Άρθρο του Ηλία Κωνσταντάτου Μέλος Συντονιστικού Ώρας Πατρών
Την τελευταία εβδομάδα, η Αχαΐα, βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Οι έμποροι εξαντλημένοι ψυχολογικά και εξουθενωμένοι οικονομικά παρακολουθούν τις κυβερνητικές μεταλλάξεις χωρίς να μπορούν να δώσουν κάποια λογική εξήγηση. Τι θέλουν; Να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, να δουλέψουν, μπας και περισώσουν ότι έχει μείνει όρθιο έπειτα από πέντε μήνες απραξίας.
Το διάστημα της πανδημίας η Αχαΐα και ειδικά η Πάτρα έχει πληγεί πολλαπλώς. Μετρά απώλειες δύο Καρναβαλιών, επιπλέον έχασε το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, λόγω της εγκατάλειψης των φοιτητών. Τα στοιχεία φορέων της οικονομίας είναι συντριπτικά, δεκάδες εκατομμύρια χάθηκαν. Αντίστοιχες όμως επιπτώσεις υπήρξαν στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Τα Καλάβρυτα, έχασαν την χειμωνιάτικη τουριστική σεζόν, η Αιγειάλεια και η Δυτική Αχαΐα μετρούν τις δικές τους πληγές. Θύματα απαγορεύσεων μετακινήσεων. Όλος ο νόμος δέχεται τις συνέπειες.
Οι συντονισμένες προσπάθειες του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών σε συνεργασία και με τους άλλους επαγγελματικούς φορείς κατέληξαν χθες σε μία μοναδική συστράτευση του δυναμικού, της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, επιστημονικών, οικονομικών φορέων και συλλόγων της πόλης και της Αχαΐας. Αποδεικνύεται ότι η πόλη έχει την ανάγκη της λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης, που ενεργοποιεί και συντονίζει τις δυνάμεις της πόλης και σε επέκταση του νόμου. Στα θετικά καταλογίζεται και η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, που έχει θέμα τις εξελίξεις στο λιανεμπόριο. Βέβαια, θα μπορούσαμε να είχαμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά για να υπάρξει νωρίτερα η στήριξη των δοκιμαζόμενων επιχειρήσεων και καταστημάτων. Ο Δήμος Πατρέων ας μην αρκεστεί μόνο σε ψήφιση ενός ευχολογίου στήριξης, όπου τα κυρίαρχα θέματα θα είναι η επιβαλλόμενη έτσι και αλλιώς στήριξη των δομών υγείας και η απαίτηση προς την κεντρική κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων (κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα) ειδικά με τις δυσανάλογες επιπτώσεις που έχει υποστεί η περιοχή συνολικά, χωρίς να έχει στηριχθεί επαρκώς, όπως έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις.
Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να λάβει απόφαση ώστε, ο Δήμος Πατρέων να προχωρήσει σε επιθετική διαφημιστική καμπάνια για την τόνωση της τοπικής αγοράς και με στόχευση προσέλευσης επισκεπτών όταν επιτραπούν οι μετακινήσεις. Ας προχωρήσει στην ουσιαστική ελάφρυνση των δημοτικών τελών των επαγγελματικών χρήσεων σε ποσοστά ανάλογα της οικονομικής μείωσης που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις της πόλης. Με τζίρους που έχουν μειωθεί σε ποσοστά άνω του 30-40% θα πρέπει αναλογικά να υπάρχουν μειώσεις για τουλάχιστον ένα χρόνο, ώστε να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν. Το μέτρο της απαλλαγής δημοτικών τελών των κλειστών επιχειρήσεων δείχνει να μην είναι αρκετό μιας και στο προηγούμενο διάστημα μόλις 400 από αυτές κατάφεραν να υπαχθούν στη σχετική ελάφρυνση. Προφανώς και δεν είναι μόνο 400 οι επιχειρήσεις. Είναι πιθανό να μην μπορεί το σύνολο των επιχειρήσεων να υπαχθεί μιας και προϋπόθεση ήταν η εξόφληση των λογαριασμών στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Πόσες επιχειρήσεις έχουν εξοφλημένους, τους λογαριασμούς τους;
Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μην μείνει σε στήριξη μόνο σε λόγια και ευχές, αλλά να αποτελέσει την αρχή ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο εξωστρεφών δράσεων για την επόμενη μέρα ουσιαστικής και μετρήσιμης στήριξης των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης.