Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Συνεχίζει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων ο Δήμος της Πάτρας, με στόχο την ασφάλεια, την καλύτερη ποιότητα ζωής, μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα έργο που ξεκίνησε από πέρυσι και συνεχίζεται με αμείτους ρυθμούς με στόχο να αλλάξουν όψεις τα σχολεία της πόλης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εργασίες σε έξι σχολεία της πόλης και αναμένονται οι αναβαθμίσεις και σε ακόμη περισσότερα. Πρόκειται για έργο που είχε ξεκινήσει από την περσινή χρονιά και όσο περνούν οι μήνες προστίθενται ακόμη περισσότερα σχολεία στον κατάλογο των προς παράδοση κτιρίων.
Η αναβάθμιση γίνεται στο πλαίσιο της Δράσης του ΕΣΠΑ: «Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές για ενεργειακή αναβάθμιση», από την Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Τα σχολεία που έχουν αναβαθμιστεί είναι τα εξής:
6ο Γενικό Λύκειο Πάτρας (Πυροσβεστείο) (642.500 ευρώ)
5ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας (Πλατεία Βουδ) (298.000 ευρώ)
7ο Γυμνάσιο Πάτρας (Πλατεία Βουδ) (610.500 ευρώ)
8ο Δημοτικό Σχολείο και 10ο Νηπιαγωγείο Πάτρας (Ταμπάχανα) (589.000 ευρώ)
9ο Δημοτικό Σχολείο και 12ο Νηπιαγωγείο Πάτρας (Ταμπάχανα) (566.000 ευρώ)
15ο Δημοτικό Σχολείο και 37ο Νηπιαγωγείο Πάτρας (Δροσιά) (296.000 ευρώ)
Οι εργασίες που γίνονται, αφορούν καθολική αλλαγή εξωτερικών κουφωμάτων, θερμοπροσόψεις, υγρομονώσεις και θερμομονώσεις ορόφων, αλλαγή φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου led, λεβητοστασίων, ρυθμίσεις καταναλώσεων ενέργειας, χρωματισμούς και εν γένει επισκευές.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Σ.Ε.» άλλα 18 σχολεία της Πάτρας θα αναβαθμιστούν μετά την υποβολή σχετικής πρότασης από την Δημοτική Αρχή για ένταξή τους στο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων υποδομών. Ο Δήμος Πατρέων έχει βάλει στόχο να αναβαθμίσει όσο το δυνατόν περισσότερες σχολικές μονάδες με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προκειμένου να αλλάξει ουσιαστικά ο τρόπος λειτουργίας τους
Τα σχολεία είναι τα εξής:
– 14ο Γυμνάσιο Πατρών (Ακτή Δυμαίων, Ιτιές) (401.000 ευρώ)
– 2ο Γενικό – 2ο Εσπερινό Λύκειο Πατρών (Αγ. Γεώργιος Λάγγουρα) (590.000 ευρώ)
– Πειραματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Πατρών (Λάγγουρα) (733.000 ευρώ)
– 7ο Επαγγελματικό Λύκειο Πατρών (Κουκούλι) (845.000 ευρώ)
– 5ο Γενικό Λύκειο – 4ο/5ο Γυμνάσιο Πατρών (Μαρούδα) (1.868.000 ευρώ)
– 11ο Γενικό Λύκειο Πατρών (Νόρμαν) (409.000 ευρώ)
– 47ο Δημοτικό Σχολείο – 14ο Νηπιαγωγείο Πατρών (Ζαρουχλέικα) (596.000 ευρώ)
– 24ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (Ανθείας) (452.000 ευρώ)
– 1ο – 9ο Επαγγελματικό Λύκειο Πατρών (Κουκούλι) (1.907.000 ευρώ)
– 13ο Γενικό Λύκειο – 9ο Γυμνάσιο – 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Πατρών (Κανακάρη) (1.563.000 ευρώ).
Οι εργασίες που θα γίνουν, αφορούν καθολική αλλαγή εξωτερικών κουφωμάτων, θερμοπροσόψεις, υγρομονώσεις και θερμομονώσεις ορόφων, αλλαγή φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου led, λεβητοστασίων, ρυθμίσεις καταναλώσεων ενέργειας, χρωματισμούς και εν γένει επισκευές.
Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 9,36 εκατομμυρίων ευρώ και προστίθενται σε αντίστοιχα εκτελέσιμα έργα ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η Δημοτική Αρχή θέλει για μια ακόμη φορά, να επαινέσει το εξαιρετικό έργο των Τεχνικών Διευθύνσεων του Δήμου που έχει θεαματικά βελτιώσει και βελτιώνει καθημερινά την ποιότητα των υποδομών της πόλης.
Ικανοποίηση στην Ένωση Γονέων
Από την πλευρά του ο Τίμος Πατρινός, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων αναφέρει ότι: « Το πρόγραμμα έχει προχωρήσει και είναι σε εξέλιξη αρκετά σχολεία. Το πρόγραμμα βοηθάει πάρα πολύ. Πέρα της ενεργειακής αναβάθμισης, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα σχολεία μας να αναπαλαιωθούν. Για να έχει την ενεργειακή αναβάθμιση, πρέπει να προηγηθούν θερμομονώσεις στις προσόψεις και άλλες ουσιαστικές παρεμβάσεις. Ο Δήμος μας έχει από τα πιο παλιά σχολεία. Το κακό όμως είναι ότι απαιτείται χρόνος για να εγκριθούν και να γίνουν όλες αυτές οι παρεμβάσεις».
Και όπως συμπληρώνει « Ο Δήμος απέκτησε την εμπειρία με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και κατάφερε να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις. Από την άλλη, λόγω της πανδημίας οι ανάγκες στα σχολεία μας είναι μεγάλες. Ειδικότερα, υπάρχουν ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή. Έχουν βαφτεί πολλά σχολεία και αυτό δεν είναι λίγο. Υπάρχουν όμως και ανάγκες που προκύπτουν στην πορεία. Εννοώ την περίοδο των καταλήψεων γίνονται και ζημιές, μην το ξεχνάμε. Σε σχέση με τη θέρμανση των σχολείων, όλα τα σχολεία έχουν εφοδιαστεί έγκαιρα με πετρέλαιο χωρίς περικοπές στον προϋπολογισμό τους. Η χρηματοδότηση που λαμβάνει ο Δήμος είναι ίδια και δεν αλλάζει, παρότι έχουν προκύψει σημαντικές ανάγκες λόγω της πανδημίας». Αυτό είναι σημαντικό για τη λειτουργία των σχολείων τα οποία θα λειτουργήσουν με τους κανονικούς τους ρυθμούς και όχι με περικοπές.
Το πρόγραμμα της Περιφέρειας
Το πρόγραμμα που υλοποιείται έχει τίτλο: «Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές υγείας για ενεργειακή αναβάθμιση και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Δυτική Ελλάδα». Η δράση έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων με σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Επιπλέον σκοπός είναι η αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα.
Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της δράσης αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοσίων κτιρίων με ενεργειακή κατάταξη στην κατηγορία «Γ» του ισχύοντος ΚΕΝΑΚ ή χαμηλότερη για την παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.
Η αναβάθμιση των κτιρίων μπορεί να αφορά ενδεικτικά σε παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (θερμομόνωση), αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, χρήση Ανανεώσιμων Πηγών κλπ.
«Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν πρέπει υποχρεωτικά να αναβαθμίζουν τα κτίρια στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης μεγαλύτερης ή ίσης της Β’, αλλά και να επιτυγχάνουν την αναβάθμισή τους για τουλάχιστον 2 κατηγορίες του ΚΕΝΑΚ. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα επίτευξης του ανωτέρου στόχου, για κτίρια ειδικών κατηγοριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 11 του ΚΕΝΑΚ, υποβάλλεται η απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και η αιτιολογική και τεχνική έκθεση της παρ. 11 του άρθρου 6 του Ν. 4067/2012, οι οποίες συνοδεύουν τη ΜΕΑ και παρέχουν επαρκή τεκμηρίωση για τυχόν αλλοίωση, κατά τρόπο μη αποδεκτό, του χαρακτήρα ή της εμφάνισής τους ή τυχόν παραβίαση των ειδικών όρων και μορφολογικών περιορισμών που επιβάλλουν οι διοικητικές πράξεις προστασίας που διέπουν το προστατευόμενο κτίριο ή περιοχή.
Η κάλυψη του ανωτέρω ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται – πιστοποιείται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή, τόσο πριν όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, και σε κάθε περίπτωση πριν την οριστική παραλαβή του έργου» αναφέρει μεταξύ άλλων η προκήρυξη του προγράμματος.
Aυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
#cohesiongr