ο Α βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εφόσον ζητηθεί η βοήθεια από την Περιφέρεια θα την παρέχει.
*Για την Πατρών-Πύργου εξήγησε ότι η Περιφέρεια πιέζει για την επίσπευση του έργου και υποστήριξε ότι ο δρόμος δεν θα προχωρούσε με το προηγούμενο καθεστώς των πέντε εργολαβιών.
*Για την υπογειοποίηση σημείωσε ότι ακολουθήθηκαν οι συμβουλές του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος ως προς το σημείο που θα ξεκινήσει, ωστόσο χαρακτήρισε το έργο γενικότερα «μαξιμαλιστικό».
* Για το φυσικό αέριο επεσήμανε ότι «θα ασκηθούν πιέσεις ώστε η ΔΕΔΔΑ να τιμήσει την υπογραφή της» και να κάνει αυτό που επιβάλλεται, ενώ το πρόβλημα του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι θα το αντιμετωπίσει η Περιφέρεια με το δέοντα τρόπο.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Κορδάς σημείωσε για ότι δεν είναι απλή η διαχείριση του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου ούτε η ίδρυση ενός διαδημοτικού Φορέα, όπως προτείνεται από διάφορες πλευρές. Και αυτό διότι ο Δήμος της Πάτρας δεν έχει τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού και το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του έργου.
- Η Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης την προστασίας των πολιτών με καλύτερης ποιότητας μάσκες, να αερίζονται οι χώροι συγχρωτισμού και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Εξήγησε ακόμη ότι η ιατρική κοινότητα διαθέτει στη φαρέτρα της ένα ακόμη φάρμακο, την κολχικίνη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να μπορέσουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα του κορωνοϊού.
- Ο Στάθης Ευσταθόπουλος Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων ΕΑΠ, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι παρά την πανδημία το ΕΑΠ κατάφερε να αναβαθμίσει τις ηλεκτρονικές του υποδομές, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή την περίοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μάλιστα ήταν από τα πρώτα ιδρύματα που εφάρμοσε το θεσμό της εξ αποστάσεως εξέτασης. Προανήγγειλε μάλιστα για το επόμενο διάστημα μια σημαντική επένδυση που ετοιμάζει το ΕΑΠ , που θα το φέρει ακόμη πιο κοντά με την κοινωνία της περιοχής. Ξεκαθάρισε τέλος ότι όλοι οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί του Ιδρύματος γίνονται με κέντρο την Πάτρα.
- Ο Θανάσης Πετρόπουλος Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας μίλησε διεξοδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της περιοχής. Αποκάλυψε όμως και μια πολύ καλή είδηση: ότι το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που το ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγώνστον αγροτικό τομέα βγήκε με θετικό πρόσημο. Δηλαδή είχαμε περισσότερες εξαγωγές, κάτι που σημαίνει κέρδος 300 εκ. Ευρώ για την ελληνική οικονομία. Κάτι που είχε να συμβεί από το 1984
- Τέλος ο Ανδρέας Ζέρβας Διευθυντής Β΄ Βαθμίας Εκπαίδευσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έχουν αποκτήσει μια κουλτούρα σε σχέση με τις προφυλάξεις που θα πρέπει να λαμβάνουν για τον κορωνοϊό, ενώ αναφέρθηκε και στο επιτυχημένο πρόγραμμα της τηλεκπαίδευσης στην Αχαΐα .