Η δημιουργία ενός ιατρείου για τους 2000 εργαζόμενους στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας γίνεται πράξη το επόμενο διάστημα, μετά την υπογραφή σήμερα το πρωί των συμβάσεων μεταξύ Ελληνική Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξής (ΕΤΒΑ), Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Για αυτό το λόγο βρέθηκε το πρωί στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας ο Αθανάσιος Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, για να συνυπογράψει τη σύμβαση μαζί με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ ΠΔΕ Κλεομένη Μπάρλο και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη. Ένα όνειρο δεκαετιών γίνεται πλέον πραγματικότητα και το επόμενο διάστημα θα έχει υλοποιηθεί, όπως δεσμεύτηκαν και οι τρεις φορείς.
Γ. Καρβέλης «Μια ιστορική ημέρα»
Όπως δήλωσε ο κ. Γιάννης Καρβέλης: «Είναι μια ιστορική στιγμή για τη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Δίνουμε σήμερα ένα διαφορετικό τόνο, κάνοντας την απαρχή για την ίδρυση και τη λειτουργία ενός περιφερειακού ιατρείου. Ενός περιφερειακού ιατρείου το οποίο θα είναι ενταγμένο στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας και στόχο θα έχει την άμεση παρέμβαση σε οτιδήποτε περιστατικό χρειαστεί. Εν δυνάμει για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών της περιοχής. Με την έννοια αυτή, δημιουργούμε ένα ακόμη υγειονομικό δίκτυ προστασίας προς τους εργαζόμενους. Δημιουργούμε επίσης τις συνθήκες αμεσότητας σε οτιδήποτε χρειαστεί. Θα είναι άμεση η διασύνδεση με κέντρο υγείας Κάτω Αχαΐας, όπως προείπα. Θα δημιουργήσουμε και τις συνθήκες ένταξης στο ΕΚΑΒ για οτιδήποτε χρειαστεί. Στόχος μέσα από τη συνέργεια που κάνουμε σήμερα, να προχωρήσουμε και σε άλλες ενέργειες και συμπράξεις που έχουν σκοπό τη φροντίδα του κοινωνικού συνόλου και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος».
Για τη στελέχωση του ιατρείου ο κ. Καρβέλης εξήγησε ότι: «Έχω κάνει επιστημονική επαφή με υπεύθυνο Υγείας Κάτω Αχαΐας κ. Γιακουμή για την ανεύρεση του ιατρείου. Και με προκήρυξη επικουρικού προσωπικού αλλά και με μόνιμο γιατρό. Όπως και να έχει, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να ξεκινήσουμε την ιατρική κάλυψη αυτού του ιατρείου».
Αθ. Ψαθάς: « Στόχος μας η ανάπτυξη υποδομών»
Από την πλευρά του ο κ. Ψαθάς ανέφερε ότι: « Εμείς ως ΕΤΒΑ με μεγάλη χαρά παραχωρήσαμε την έκταση για να ιδρυθεί αυτό το ιατρείο. Όπως είπε ο κ. Καρβέλης είναι κάτι που θα συμβάλλει τα μέγιστα για να νοιώσουν οι εργαζόμενοι της ΒΙΠΕ ασφάλεια. Είναι ένα από τα έργα που σε συνεργασία με τον ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου έχουμε στα πλάνα μας για την ανάπτυξη των υποδομών της Βιομηχανικής Περιοχής που θα τα δείτε σύντομα».
Kλ. Μπάρλος: « Αυτό το βήμα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες»
Τέλος ο κ. Κλεομένης Μπάρλος υπογράμμισε ότι: « Χαίρομαι γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Παρόλο που θεωρώ αυτονόητο ότι ένα από τα πρώτα ιατρικά κέντρα θα έπρεπε να γίνονται στις βιομηχανικές περιοχές. Μονάχα η δική μας περιοχή απασχολεί 2000 άτομα, ξέχωρα τα πέριξ χωριά και κοινότητες. Άρα για εμένα αυτό το ιατρείο ήταν αυτονόητο. Η ΕΤΒΑ παραχωρεί το οικόπεδο και ο ΣΕΒ και οι υπόλοιποι εγκατεστημένοι θα προχωρήσουν στην ανέγερση των κατάλληλων κτιρίων σε εγκαταστάσεις».
Μια από τις επιδιώξεις , όπως εξήγησε ο κ. Μπάρλος, είναι να δημιουργηθεί και παιδικός σταθμός στην περιοχή για τους εργαζόμενους: «Προσπαθούμε να βρούμε το κατάλληλο οικόπεδο. Θα φανεί περίεργο, αλλά δυστυχώς δεν το βρίσκουμε. Για εμένα ο παιδικός σταθμός, ο πρώτος της περιοχής, έπρεπε να γίνει εδώ. Σε αυτή την περιοχή έπρεπε ο εργαζόμενος να αφήνει το παιδί του, να εργάζεται, να το παίρνει και να πηγαίνει σπίτι του. Δεν μπορεί να λειτουργεί με παιδικούς σταθμούς και με ωράριο δημοσίων υπαλλήλων, γιατί ο ίδιος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Άρα τον εξαναγκάζουμε ή να χαλάει επιπλέον χρήματα ή να μην έχει το παιδί του την κατάλληλη φροντίδα. Θα θεωρούσα αυτονόητο εδώ να βρισκόταν ο πρώτος βρεφονηπιακός σταθμός της Περιφέρειας. Απορώ γιατί όλοι οι υποτιθέμενοι που αγωνιούν για την τύχη των εργαζομένων, αδιαφορούν για αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Είναι πολλά άλλα επιπλέον που επίσης θα έπρεπε να ήταν πρώτα στη βιομηχανική ζώνη. Για παράδειγμα, η διασύνδεση με το κέντρο απ’ όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να έρχονται εδώ. Δυστυχώς δεν υπάρχει σύνδεση με αστικό ΚΤΕΛ, ούτε με τρένο ούτε με τίποτα. Ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να είναι η πρώτη σκέψη, να συνδέσουμε το χώρο κατοικίας με τον χώρο εργασίας τόσων εργαζομένων. Αυτή η σκέψη είναι τόσο δύσκολη να την επεξεργαστεί κάποιος στο μυαλό του; Και όμως, 40 χρόνος που λειτουργεί η ΒΙΠΕ, δεν υπάρχει σύνδεση με την Πάτρα, την Κ. Αχαΐα και οτιδήποτε. Τα συμπεράσματα δικά σας. Είναι πολλά άλλα που θα έπρεπε να γίνονται εδώ και τα βλέπουμε αλλού».
Τα στοιχεία του έργου
Η έκταση που παραχωρείται είναι 1.104 τ.μ. και βρίσκεται κοντά στο Διοικητήριο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία της ΒΙΠΕ. Το κόστος για την κατασκευή του ιατρείου που θα είναι περίπου 35 με 40 τ.μ. θα ανέρθει περίπου στα 20.000 ευρώ μαζί με τα μηχανήματα υποστήριξης, χρήματα που θα διαθέσει ο ΣΕΒ. Το ιατρείο θα παραχωρηθεί στη συνέχεια στην 6η ΥΠΕ προκειμένου να λειτουργήσει.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ