Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Μοναδικό θέμα στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση ήταν ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου , που εκπονήθηκε από Επιτροπή του Πανεπιστημίου, με βάση και τις γενικές κατευθύνσεις που είχαν δοθεί. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ήταν να ταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου υπέρ του Στρατηγικού Σχεδιασμού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα 51 μέλη της Συγκλήτου, τα 45 ψήφισαν υπέρ του Σχεδιασμού, τρία καταψήφισαν και τρία ψήφισαν λευκό.
O Στρατηγικός Σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Πατρών προβλέπει κατά κύριο λόγο συγχωνεύσεις τμημάτων και έχει προκαλέσει ορισμένες τοπικές αντιδράσεις, επειδή κάποια τμήματα αναμένεται να κλείσουν ή να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές. Γι’ αυτό το λόγο συνεδρίασε σήμερα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών και συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών φορέων της περιοχής καθώς επίσης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης.
Οι βασικές αλλαγές που προτείνει η Επιτροπή του Πανεπιστημίου Πατρών είναι οι εξής:
Η ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ έχει αυτή την στιγμή έξι Τμήματα. Πέντε Τμήματα σε λειτουργία από το 2019 και ένα σε αναστολή ως εξής:
● Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, 2019, (Μεσολόγγι)
● Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, 2019, (Μεσολόγγι)
● Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, 2019, (Αγρίνιο)
● Γεωπονίας, 2019, (Αμαλιάδα)
● Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, 2019, (Μεσολόγγι)
● Γεωργικής Βιοτεχνολογίας,(Αγρίνιο σε αναστολή)
Από τα πέντε σε λειτουργία Τμήματα της Σχολής, τα 4 βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία και το Τμήμα Γεωπονίας στην Ηλεία.
Πρόταση αναδιοργάνωσης:
1. Συνένωση των Τμημάτων «Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής» με έδρα το Μεσολόγγι, «Γεωπονίας» (Αμαλιάδα) και «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής»(Μεσολόγγι) σε «Τμήμα Γεωπονίας» με έδρα το Μεσολόγγι.
2. Δημιουργία Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας με αντικείμενο τη Διαχείριση Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος από το 2023-24.
3. Μετονομασία του Τμήματος «Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών» σε τμήμα «Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών» με έδρα το Μεσολόγγι.
4. Συνένωση του Τμήματος «Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Αγρίνιο με το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων» στο Αγρίνιο. Προτείνεται η δημιουργία τομέα «Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» στο «Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων». Στον τομέα αυτό θα περιέλθει και το MBA «Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων» του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται οι σπουδές διοίκησης για επιχειρήσεις τροφίμων αλλά σε μεταπτυχιακό επίπεδο και παραμένει το γνωστικό αντικείμενο της διοίκησης επιχειρήσεων στον νομό Αιτωλοακαρνανίας για να υποστηρίξει όλα τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής.
5. Απορρόφηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα το Αγρίνιο από καινούργιο τμήμα με αντικείμενο το περιβάλλον και την αειφορική γεωργία.
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ανήκει στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών που αποτελείται από τα εξής τμήματα.
1. Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Πάτρα)
2. Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας,(Πάτρα)
3. Θεατρικών Σπουδών, (Πάτρα)
4. Φιλολογίας, (Πάτρα)
5. Φιλοσοφίας (Πάτρα)
6. Ιστορίας- Αρχαιολογίας, (Αγρίνιο)
7. Μουσειολογίας, (Πύργος)
Πρόταση Αναδιοργάνωσης: Συνένωση του Τμήματος Μουσειολογίας με το Τμήμα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» με ονομασία Τμήμα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» και έδρα την Πάτρα. Το Τμήμα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» μεταφέρεται από το Αγρίνιο στην Πάτρα.
Η ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ απαρτίζεται από τα κάτωθι τμήματα:
1. Νοσηλευτικής, (Πάτρα)
2. Φυσικοθεραπείας, (Αίγιο)
3. Λογοθεραπείας, (Πάτρα)
Πρόταση Αναδιοργάνωσης: Μεταφοράς της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα ώστε να είναι κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τα υπόλοιπα τμήματα της Σχολής που βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη της Πάτρας στο Κουκούλι. Η προφανής συνέργεια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας με την Ορθοπαιδική και Νευρολογική Κλινική, καθώς και με την Κλινική Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είναι επ’ ωφελεία των φοιτητών.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΚΟΙΝΩΝΙΑ