Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
Φαντάζομαι σε όλους έχει γεννηθεί κάποιες φορές η απορία πως, κάποιες ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές που έχουν γυριστεί αρκετές δεκαετίες πριν με τεχνολογικά εργαλεία άλλων εποχών, χωρίς τα σύγχρονα εφέ και τις φωτογραφικές δυνατότητες της σημερινής οπτικής βιομηχανίας, όχι μόνο αντέχουν στο χρόνο αλλά εξακολουθούν να καθηλώνουν τους θεατές τους.
Ο άλλος ήχος της «καμπάνας»
Οι ημέρες του Πάσχα και οι υπάρχοντες περιορισμοί προσωπικά μου έδωσαν τη δυνατότητα να προσπαθήσω να εξηγήσω το παραπάνω γιατί. Και επειδή ίσως η δική μου εξήγηση αφορά και άλλους και είναι ταυτόχρονα και μια εξήγηση για πολλά ζητούμενα και της καθημερινότητας μας σήμερα, θα τολμήσω να μοιραστώ τις σκέψεις μου επ΄αυτών.
Αφορμή λοιπόν πασχαλινό επεισόδιο κάποιας πολύ αγαπημένης για γενεές ολόκληρες σειράς «To μικρό σπίτι στο λιβάδι».
Μια σύντομη περίληψη επί του θέματος του επεισοδίου:
Ο αιδεσιμότατος Αλντεν προτείνει την αγορά μιας καμπάνας για την εκκλησία της ενορίας. Η Πράουντ Ολσεν προσφέρεται να δώσει χρήματα για την αγορά της με έναν όρο: Να μπει το όνομά της σε αναμνηστική πλακέτα. Η πρόταση και κυρίως ο όρος της διχάζει σε ακραίο βαθμό την μικρή τοπική κοινωνία και δημιουργεί αδιέξοδο όχι μόνο για την αγορά της καμπάνας αλλά και για τις σχέσεις των ανθρώπων σε αυτήν. Την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής αποτρέπουν όμως τα παιδιά της περιοχής, παιδιά που ανήκουν σε όλες τις οικογένειες και αυτών που ήταν υπέρ και όσων κατά της πρότασης της κας Ολσεν. Με την προτροπή και την βοήθεια του Τινκερ Τζοουνς, ενός κωφάλαλου πλανόδιου γανωτή συγκεντρώνουν- χρησιμοποιώντας και την αγνή παιδική πονηριά τους- δεκάδες μεταλλικά σκεύη και μεταξύ τους αγαπημένα μεταλλικά δώρα και φτιάχνουν αυτά μια μικρή καμπάνα. Η ανάρτησή της στην εκκλησία και ο πρωινός πρώτος κυριακάτικος ήχος της ξαφνιάζει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, που μετά τις πρώτες αντιδράσεις καλοδέχεται τη λύση και βρίσκει την κανονικότητά της.
Η παραπάνω απλή περιγραφή ενός προβλήματος και μιας λύσης και κυρίως ο τρόπος που προέκυψε η λύση, δοσμένη με απλό τρόπο που μοιάζει τόσο φυσικός, είναι ένα από τα μυστικά που κάνει κοσμοαγάπητη για 50 σχεδόν χρόνια αυτή τη σειρά. Μαζί με τους εκλεκτούς ηθοποιούς και τους συντελεστές της ,που την δημιούργησαν. Χωρίς να είμαι οπαδός κάποιας ουτοπίας θεωρώ ότι η περιγραφή μέσα από πειστική εικόνα και δυνατά στην απλότητά τους σενάρια είναι γενικότερα το κλειδί που παρασύρει εκατομμύρια θεατές να επιζητούν τέτοιες ταινίες και παρόμοιες σειρές.
Φυσικά στόχος της παραπάνω περιγραφής μας δεν είναι η παράθεση συμβουλών για τη δημιουργία τηλεοπτικών σεναρίων και πετυχημένων σειρών. Ανάδειξη ενός τρόπου προσέγγισης λύσεων στα πολλά καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας μας είναι ο σκοπός, με την πεποίθηση ότι αυτές υπάρχουν στην φράση «στην απλότητα κρύβεται πολλές φορές και η τελειότητα».
Είμαστε σε μια εποχή που σε πολλούς πολίτες έχει ξεπεραστεί η προσμονή λύσεων μέσα από πολλών ειδών σωτήρες και από μηχανής θεών. Το φαινόμενο καταγράφεται τακτικά στη διάφορες ανά τον κόσμο δημοσκοπήσεις και άλλες έρευνες, που αναζητούν μέσω των σωστών ερωτήσεων τις πραγματικές αγωνίες των κοινωνιών στις οποίες απευθύνονται.
Προφανώς υπάρχουν πολλά και σύνθετα προβλήματα αυτά που αφορούν εθνικές επιλογές σε κεντρικά ζητήματα της χώρας, που σίγουρα επηρεάζουν και την καθημερινότητα των πολιτών. Τα προβλήματα αυτά ξεπερνούν κατά πολύ το μέγεθος μιας μικρής «καμπάνας» και η επίλυσή τους δεν αφορά το περιεχόμενο του σημερινού σημειώματος.
Η καθημερινότητα όμως των τοπικών κοινωνιών επηρεάζεται και από μια σειρά άλλα προβλήματα που δυσκολεύουν τις σχέσεις των ανθρώπων και η λύση της βρίσκεται στα χέρια τους.
Και αν στο «μικρό λιβάδι» μιας στην πράξη αυτοτροφοδοτούμενης μικρής τοπικής κοινωνίας τη λύση της καμπάνας μπορούσαν να την δώσουν τα μικρά παιδιά της και ο ταπεινός γανωτής, στις σημερινές τοπικές κοινωνίες μπορούν να αναζητηθούν με πιο σύγχρονο τρόπο σε μικρές τοπικές δομές. Σε επίπεδο γειτονιάς, ενορίας ή ευρύτερα κοινότητας και δήμου.
Οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στον ουρανό σε μια τέτοια αναζήτηση λύσεων. Υπάρχουν γύρω μας σε παραδείγματα υπαρκτά, όπου η απλότητα των λύσεων σε συνδυασμό με τη συλλογικότητα των δράσεων φέρνουν αποτελέσματα.
Είναι καιρός μια τέτοια κινητικότητα να την εμπιστευτούν όλο και περισσότεροι πολίτες. Η επαναφορά στην καθημερινότητά μας αξιών, που χαρακτήριζαν παλιότερα τοπικές κοινωνίες και σήμερα έχουν χαθεί (και μας τις υπενθυμίζουν απλώς σενάρια ταινιών ή η συντήρησή τους σε κάποια επετειακά τοπικά έθιμα), θα είναι μια χρήσιμη εξέλιξη για την ποιότητα της ζωής όλων μας.
Παράλληλα φυσικά με την αναζήτηση λύσεων στις μεγάλες προτεραιότητες της κοινωνίας.
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ