Πρόταση του Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου εκ μέρους της Πάτρας Διεθνούς Σύγχρονης Πόλης για την συμμετοχή του Δήμου στους εορτασμούς της Εθνικής μας Απελευθέρωσης.
Κοινό μας μέλημα είναι, να αποφευχθεί κάθε είδους κομματική εκμετάλλευση του ενιαίου απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και συσχέτιση του με σύγχρονες μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η Εθνική Ανεξαρτησία και η Λαϊκή Κυριαρχία είναι κοινός τόπος όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων.
Με την αιγίδα του Δήμου, του πολιτιστικού οργανισμού, του ΔΗΠΕΘΕ και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, να διοργανωθούν οι κάτωθι εκδηλώσεις:
1) Συνέδριο με καθηγητές Πανεπιστημίου, με θέμα «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ». (Το δέχθηκε ο Δήμαρχος)
2) Ημερίδα με θέμα, «ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ», με παράλληλα παράσταση (συναυλία) δημοτικών τραγουδιών. (Το δέχθηκε ο Δήμαρχος)
3) Ημερίδα με θέμα, «Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821», ———
4) Ημερίδα με θέμα τη «Συμβολή των Φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση». (Το απέρριψε)
5) Τιμητική Εκδήλωση, όπου θα μιλήσουν, οι απόγονοι όλων των οικογενειών, για την συμμετοχή των επώνυμων αγωνιστών προγόνων τους και θα δοθούν αναμνηστικά επετειακά μετάλλια. (Το απέρριψε)
6) Διαγωνισμός σε όλα τα σχολεία Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πατρέων με θέμα: «Η συμμετοχή των αγωνιστών της Περιοχής στην Επανάσταση του 1821». (Το απέρριψε)
7) Θεατρικές Παραστάσεις Γυμνασίων-Λυκείων με θεματολογία την Ελληνική Επανάσταση (Το απέρριψε)
8) Διαγωνισμός και έκθεση Ζωγραφικής Δημοτικών σχολείων με θέμα τους ήρωες και τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. (Το απέρριψε)
9) Να γίνει η αναμόρφωση της πλατείας Σαραβαλίου και να τοποθετηθεί εκεί το άγαλμα του Κολοκοτρώνη σε ειδική επετειακή πανηγυρική εκδήλωση (κοινή πρόταση με τον Δήμαρχο)
10) Να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί προτομή του Νικολή Καραχάλιου στην πλατεία έναντι της Μονής Γηροκομείου (Το δέχθηκε ο Δήμαρχος)
11) Να σημαιοστολιστεί ο Δήμος Πατρέων την 25η Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση. (ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ)
12) Να προχωρήσει η ανάπλαση του Παλαιού Νοσοκομείου ως Λαογραφικού Μουσείου (κοινή πρόταση με τον Δήμαρχο)
13) Να προχωρήσει η ανάπλαση των Παλαιών Λουτρών σύμφωνα με την αρχική προσυμφωνία ένταξης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (κοινή πρόταση με τον Δήμαρχο)
14) Να γίνουν 10 υπαίθριες εικαστικές εκθέσεις σε Πλατείες όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων της πόλης, με ανατυπωμένα έργα ζωγραφικής του Θεόφιλου, με έργα του Μακρυγιάννη και του Παναγιώτη Ζωγράφου, με χαρακτικά του Τάσσου (Μόνο για την περίοδο του 1821) με έργα από τη μόνιμη συλλογή της Βιβλιοθήκης και με Λάβαρα της Επανάστασης του 1821. Παράλληλα, ο Πολιτιστικός Οργανισμός και οι αντίστοιχες υπηρεσίες να επιμεληθούν έκθεση στην Πινακοθήκη, με έργα από το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που αφορούν στην περίοδο του 1821, καθώς και τεκμήρια – βιβλία με έκδοση σχετικού λευκώματος. Στις 24 Μαρτίου να φωτιστούν όλα τα έργα τέχνης σε πλατείες με αγωνιστές του 1821. ΕΠΕΜΕΙΝΕ ΣΤΙΣ 5 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
15) Να γίνει παράσταση με την Όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ. Την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν αναλάβει και οφείλουν να ολοκληρώσουν, τα Σύνολα του Δημοτικού Ωδείου, «Συμφωνική Ορχήστρα» (αποτελούμενη από μαθητές, απόφοιτους και καθηγητές του Ωδείου) και «Χορωδία Δωματίου». Να συμμετέχουν επίσης Χορωδίες (ερασιτεχνικές) από την πόλη. Τη Διεύθυνση της Χορωδίας Να έχει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος (Δ/ντής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), την όπερα να διευθύνει ο Β. Φιδετζής. (κοινή πρόταση με τον Δήμαρχο)
16) Η Πάτρα είναι μία από τις 51 πόλεις – πρωτεύουσες νομών, που έχουν ενταχθεί στη «Γιορτή Πόλεων» και σε συνεργασία με την επιτροπή των 200 χρόνων. Να οργανωθεί διήμερο εκδηλώσεων τις 20 και 21/6, που να περιλαμβάνει 12 μουσικές παραστάσεις με σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού (Δημοτικό Ωδείο, ΟΝΕ, Χορευτικό Τμήμα, Μπάντα) σε 12 Πλατείες, όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων με ιστορική αναφορά στην επανάσταση του 1821. Στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις να συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και όλες οι χορωδίες της πόλης μας. Επίσης, να γίνει προβολή και κινηματογραφικής ταινίας. (κοινή πρόταση με τον Δήμαρχο)
17) Να γίνει συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για δύο ξεχωριστά θεατρικά που να αφορούν τον Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο και τον Παναγιώτη Καρατζά, από σπουδαστές της Δραματικής Σχολής. Με αυστηρή χρήση αντικειμενικά αξιόπιστων επιστημονικών πηγών και όχι μεροληπτικών συγγραφέων. (Αποδέχθηκε να γίνει και για τον Παπαδιαμαντόπουλο)
18) Να γίνει η παράσταση τις 4/9 – «Η Καντάτα της Ελευθερίας». Σε μουσική Χρήστου Λεοντή, βασισμένη σε κείμενα των Ρήγα Φεραίου, Διονύσιου Σολωμού και Μακρυγιάννη. Με ερμηνευτές τους Μίλτο Πασχαλίδη, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Ιωάννα Φόρτη. (κοινή πρόταση με τον Δήμαρχο)
19) Να γίνουν θεατρικές παραστάσεις
Α) Ρήγας: Θούριος – Τα δίκαια του ανθρώπου – Χάρτα.
Αποσπάσματα από το Θούριο και τα κείμενα για τα δίκαια του ανθρώπου, καθώς και το Σύνταγμα που προτείνει για το «δίκαιο» βαλκανικό κράτος.
Β) Σολωμός – Βαλαωρίτης: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι – Ο Φωτεινός.
Αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», με έμφαση στην ηρωική αντίσταση, καρτερικότητα και αντίσταση στον πειρασμό, εκ μέρους των πολιορκημένων.
Γ) Απομνημονεύματα αγωνιστών: Μακρυγιάννης – Κολοκοτρώνης –Κασιομούλης.
Αποσπάσματα από λόγια αγωνιστών, από την ομιλία του Κολοκοτρώνη σε μαθητές στην Ακρόπολη, από τον Επίλογο των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη, καθώς και αποσπάσματα από τα Στρατιωτικά Ενθυμήματα του Κασιομούλη, που αφορούν κυρίως το Μεσολόγγι.
Δ) Θεατρική παράσταση από το Άρμα Θέσπιδος, με τον τίτλο «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Να παρουσιαστεί στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας σε γειτονιές του Δήμου.
Ε) Παράσταση – μετάκληση του ΔΗΠΕΘΕ: «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού και του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου.
ΣΤ) Μελοποίηση για ανδρική χορωδία και πιάνο, με τη χορωδία LIBRO CORO, διεύθυνση διδασκαλίας: Ανθή Γουρουντή, Πιάνο: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου.
Ζ) Παράσταση πατρινών καλλιτεχνών που στηρίζει το ΔΗΠΕΘΕ. Κείμενο της Γιάννας Ροϊλού με τον τίτλο: «Ασπρόμαυρο πάνω σε κόκκινο», με αναφορά σε μια συμβολική μορφή του Αγώνα για την Ανεξαρτησία, την Μαντώ Μαυρογένους. Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία και μουσική επιμέλεια: Μαρία Φραγκή.
(Αυτά είναι κοινή πρόταση)
Η ψηφοφορία έγινε με βάση
Το μεγάλο σημείο τριβής που είναι η επιμονή του Δημάρχου να γίνει εκδήλωση που θα περιλαμβάνει την αναφορά περί «συμβιβασμένου κλήρου» από την Ελληνική Νομαρχία, ενώ οι θυσιασθέντες κληρικοί με το σταυρό και το όπλο στο χέρι είναι εκατοντάδες κατά την Επανάσταση.
Επίσης σε πλήρη παραχάραξη της Ιστορίας προχωρούν όσοι θέλουν τον εθνικοαπαλευθερωτικό αγώνα να τον μετατρέψουν σε Καρατζιάδα, ενώ ο αγωνιστής ήταν ένοπλος μισθοφόρος του Παπαδιαμαντόπουλου και επέδειξε ανδρεία στην πολιορκία του κάστρου. Η εμμονή στις κομματικές ατεκμηρίωτες απόψεις του Κορδάτου που δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρες από την ακαδημαϊκή κοινότητα χαρακτηρίζει την ιδεοληψία του ΚΚΕ.