Σε γραπτή του δήλωση ο πρώην Περιφερειάρχης κι επικεφαλής της παράταξης “Δυτική Ελλάδα Δικαίωμα στην Πρόοδο”, Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρει τα εξής:
Ο περιφερειάρχης πρώτα σιώπησε εκκωφαντικά με το ταμείο ανάπτυξης, αφού δεν συζήτησε, δεν διεκδίκησε, δεν συνδιαμόρφωσε και κυρίως δεν κατάθεσε καμία επεξεργασμένη πρόταση για ένταξη .
Απλά αποδέχθηκε και συμβιβάστηκε στην πολιτική της ελίτ των Αθηνών, με αποτέλεσμα να είναι η περιφέρεια απούσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος, χωρίς λόγο και ρόλο και κυρίως χωρίς κανένα ενταγμένο έργο.
Σήμερα ανακοίνωσε πανηγυρικά χέρι – χέρι με την κυβέρνηση και με διαδικασίες ΕΞΠΡΕΣ, την διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ και με την υποχρέωση να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες όλη η προετοιμασία, γιατί τέλος Ιουνίου θα πρέπει να κατατεθεί το πρώτο σχέδιο στην ΕΕ για έγκριση.
Μόνο δύο μήνες θα έχουν φορείς και πολίτες στην διάθεσή τους για την ποιο κορυφαία διαβούλευση, όπου το τελικό σχέδιο που θα προκρίνουν ως στρατηγικό σχέδιο Προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 , θα κρίνει το αναπτυξιακό αύριο του τόπου μας για τα επόμενα εφτά χρόνια.
Αλήθεια:
. Ποιος φορέας μπορεί και με επάρκεια να προετοιμάσει το τοπικό σχέδιό του και τις προτάσεις του με καλή γνώση του ευρωπαϊκού πλαισίου, να το συζητήσει στα συλλογικά του όργανα και να αποφασίσουν δημοκρατικά ;
. Ποιος φορέας μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να προετοιμάσει μια ομάδα στελεχών του ώστε να κατανοήσει κείμενα ,περιορισμούς, αιρεσιμότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ;
. Ποιος φορέας και συλλογική οντότητα, χωρίς επαρκή και αναλυτικό διάλογο, μπορεί να προετοιμάσει προτάσεις, όταν έχουν συντελεστεί συθέμελες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της δημόσια σφαίρας και οι ανάγκες της κοινωνία έχουν διαφοροποιηθεί ;
Η απάντηση είναι κανείς και όλα θα πάνε σε αναθέσεις, σε μελετητές και συμβούλους. Εκτός και αν αυτός είναι ο στόχος, με την κοινωνία παρατηρητή και στην διοίκηση το στίγμα ότι δεν είναι ικανή ή στην καλύτερη περίπτωση ότι δεν προλαβαίνουμε.
Ουσιαστικά η περιφέρεια καταργεί στην πράξη τον δημοκρατικό προγραμματισμό, μια βαθιά δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία με τους πολίτες συμμέτοχους και τους φορείς κυρίαρχους των πολιτικών τους .
Το μοντέλο διακυβέρνησης που εγκαινίασε η περιφερειακή αρχή είναι δυστυχώς, συγκεντρωτικό, κυβερνοκεντρικό, αντιδημοκρατικό, ρουσφετολογικό και βαθιά πελατειακό και δεν έχει καμία σχέση με αυτοδιοικητική λειτουργία φορέα. Όλα καταλήγουν τι θα πει η Αθήνα ή καλύτερα το Μαξίμου.
Μακριά από την κοινωνία, τους πολίτες και τους θεσμούς που με την συμμετοχική τους λειτουργία δίνουν οξυγόνο στην δημοκρατία και εμπιστοσύνη στην πολιτική και την θεσμική δημοκρατία.
Για τη περιφερειακή αρχή τα πάντα είναι επικοινωνία ενώ οι μεγάλες αλλαγές ιστορικά γίνονται με την κοινωνία στο προσκήνιο.
Τώρα, ενώ είμαστε παγιδευμένοι μέσα στις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης και το τούνελ ακόμη είναι μακρύ, πώς η περιφέρεια γράφει νέο βιβλίο, μόνο οι επικοινωνιολόγοι της το ξέρουν .
Ας προσγειωθούμε λοιπόν στην πραγματικότητα και ας αφήσουμε τους τόμους, τα βιβλία και τις σελίδες.
Ο δρόμος της ευθύνης είναι μπροστά μας.