Η ανάγκη συνένωσης δυνάμεων παραγωγών για να μπορέσουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην εσωτερική αλλά και εξωτερική αγορά αποτελεί ζητούμενο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Και όλα αυτά θα γίνουν πράξη μέσω της Αλληλέγγυας Οικονομίας και τη συγκρότηση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να «ξεκλειδώσει» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ένα υψηλό κονδύλιο για τη χρηματοδότηση τέτοιων σχημάτων. Η πανδημία και οι οικονομικές αναταράξεις που προηγήθηκαν φρέναραν τις διαδικασίες όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτός ήταν και ο στόχος των συναντήσεων του Βοηθού Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για θέματα «Ομάδων Παραγωγών, Συνεργατισμού και Περιφερειακής Αγροτικής Πολιτικής», Μιχάλη Γούδα, με παραγωγούς ελαιολάδου της περιοχής της Αχαΐας αλλά και του Παναιτωλίου.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των παραγωγών για τη δημιουργία ενός συνεταιριστικού σχήματος, προκειμένου να προωθήσουν και να διαθέσουν από κοινού τα ελαιοκομικά τους προϊόντα (ελιά καλαμών, χονδρολιά, ελαιόλαδο) σε μια περίοδο που πλήττεται η αγροτική παραγωγή. Και αυτό γιατί οι τιμές πώλησης του ελαιολάδου, στα 2, 5 ευρώ το κιλό, χαρακτηρίζεται εξαιρετικά χαμηλή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο κέρδους, αλλά οριακά βγάζουν τα έξοδά τους για την παραγωγή τους. Με πρωτοβουλία του κ. Γούδα, συμμετείχε στη συζήτηση ο Γεωπόνος Πανταζής Πανταζόπουλος, ιδρυτικό μέλος της ΑΚΑ ΚΟΙΝΣΕΠ, ο οποίος ανέλυσε τις συνεταιριστικές μορφές που μπορεί να λάβει το υπό ίδρυση σχήμα, τις διαδικασίες ίδρυσης, τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες που παρουσιάζουν. Με δεδομένα ότι, αφενός ο στόχος ενός τέτοιου σχήματος είναι η εμπορική διαχείριση των προϊόντων και όχι η από κοινού παραγωγή και αφετέρου το μικρό αριθμό των εν δυνάμει μελών, οι παραγωγοί ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την ίδρυση μιας (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) εμπορικού σκοπού, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ένα κοινό δίκτυο προώθησης και διανομής των προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των παραγωγών για τις προκλήσεις της αγοράς, αλλά και η πρόθεση των περισσοτέρων να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους. Ωστόσο αυτό για να επιτευχθεί απαιτείται σημαντική εξωστρέφεια, την ώρα που οι αγορές έχουν ήδη κλείσει. Μιλώντας στο symboulos.gr και τον «Σ.Ε.» ο κ. Γούδας αναφέρει ότι «δέχτηκα με χαρά να πληροφορήσω τους παραγωγούς για τον τρόπο που μπορεί να γίνει ένα συνεταιριστικό σχήμα αυτή την εποχή. Κατά την προσωπική μου άποψη, η ομάδα παραγωγών είναι ένας πολύ καλός τρόπος προώθησης προϊόντων. Για να γίνει όμως ομάδα παραγωγών θα πρέπει να υπάρξει ΑΦΜ και εταιρεία και αυτός ο τρόπος επιτυγχάνεται μέσω μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης». Τα φορολογικά πλεονεκτήματα είναι σημαντικά αφού για μια πενταετία δεν πληρώνεται φόρος επιτηδεύματος ενώ η φορολόγηση είναι χαμηλή σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις.
Ωστόσο εκεί που σκοντάφτει ένα τέτοιο εγχείρημα είναι στο να μπορέσουν τα μέλη να συμφωνήσουν για τον τρόπο που θα πορευτούν. Όπως τονίζει ο κ. Γούδας: «Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ένα συλλογικό σχήμα είναι να ξεπεραστεί ο φόβος απώλειας της αυτονομίας του κάθε μεμονωμένου παραγωγού. Το βασικό όμως εργαλείο που διαθέτουν οι παραγωγοί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους είναι η συλλογικότητα και για εμάς είναι απόλυτη προτεραιότητα να τη στηρίξουμε». Σύμφωνα με τον κ. Γούδα, θα υπάρξει γενναία πριμοδότηση το επόμενο διάστημα τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις αυτού του είδους. Και αυτό γιατί υπάρχουν σχετικά κονδύλια και ήδη έχει ξεκινήσει η χρηματοδότηση στο Βόρειο Αιγαίο.
Σε μερικούς μήνες θα υπάρξει αντίστοιχη χρηματοδότηση στη Δυτική Ελλάδα, μια περιοχή που κατά κοινή ομολογία είναι από τις φτωχότερες της χώρας. Βέβαια αντίστοιχη εξαγγελία είχε γίνει πριν από δύο χρόνια και μάλιστα η πριμοδότηση αυτών των επιχειρήσεων επρόκειτο να ήταν γενναία. Στην πορεία όμως οι εξαγγελίες έμειναν απλά λόγια, αφού καμία τέτοιου είδους επιχείρηση μέχρι σήμερα δεν έχει χρηματοδοτηθεί. «Έχουμε κάνει επαφές με συνεταιριστικά σχήματα τκαι από την Πάτρα. Τώρα δυστυχώς είναι ένα νεκρό διάστημα εξαιτίας του κορωνοιού. Ωστόσο θα πρέπει όσοι παραγωγοί επιθυμούν να το εκμεταλλευτούν προκειμένου το επόμενο διάστημα να μπορέσουν να πάρουν την πολυπόθητη χρηματοδότηση» αναφέρει ο κ. Γούδας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι παραγωγοί ελιών που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο τεράστιο πρόβλημα προώθησης των προϊόντων τους και θα πρέπει να επιμεριστούν ένα σημαντικό κόστος για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. «Δυστυχώς το παρελθόν τρομάζει γενικότερα τους αγρότες. Η έννοια του συνεταιρισμού ακούγεται λίγο περίεργη στις ημέρες μας. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η συγκέντρωση δυνάμεων» παρατηρεί ο κ. Γούδας. Ζητούμενο είναι να προωθηθούν οι εξαγωγές, κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με συνεταιριστικά σχήματα, εφόσον λειτουργήσει και ο θεσμός της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Σε σχέση με τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Γούδας παρατηρεί ότι πρέπει να αποκτήσουν brand name για να κατακτήσουν τις αγορές του εξωτερικού. Ωστόσο εκείνοι που λείπει είναι η εξωστρέφεια και ο συντονισμός των δυνάμεων. Διότι εκτός από το τι παράγεις, σημαντικό είναι η ποσότητα που παράγεις. Θα πρέπει να καλύψεις την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων, διαφορετικά θα κινδυνέψεις να φανείς αφερέγγυος έναντι των χονδρεμπόρων του εξωτερικού. Οπότε αυτόματα η προτίμηση στρέφεται σε άλλους ανταγωνιστές, ικανούς να καλύψουν τη ζήτηση. «Όσο περισσότερες δυνάμεις συγκεντρώσουμε, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις. Το μήνυμα που στέλνω είναι ότι όλοι πρέπει να συνεταιριστούμε. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα σημαντικά βήματα που απαιτούνται το επόμενο διάστημα» αναφέρει ο κ. Γούδας.
Τι είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Διοικείται ισότιμα από τα μέλη της ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον. Επιτυχημένα παραδείγματα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο καταδεικνύουν ότι προσφέρουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εργάζονται μαζί και να συστήνουν βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας. Για τα μέλη των Κοιν.Σ.Επ δεν υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ των μελών ενώ τα µέλη του Συνεταιρισµού Εργαζοµένων υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, για κύρια ασφάλιση και υγειονοµική περίθαλψη, και από 1.1.2017 στον ΕΦΚΑ.
#pressgreece.gr
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΑΓΡΟΤΙΚΑ