Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχουν βρεθεί οι αμπελουργοί της Δυτικής Αχαΐας ύστερα από την καταστροφική γι’ αυτούς περσινή σεζόν. Είναι χαρακτηριστική η εξέλιξη των τιμών. Το 2019 η μέση τιμή του ροδίτη, που είναι η κύρια καλλιεργητική δραστηριότητα, κυμάνθηκε από 0,25 έως 0, 27 λεπτά το κιλό ενώ το 2020 η τιμή κατρακύλησε από 0,12 μέχρι 0, 15 λεπτά το κιλό. Υπήρξε δηλαδή πτώση της τιμής από 40% έως 52%! Σε ανάλογα ποσοστά πτώσης τιμών κινήθηκαν και οι λοιπές ποικιλίες όπως η μαυροδάφνη, το μοσχάτο κ.α.
Τα στοιχεία αυτά δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και είναι χαρακτηριστικό ότι για να τεκμηριώσει την κατάσταση ο Αγροτικός Σύλλογος Δυτικής Αχαΐας έχει συγκεντρώσει και προσκομίσει πάνω από 200 τιμολόγια πώλησης σταφυλιών εσοδείας 2019 και 2020 που πιστοποιούν την πτώση στις τιμές πώλησης.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη διότι οι αμπελουργοί, αυτήν την περίοδο, βρίσκονται σε φάση πλήρους ανάπτυξης των αμπελουργικών εργασιών για την τρέχουσα σεζόν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σχετικές δαπάνες.
Στο μεταξύ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αποζημιώσεις για την πτώση των τιμών λόγω κρίσης κορονοϊού έχουν δοθεί σε μια σειρά από άλλες καλλιέργειες όπως η πατάτα και το καρπούζι, όχι όμως για τις αμπελοκαλλιέργειες. Το πρόβλημα είναι γνωστό τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά πρακτικά βήματα δεν έχουν ακόμα σημειωθεί.
Σήμερα (30/3) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο στην οποία πήραν μέρος ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς, ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Γιώργος Βεσκούκης, ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Μάλλιαρης, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Γρηγόρης Ρηγόπουλος και ο αμπελουργός-οινοποιός Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Στη διάρκεια της σύσκεψης επισκοπήθηκε το πρόβλημα, σημειώθηκαν οι μέχρι σήμερα κινήσεις και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί αύριο (31-3) τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και συναρμόδιους παράγοντες προκειμένου να συντονιστούν όλες οι δυνάμεις με στόχο τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Σε Αχαΐα και Ηλεία καλλιεργούνται περίπου 45.000 στρέμματα αμπελιών, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται στη Δυτική Αχαΐα», ανέφερε ο Σπύρος Μυλωνάς και συνέχισε: «Το αίτημα για στρεμματική αποζημίωση της τάξεως των 300 ευρώ ανά στρέμμα είναι απολύτως τεκμηριωμένο και εξαιρετικά επείγον. Το Υπουργείο οφείλει να κατανοήσει το πρόβλημα και να κινηθεί για τη λύση του και γι’ αυτό το σκοπό θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε στη διάθεσή μας» κατέληξε ο Σπύρος Μυλωνάς.