Το νέο πρόγραμμα νέας εγκατάστασης των γεωργών στην ύπαιθρο, η ενασχόληση των νέων ανθρώπων με την αγροτική παραγωγή και οι προοπτικές που έχουν, προτείνοντας λύσεις στα προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) στο πλαίσιο του e- Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων». Μέσα σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη, παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την επόμενη ημέρα με στόχο την βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Σημείο-κλειδί, όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, αποτελούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτείας μέσα από νέα προγράμματα και σχέδια βελτίωσης, καθώς επίσης η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων αγροτών, δεδομένου ότι ο τρόπος καλλιέργειας της γης έχει αλλάξει σημαντικά. Η αυλαία άνοιξε με μια γόνιμη και ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση με θέμα: «Το καινούργιο Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών στην Ύπαιθρο» το απόγευμα της Δευτέρας. Την εισαγωγή έκανε ο Σωτήρης Κουτσομήτρος, σύμβουλος Αγροτικής Πολιτικής της ΠΕΔ, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, τονίζοντας ότι φιλοδοξεί να εγκαταστήσει περισσότερους νέους στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Όπως είπε, πρόκειται για το πιο φιλόδοξο των τελευταίων χρόνων πρόγραμμα στην χώρα μας και υλοποιείται σε όλο το ευρωπαϊκό στερέωμα διότι παρατηρείται γήρανση του αγροτικού πληθυσμού. «Το 55% των Ευρωπαίων γεωργών είναι μεγαλύτερο από 55 ετών. Στόχος, λοιπόν, είναι η ανανέωση του ηλικιακού δυναμικού και αυτό μπορεί να γίνει μέσω προσέλκυσης νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο. Εξασφαλίζει προνομοιακή πρώτη εγκατάσταση μέσω της στήριξης με το ποσό των 40.000 ευρώ εφάπαξ και προωθεί την αειφορία των νέων γεωργών και την βιωσιμότητα της επιχείρησης του. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε διαβούλευση και προβλέπει υποχρεωτική παραμονή για 7 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από τον διάλογο που αναπτύχθηκε καταγράφηκαν και οι δυσλειτουργίες του νέου προγράμματος και η αναγκαιότητα να προσπελαστούν προς όφελος της πολιτείας και των νέων αγροτών.
Νίκος Παυλονάσιος, πρ. Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών
«Η εκπαίδευση είναι το Α και το Ω»
«Το αγροτικό επάγγελμα πλέον δεν είναι χειρονακτικό, έχουμε ένα μεγάλο φορτίο νέας τεχνολογίας και χρειάζονται γνώσεις. Η πείρα μου έχει διδάξει ότι καλό είναι να μπουν σωστές βάσεις από το ξεκίνημα. Τα προγράμματα απαιτούν πολύ καλή οργάνωση των εγγράφων και σωστή διαχείριση των τίτλων της γης, σωστή υποβολή του φακέλου γι’ αυτό προτείνουμε να απευθυνθείτε σε ένα οργανωμένο γραφείο για να τους κατευθύνει πριν καταθέσουν τον φάκελο. Όσοι μπουν μόνο για τα χρήματα θα οδηγηθούν σε αποτυχία. Το σημαντικότερο είναι να θέσουν στόχους για το μέλλον τους από ότι να στοχεύσουν στο ποσό της επιδότησης που θα λάβουν εφάπαξ, το οποίο δεν θα πρέπει να το δουν ως επίδομα αλλά ως ένα βοήθημα. Η επιτυχία εγγυάται στο επόμενο στάδιο, στην επίτευξη των στόχων. «Η εκπαίδευση θα ανοίξει ορίζοντες, θα επιφέρει εξωστρέφεια, όμως απαιτείται λιγότερη γραφειοκρατία», κατέληξε. Ο Νίκος Παυλονάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών ΠΕΝΑ, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της προσπάθειας που σήμερα αριθμεί 27 Ενώσεις σε όλη τη χώρα και αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Από το 1995 φθάσαμε το 2006 να κατοχυρωθούμε από τη Βουλή και να μπορούμε να συνομιλούμε ως θεσμικός φορέας με την πολιτεία και να ενδυναμώσουμε το κίνημα των νέων αγροτών» ανέφερε. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ανέδειξε, πως «η εκπαίδευση των νέων αγροτών για μας είναι το Α και το Ω». Γι’ αυτό επισήμανε πως «θέλουμε αυτό το πρόγραμμα αλλά και τα σχέδια βελτίωσης να είναι ετήσια παρέχοντας στους νέους αγρότες ουσιαστική στήριξη». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα να είναι «άνθρωποι με μεράκι και με στόχους, που καινοτομούν και θέλουν να παράξουν. Όχι νέους αγρότες που μπαίνουν στο πρόγραμμα για να υφαπάρξουν την επιδότηση. Η επιτυχία για μας είναι πόσοι θα παραμείνουν στο χώρο μετά το πέρας του προγράμματος».
Στέλιος Βογιατζής, Γ. Γ. Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών
«Στόχος η βιωσιμότητα»
Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΝΑ, Στέλιος Βογιατζής από την πλευρά του δεν έκρυψε την αγωνία του λέγοντας πως «το ζήτημα είναι να προσελκύσουμε νέο κόσμο στην ύπαιθρο καθώς μετά το 2040 ποιος θα τρέφει την χώρα μας; Όμως ο νέος που θα ενταχθεί στο επάγγελμα θα πρέπει να είναι παραγωγικός και να έχει αποφασίσει να παραμείνει στον χώρο έχοντας ως στόχο την βιώσιμοτητα». Όπως τόνισε, η πρόταση της ΠΕΝΑ, συνίσταται στο «να δοθεί πριμ πρώτης εγκατάστασης αλλά να υπάρχει δέσμευση για τον αγρότη να υλοποιήσει την επένδυση και όταν ολοκληρώσει το πρόγραμμα το παραγόμενο προϊόν να έχει εξασφαλίσει επιπρόσθετη αξία. «Πρέπει να τονώσουμε την αναπτυξιακή διάσταση του προγράμματος ώστε όσοι εγκατασταθούν να έχουν μέλλον. Σήμερα, τα νέα παιδιά έχουν γνώσεις και μπορούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος έχει μεγάλη πολλαπλασιαστική αξία στο 6,3 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».
Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, Μηχανολόγος-Ελαιοπαραγωγός
«Σωστές βάσεις και στόχοι»
Ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, Μηχανολόγος, Ελαιοπαραγωγός έφυγε πριν 30 χρόνια από την Αθήνα για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη για να επενδύσει στην ύπαιθρο. «Το αγροτικό επάγγελμα πλέον δεν είναι χειρονακτικό, έχουμε ένα μεγάλο φορτίο νέας τεχνολογίας και χρειάζονται γνώσεις. Η πείρα μου έχει διδάξει ότι καλό είναι να μπουν σωστές βάσεις από το ξεκίνημα. Τα προγράμματα απαιτούν πολύ καλή οργάνωση των εγγράφων και σωστή διαχείριση των τίτλων της γης, σωστή υποβολή του φακέλου γι’ αυτό προτείνουμε να απευθυνθείτε σε ένα οργανωμένο γραφείο για να τους κατευθύνει πριν καταθέσουν τον φάκελο. Όσοι μπουν μόνο για τα χρήματα θα οδηγηθούν σε αποτυχία. Το σημαντικότερο είναι να θέσουν στόχους για το μέλλον τους από ότι να στοχεύσουν στο ποσό της επιδότησης που θα λάβουν εφάπαξ, το οποίο δεν θα πρέπει να το δουν ως επίδομα αλλά ως ένα βοήθημα. Η επιτυχία εγγυάται στο επόμενο στάδιο, στην επίτευξη των στόχων. «Η εκπαίδευση θα ανοίξει ορίζοντες, θα επιφέρει εξωστρέφεια, όμως απαιτείται λιγότερη γραφειοκρατία», κατέληξε.
Παύλος Τσακίρης, νέος αγρότης
«Προϊόντα με υπεραξία»
Ο 27χρονος Παύλος Τσακίρης είναι νέος αγρότης, ο οποίος μάλιστα έχει λάβει και Ευρωπαϊκό βραβείο αειφόρου εκμετάλλευσης και ασχολείται με την παραγωγή αυγών και σιτηρών. «Με πυρήνα την παραγωγή του αυγού χρησιμοποιούμε τους κανόνες κυκλικής οικονομίας. Καλλιεργούμε σιτηρά σε 800 στρέμματα και τα χρησιμοποιούμε για ζωοτροφή. Συσκευάζουμε τα αυγά Α΄ Ποιότητας, τα παράγουμε, τα συσκευάζουμε και καταλήγουν στα Σ/Μ, ενώ όσα έχουν ζημιά τα περνάμε από θερμική επεξεργασία στην μονάδα παστερίωσης και καταλήγουν στην βιομηχανία. Ένα χρόνιο πρόβλημα είναι τα απόβλητα, ένα μέρος το χρησιμοποιούμε ως φυσικό βελτιωτικό στα χωράφια και ένα άλλο μέσω της νέας τεχνολογίας καταλήγει σε μονάδες βιοαερίου και μέσω της αερόβιας ζύμωσης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε ο Παύλος Τσακίρης. Συμφώνησε με όλους τους ομιλητές λέγοντας πως «το πριμ που δίνεται στους νέους αγρότες δεν πρέπει να θεωρηθεi ως επιδότηση αλλά ως ένα βοήθημα ώστε να καταρτίσουν ένα σωστό δομημένο πλάνο».
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΑΓΡΟΤΙΚΑ