Toυ Αθανάσιου Πετρόπουλου, Πρόεδρου ΓΕΩΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Ελλάδος
Ο σχεδιασμός για την Ελλάδα της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη διαδικτυακή εκδήλωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 17-4-2021 στο πλαίσιο του e forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2021.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι αρχαιότερη και ουσιαστικά η μόνη κοινή πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικοί της στόχοι είναι η παραγωγή σε επάρκεια για την Ε.Ε. γεωργικών προϊόντων και η διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς γεωργικού εισοδήματος. Τα προηγούμενα χρόνια η ΚΑΠ ήταν προσανατολισμένη στην προώθησης ενός ανθεκτικού γεωργικού τομέα και στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού. Η Νέα ΚΑΠ 2021-2027 είναι υποχρεωμένη να αλλάξει. Να ενσωματώσει τις εμβληματικές συμφωνίες της Ευρώπης, την «Πράσινη Συμφωνία» (green deal), τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και τη στρατηγική «Από το χωράφι στο Πιάτο» (farm to fork). Οι πολιτικές αυτές, αφορούν έναν επι πλέον δράσεις για την κλιματική αλλαγή, την περιβαλλοντική φροντίδα και τη βιοποικηλότητα.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει για την τεράστια συμβολή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην γεωργία. Παρά τη γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, παραμένουν τα χρόνια διαθρωτικά προβλήματα που δημιουργούν στρεβλώσεις στην ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα. H εξάρτηση της ελληνικής γεωργικής παραγωγής από τις επιδοτήσεις είναι διπλάσια του μέσου όρου της Ε.Ε.. Οι δαπάνες για την έρευνα αντιστοιχούν σε 1,1€/στρέμμα, όταν το μέσο όρο στην Ε.Ε. είναι 3,5€/στρέμματα. Οι Ελληνικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις καταλαμβάνουν την 25 θέση στην Ε.Ε. των 27 σε έκταση, με 66 στρέμματα ανά εκμετάλλευση. Στη Δυτική Ελλάδα ο μέσος αριθμός στρεμμάτων ανά γεωργική εκμετάλλευσή δεν υπερβαίνει τα 35 στρέμματα. Η παρουσία των συνεργατικών σχημάτων – συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών στη γεωργική οικονομική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει στη χώρα μας το 20%, όταν στην Ε.Ε. οι συνεταιρισμοί διαχειρίζονται πάνω από το 40% του γεωργικού τζίρου. Μόλις το 0,6 % των Ελλήνων αγροτών έχει γεωργική εκπαίδευση.
Από το 2018 βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να έχει η Κοινή Γεωργική Πολιτική. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 45 συναντήσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο. Για τη χώρα μας το 50% των χρημάτων που λαμβάνει από την Ε.Ε. προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο. Η Νέα ΚΑΠ για την επόμενη προγραμματική περίοδο έχει ως στόχο των εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής γεωργίας και την απλούστευση των διαδικασιών. Δίνει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία με την κατάρτιση και την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών σχεδίων τα οποία θα ελέγχονται με μετρήσιμες επιδόσεις. Οι άμεσες επιδοτήσεις θα συνδέονται με την επίτευξη των στόχων.
Σίγουρα η Ελληνική γεωργία δεν έχει το ίδιο οικολογικό αποτύπωμα με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Η Νέα ΚΑΠ προβλέπει μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων αντιβιοτικών. Αύξηση των καλλιεργήσιμών εκτάσεων βιολογικής γεωργίας και των βιολογικών εκτροφών. Η Ευρώπη με την εφαρμογή των στρατηγικών της επιλογών προκρίνει ένα ακριβό μοντέλο γεωργίας.
Η Ελληνική γεωργία βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο στοίχημα , αυτό της προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Στη χώρα μας υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ γνώσης και εφαρμογής. Ζητάμε από τους Έλληνες αγρότες να αλλάξουν χωρίς να έχουμε δημιουργήσει τον μηχανισμό που θα τους δείξει τον τρόπο αλλαγής. Η θεσμοθέτηση του γεωργικού συμβούλου για κάθε αγρότη μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενσωμάτωση της καινοτομίας και της ευφυούς γεωργίας.
Το μεγάλο όφελος της διαδικτυακής συζήτησης του ΓΕΩΤΕΕ στο eforum Αγροτικής Ανάπτυξης 2021, είναι ότι ανεξάρτητα από τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις που έχουμε, όλοι συμφωνούμε στα αυτονόητα: στη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου ανάταξης της Ελληνικής γεωργίας που θα την κάνει εξωστρεφή, καινοτόμα και ανθεκτική. Ας ελπίσουμε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ θα ενσωματώνει αυτές τις σκέψεις.
#pgnews
#ΑΠΟΨΕΙΣ