Του Θανάση Πετρόπουλου, Προέδρου Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας
Υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και με θεσμικό συνδιοργανωτή το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ, πραγματοποιείται το e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2021. Ο πρωτογενής τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την χώρα μας καθώς συμβάλει σημαντικά στην οικονομία, στην κοινωνική συνοχή, στην επισιτιστική ασφάλεια και στην προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο τομέας της αγροδιατροφής (γεωργία και μεταποίηση) την προηγούμενη χρονιά ανήλθε στο 6,7% του ΑΕΠ (12 δισ. €) και απασχολεί περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Ειδικότερα στην Αχαΐα, υπάρχουν περισσότερες από 22.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 43.000 άτομα ως κατόχους ή μέλη οικογενειών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι εποχιακοί εργάτες που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα και ανέρχονται σε 38.000 περίπου.
Η Ελληνική γεωργία την προηγούμενη δεκαετία βρέθηκε και αυτή αντιμέτωπη με τη χρηματοπιστωτική κρίση. Αναγκάστηκε βίαια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Σήμερα ο πρωτογενής τομέας είναι αντιμέτωπος με μια διαφορετική κρίση, την υγειονομική. Τα δίκτυα που δημιούργησαν οι Ελληνικές γεωργικές επιχειρήσεις στη διάρκεια της πρώτης κρίσης, αξιοποιήθηκαν πέρυσι με επιτυχία. Και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Το 2020 είναι η πρώτη χρονιά μετά από 36 χρόνια, όπου το ισοζύγιο τον ελληνικών γεωργικών εξαγωγών κλείνει με θετικό πρόσημο.
Η πανδημία ανέδειξε αυτονόητες αλήθειες. Η εργασία στο χωράφι δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τηλεργασία, και οι αγροτικές εργασίες δεν έχουν περιθώρια αναβολής. Οι νέες πρακτικές που εισήγαγε στην εργασία, άλλαξαν νοοτροπίες χρόνων, βοήθησαν να εξοικειωθούν οι Έλληνες με τις διαδικτυακές εφαρμογές. Η γεωργία οφείλει να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Στην περιοχή μας υπάρχει το Πανεπιστήμιο Πατρών και αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία. Η αγροδιατροφή είναι το πεδίο εκείνο, όπου καινοτόμες εφαρμογές ευφυούς γεωργίας μπορούν να βρουν εφαρμογή. Ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν να είναι ένας κρίκος στην αδύναμη αλυσίδα της Ελληνικής Οικονομίας. Όταν ένας κρίκος σπάσει, συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους. Το καλοκαίρι που πέρασε, έσπασε ο κρίκος της τριτογενούς παραγωγής και επηρέασε και τους άλλους τομείς. Εξ αίτιας των περιορισμών στην εστίαση και τον τουρισμό υπήρξαν γεωργικά προϊόντα που δέχτηκαν αρκετά μεγάλη πίεση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το κρασί και το ψάρι που καταναλώνονται κυρίως μέσω της εστίασης. Μέχρι στιγμής η υγειονομική κρίση μας έχει διδάξει για την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της οικονομίας. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα δεν γίνεται με ευχές. Θέλει γενναία χρηματοδότηση. Σήμερα, βρίσκονται σε διαβούλευση και σε εφαρμογή πολλά σχέδια οικονομικής ανάκαμψης: Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0, η Πράσινη Συμφωνία, η μελέτη Πισσαρίδη, τα Περιφερειακά σχέδια για την Προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή. Είναι μεταβατική περίοδος, και οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα διαμορφώσουν τη νέα εποχή.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που αναζητούν λύσεις. Η απουσία αρδευτικών δικτύων, ο κατακερματισμός του αγροτικού κλήρου, ο γερασμένος αγροτικός πληθυσμός, η απουσία δικτύων διακίνησης προϊόντων, το χαμηλό επίπεδο γεωργικής εκπαίδευσης, η απουσία της καινοτομίας είναι μερικά από αυτά. Το 2021 είναι χρονιά διεκδικήσεων και σχεδιασμού αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Το e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 μας προσφέρει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα αυτά και πολλά άλλα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας. Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα, μας παρέχει τη δυνατότητα να έχουμε ομιλητές και ακροατές, που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν δύσκολο να βρεθούν στην ίδια συζήτηση. Ας αδράξουμε την ευκαιρία.