Ρεπορτάζ του Παναγιώτη Γιαλένιου
Με την ανακοίνωση σήμερα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ότι αναστέλλουν προσωρινά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και οι τέσσερις μεγάλοι της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης έχουν προβεί στην αναστολή του εμβολίου εν μέσω φόβων για σύνδεσή του με την πρόκληση θρομβώσεων και παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της εταιρείας όσο και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι το σκεύασμα είναι ασφαλές.
Θυμίζουμε ότι και μια σειρά ακόμη χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μετά τις αναφορές για περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που εμβολιάστηκαν με συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίου.
Αν και αρχικά φάνηκε ότι το πρόβλημα αφορούσε μία παρτίδα, γρήγορα επιβεβαιώθηκε ότι οι παρτίδες υπό διερεύνηση είναι περισσότερες, συνεπώς το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται περισσότερο σοβαρό. Στην Ιταλία αναφέρθηκαν δύο θάνατοι, ένας 43χρονος αξιωματικός του Ναυτικού και ένας 50χρονος αστυνομικός, ο πρώτος από ανακοπή και ο δεύτερος από θρόμβωση 18 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, αφού ένιωσε άρρωστος λίγο μετά τη λήψη του εμβολίου.
Αναλυτικότερα οι υγειονομικές αρχές της Δανίας και της Νορβηγίας ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν και αυτές προσωρινά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε άτομα που εμβολιάσθηκαν σχεδόν παράλληλα με τις ιταλικές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων. Η Αυστρία είχε διακόψει λίγο νωρίτερα την χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca ερευνώντας έναν θάνατο από θρόμβωση και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής. Στη συνέχεια η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με συγκεκριμένη παρτίδα, και λίγο πριν η Ισλανδία και η Ολλανδία.
Μέχρι τώρα βέβαια ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τα δύο περιστατικά στην Αυστρία, ενώ το ίδιο καθησυχαστικές είναι και οι ελληνικές αρχές, που διαβεβαιώνουν για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου και επεκτείνουν τη χορήγησή του σε ηλικίες άνω των 65 ετών (υπενθυμίζουμε ότι αρχικά η χώρα μας είχε αποφασίσει, όπως και πολλές άλλες χώρες, να το χορηγούν με ηλικιακό όριο τα 65 χρόνια)
Το ερώτημα που προκύπτει τελικά μετά από όλα αυτά είναι αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι.
Ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» και το symboulos.gr απευθύνθηκαν στον αν. καθηγητή Βιοχημείας του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κωνσταντίνο Πουλά, που με την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας (ΕΜΒΙΑ) που διευθύνει έχει ασχοληθεί με τον τρόπο διάδοσης του ιού και έχει προβεί σε σημαντικές διεθνείς δημοσιεύσεις σε υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά.
Η απάντησή του κ. Πουλά στο ερώτημα μας ακολουθεί:
«Θεωρούμε ότι είναι καιρός οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές με την στήριξη και των πολιτικών υπευθύνων να αλλάξουν μεθοδολογία ως προς την ερμηνεία αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων, μελετώντας γενικότερα τo οπλοστάσιο ερευνών που έχουν δημοσιοποιηθεί και να διευρύνουν τη γνώση του ιού και της φυσιολογίας του. Η μελέτη αυτή μπορεί ωστόσο να προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για τον ίδιο τον ιό SARS-CoV-2.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλα τα εμβόλια που έχουμε σε χρήση ή που αναμένουμε να αδειοδοτηθούν οδηγούν στην παραγωγή (από τα κύτταρα του δικού μας οργανισμού) της «πρωτεΐνης – ακίδας» δηλαδή της πρωτεΐνης που ο ιός χρησιμοποιεί κατά τη λοίμωξη για να επιτεθεί στα κύτταρά μας, να εισέλθει σε αυτά για να τα μολύνει. Τις παρενέργειες όλων των εμβολίων μπορούμε να τις αποδώσουμε είτε σε κάποιο έκδοχο ή σε αυτήν ακριβώς την πρωτεΐνη που «παράγει» το εμβόλιο στον οργανισμό μας. Δεδομένου ότι τα έκδοχα μεταξύ των εμβολίων που κυκλοφορούν είναι διαφορετικά η λογική ερμηνεία είναι ότι μόνο η «πρωτεΐνη- ακίδα» μπορεί να ενοχοποιηθεί.
Όπως έχουν δείξει μελέτες της ερευνητικής μας ομάδας «η πρωτεΐνη -ακίδα» διαθέτει μια περιοχή που μοιάζει με τοξίνη. Όταν ο ιός εισέρχεται στο αναπνευστικό μας σύστημα η «πρωτεΐνη-ακίδα» προσδένεται ισχυρά στους «νικοτινικούς υποδοχείς» (λέγονται έτσι γιατί διεγείρονται και από μόρια νικοτίνης) του λεγόμενου «αντι-φλεγμονώδους χολινεργικού μονοπατιού» διαταράσσοντας τη λειτουργία του. Η διαταραχή αυτή ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος και για τον καταρράκτη κυτταροκινών που έχει παρατηρηθεί κατά τις πρώτες ημέρες της νόσου και οδηγεί σε βαρύτατη πνευμονία, καταστροφή πολλών ιστών και οργάνων και ενδεχομένως σε θάνατο. Με αντίστοιχο τρόπο τροφοδοτείται η θρόμβωση αρτηριών ή φλεβών αλλά προκαλούνται και διαταραχές του νευρικού, γαστρεντερικού, καρδιακού κλπ.
Η ίδια πρωτεΐνη όταν βρεθεί στο σώμα μας μετά τον εμβολιασμό μοιάζει να εκκινεί μια παρόμοια παθολογία με χαρακτηριστικά αντίστοιχα της προσβολής από τον ιό. Παρατηρούμε έτσι θρομβώσεις, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, διαταραχές του νευρικού συστήματος (ανοσμία, αγευσία, γαστρεντερικές διαταραχές κλπ).
Στην περίπτωση της προσβολής από τον ιό, οι νικοτινικοί υποδοχείς που προσβάλλονται είναι στο αναπνευστικό επιθήλιο. Στην περίπτωση του εμβολίου οι νικοτινικοί υποδοχείς βρίσκονται σε κύτταρα του ανοσοποιητικού (μακροφάγα) κοντά στο σημείο της ένεσης. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο.
Η έρευνά μας για την κατανόηση του κορωνοϊού μέσω της εξαντλητικής μελέτης της «πρωτεΐνης- ακίδας» συνεχίζεται».
#pgnews
#ΥΓΕΙΑ