Η Αγγελική Καυγά, Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας ΕΛΜΕΠΑ, παρουσίασε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών την Παρασκευή 23/4 την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Ρομποτικού συστήματος διαχείρισης θερμοκηπιακών μονάδων βασισμένο σε ΙοΤ Τεχνολογίες.
Η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στην μεσογειακή λεκάνη και θα μπορούσε να είναι σε πολύ καλύτερη θέση μετά την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά το 50% των θερμοκηπίων βρίσκεται στην Κρήτη και το 35% στην Πελοπόννησο και κυρίως στην Δυτική Ελλάδα. Η μεγάλη πρόκληση είναι η ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Ρομποτικού Συστήματος Διαχείρισης Θερμοκηπιακών Μονάδων Βασισμένο σε ΙοΤ Τεχνολογίες, όπως ανέφερε η Αγγελική Καυγά, αν. Καθηγήτρια Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της έξυπνης γεωργίας και στην επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων με στόχο ποιοτική και ποσοτική παραγωγή.
«Η Έξυπνη Γεωργία έχει πραγματική δυνατότητα να δώσει πιο παραγωγική και βιώσιμη γεωργική παραγωγή, η οποία θα βασίζεται σε μια προσέγγιση πιο ακριβούς και αποδοτικής χρήσης των πόρων» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για το Internet of Things (ΙοΤ), ανέφερε πως προσφέρει λύσεις που βοηθούν στη διαχείριση των καλλιεργειών, των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των σφαλμάτων κατά την καλλιέργεια με σκοπό την αύξηση της παραγωγής και την ποιοτική αναβάθμιση.
Παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τα πλεονεκτήματα από την αρχή του ευφυούς θερμοκηπίου, τα οφέλη από τα εναέρια εποπτικά μέσα (drones) που χρησιμοποιούνται κυρίως σε υπαίθριες καλλιέργειες, όπου με πτήση μικρής διάρκειας συλλέγονται πολλά δεδομένα, για τα οποία τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί το ενδιαφέρον ερευνητών, εταιριών και παραγωγών αλλά και για το PlatEye F500 που είναι κατασκευασμένο για επίγεια χρήση εντός θερμοκηπίων και σύντομα η τεχνολογία του θα είναι διαθέσιμη και για υπερπτήσεις. Παράλληλα, όπως είπε η κα Καυγά, τελευταία έχει ενταθεί το ενδιαφέρον για εφαρμογή αυτόνομων κινούμενων πλατφορμών που να είναι εξοπλισμένες με τους απαραίτητους αισθητήρες για θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις.
Μίλησε για τις κινούμενες πλατφόρμες, είτε πρόκειται για εναέρια συστήματα επισκόπησης (cablebots) είτε για AGV (Automated Guided Vehicles) εδάφους, οι οποίες συλλέγουν δεδομένα όπως ένα drone σε μια ανοικτή καλλιέργεια, μικροκλίματος και πληροφορίες για την καλλιέργεια, το έδαφος και την άρδευση, σημειώνοντας ότι η άμεση εστίαση είναι σε Θερμοκηπιακές Καλλιέργειες υψηλής αξίας όπως: κηπευτικά, φράουλες πατάτες, και δυναμικές καλλιέργειες (αρωματικά/φαρμακευτικά).
Κλείνοντας παρουσίασε την Ομάδα εφαρμογής του KYTION στα θερμοκήπια, τονίζοντας πως σήμερα τρία Ερευνητικά Εργαστήρια του Πανεπιστήμιου Πατρών (Φυσιολογίας Φυτών, τμήμα Βιολογίας, Γεωργικών και Θερμοκηπιακών Κατασκευών, Τμήμα Γεωπονίας, Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων & Συστημάτων, Ρομποτικής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών) έχουν συνάψει μνημόνιο επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας και από κοινού ανάπτυξη/χρήση κοινής ερευνητικής υποδομής στο Υαλόφρακτο Θερμοκήπιο 180 m2 που διαθέτει το τμήμα Βιολογίας. Το πρώτο έργο που θα υλοποιηθεί θα αφορά την πιλοτική εγκατάσταση και πλήρη λειτουργία του “ΚΥΤΙΟΝ” με περίοδο έναρξης τον Σεπτέμβριο 2021 και θα αποτελέσει την βάση ανάδειξης των ρομποτικών συστημάτων στα θερμοκηπιακά συστήματα.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ της κα. Αγγελικής Καυγά