Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο συνεργατικός σχηματισμός καινοτομίας «Πυρηνοκαρπίων» ως εργαλείο για τον μετασχηματισμό της ελληνικής δενδροκομικής παραγωγής, ανέδειξε ο Αθανάσιος Μολασιώτης, Αν. Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας ΑΠΘ, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών την Παρασκευή 23/4 παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την δυναμική του κλάδου του βιομηχανικού φρούτου.
Εστίασε στην δυναμική της δενδροκομίας στην χώρα μας που είναι στην 5η ή 6η στην Ε.Ε. στην παραγωγή φρούτων τονίζοντας πως αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα.
«Παγκόσμιος πρωταθλητής στην χώρα μας είναι τα βιομηχανικά ροδάκινα, τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Σημαντικό είναι επίσης ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες παραγωγής ροδάκινων και παράγει πολλά βιομηχανικά ροδάκινα. Είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή βιομηχανοποιημένων ροδάκινων και πρώτη στις αντίστοιχες εξαγωγές, ενώ κατέχει το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών κομπόστας», ανέφερε ο κ. Μολασιώτης, υπογραμμίζοντας πως το βιομηχανικό φρούτο αποτελεί έναν εμβληματικό κλάδο για την Κεντρική Μακεδονία (πρωτίστως στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας).
Σημείωσε ότι σήμερα λειτουργούν 15 βιομηχανίες -μεταποίησης στην περιοχή, απασχολούνται 12.000 αγροτικές οικογένειες, ενώ στην μεταποίηση απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι. Το 98% των παραγόμενων προϊόντων εξάγονται και η εισροή εσόδων ανέρχονται σε 200-400 εκατ. ευρώ για την χώρα (κυρίως για την Κεντρική Μακεδονία).
Υπογράμμισε πως ο αριθμός των νέων φυτεύσεων αυξάνεται συνεχώς, αν και τόνισε πως υπάρχουν αρκετά δομικά προβλήματα με κυρίαρχο την δυσκολία της ενσωμάτωσης της καινοτομίας σε όλο το εύρος της καλλιέργειας και αυτό οφείλεται αφενός στην οικονομική κρίση, αφετέρου στο Ρωσικό εμπάργκο. Εκρουσε τον κώδωνα λέγοντας πως η μέση στρεμματική απόδοση στην Ελλάδα έχει μειωθεί και είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον ανταγωνισμό και αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση της ποσότητας παραγωγής και την υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων. Για να προσπελαστούν τα παραπάνω προβλήματα, ιδρύθηκε ο Συνεργατικός Σχηματισμός Καινοτομίας (Cluster) στην οποία συμμετέχουν το Δίκτυο Ελληνικών Κονσερβοποιείων Φρούτων (ΔΕΛΚΟΦ) η Venus Growers (η μεγαλύτερη Συνεταιριστική Οργάνωση, αριθμεί > 650 μέλη/παραγωγούς), το Εργαστήριο Δενδροκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ, η NOVACERT και η Agro Q.
Καταλήγοντας τόνισε πως βασική στόχευση είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή πρωτοκόλλων για την αύξηση της παραγωγικότητας των οπωρώνων και τη διασφάλιση της ποιότητας της πρώτης ύλης (βιομηχανικό φρούτο) και η κατάρτιση ενός σχεδίου που υποστηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Αθανάσιου Μολασιώτη