Άρθρο του εκδότη του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» Παναγιώτη Γιαλένιου
Από σήμερα (14/5)επισήμως καταργούνται οι περισσότεροι περιορισμοί μετακίνησης μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλαγές που ζητά με τον έναν ή άλλο τρόπο η κοινωνία και που θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί. Καλόηχα στα αυτιά ακούγονται όλα αυτά, βολικά βεβαίως σε όσους αρέσκονται να συμβαδίζουν με θετικές προς το κοινό αίσθημα πρωτοβουλίες, όπως π.χ οι πολιτικοί μας ταγοί. Πηγάζουν όμως ως κινήσεις από βεβαιότητες που έχουν αποδειχθεί στην πράξη και έχουν σχεδιαστεί με βάση πιθανές μεταβλητές, που όσοι τις αποφασίζουν οφείλουν να έχουν υπόψη τους, ιδίως όταν πρόκειται για έναν «εχθρό» ευέλικτο, αόρατο και αχαρτογράφητο;
Αναζητώντας την μεγάλη εικόνα
Ακούσαμε με προσοχή την Τετάρτη τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, που ανακοίνωσε την σταδιακή επιστροφή μας στην κανονικότητα ( σ. μου έκανε εντύπωση πως μια τέτοιου μεγέθους αλλαγών στους περιορισμούς ανακοίνωση δεν είχε σε επίπεδο επικοινωνίας τη σφραγίδα του ίδιου του Πρωθυπουργού, παρέα με τον επιστημονικά επικεφαλής του όλου σχεδιασμού καθ. Σ.Τσιόδρα).
Έθεσε ο ίδιος ο κ. Σκέρτσος το ερώτημα πως πέρσι τέτοια εποχή με λιγότερα κρούσματα, λιγότερους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ και πολύ λιγότερους θανάτους κρατάγαμε κλειστή τη χώρα και φέτος με αυτά τα νούμερα ακόμη στα ύψη την ανοίγουμε διάπλατα. Η απάντησή του ακούγεται λογική: Φέτος έχουμε περισσότερα διαγνωστικά εργαλεία στα χέρια μας, πολλαπλάσιους ελέγχους, περισσότερα κρεβάτια στις ΜΕΘ και ένα ταχέως εξελισσόμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα που μας επιτρέπει επιστροφή στην κανονικότητα .
Όντως στα παραπάνω η χώρα είναι σε καλύτερη μοίρα από πέρσι και αν θέλετε και από πολλές άλλες αναπτυγμένες χώρες. Φυσικά σε επίπεδο του δημόσιου συστήματος υγείας ακούγονται πειστικές οι ενστάσεις των περισσοτέρων εκπροσώπων των ανθρώπων της «πρώτης γραμμής» σε αυτό, που απαριθμούν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές και καταθέτουν προτάσεις.
Σε κάθε όμως περίπτωση, του καλύτερου ή λιγότερου καλύτερου σεναρίου ως προς την ύπαρξη φέτος «αντισωμάτων» στους κρατικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των όποιων επιπτώσεων της επιστροφής στην κανονικότητα, δικαιολογούνται βεβαιότητες έτσι όπως αυτές προπαγανδίζονται αυτές τις ημέρες μαζικά;
Προς απάντηση θα χρησιμοποιήσουμε ορισμένα σχετικά ιστορικά αποφθέγματα:
- Tου Άγγλου φιλόσοφου, πολιτικού , επιστήμονα και συγγραφέα Φράνσις Μπέικον που επισήμανε κάποτε: Αν κάποιος ξεκινήσει με βεβαιότητες, θα καταλήξει σε αμφιβολίες, αν όμως αρχικά αρκεστεί στις αμφιβολίες, θα καταλήξει σε βεβαιότητες
- Την πολύ επίκαιρη φράση (που δεν διαπιστώσαμε την πηγή της): Καλύτερα μέσα στις αμφιβολίες του μοναχικού, παρά μέσα στις βεβαιότητες του μαζανθρώπου
- Aλλά και την σκληρή διατύπωση του Άγγλου φιλόσοφου, μαθηματικού και πασίγνωστου ειρηνιστή Μπέρναρντ Άρθουρ Ράσελ ότι «Το βασικό πρόβλημα της κοινωνίας σήμερα είναι ότι οι ανόητοι είναι απόλυτα βέβαιοι και οι γνωστικοί είναι γεμάτοι αμφιβολίες»
Κοινός τόπος και στις τρείς παραπάνω φράσεις η βλαπτική αξία των βεβαιοτήτων όταν «εξ αυτών άρξασθε».
Ανιχνεύουμε τέτοια στοιχεία στην παρούσα φάση της επιστροφής μας στην κανονικότητα;
Η αίσθησή μας είναι ότι καλλιεργείται τόσο από δηλώσεις υπευθύνων όσο και από την πλειοψηφία των διαύλων μαζικής επικοινωνίας ένα τέτοιο κλίμα. Έτσι:
–Υπάρχει μια άνευ όρων αποδοχή της βέβαιης αποτελεσματικότητας των εμβολίων και καλλιεργείται με πολλούς τρόπους η αντίληψη «πας μη εμβολιασθείς βάρβαρος». Χωρίς να διατυπώνουμε αντι-εμβολιαστικό λόγο και σε πλήρη αντίθεση με ένα μικρό ποσοστό στην κοινωνία που κινείται με όρους μεταφυσικούς και συνομωσιολογικούς στο λεγόμενο αντι-εμβολιαστικό κίνημα, θα μου επιτραπεί να υποστηρίζω ότι η κοινωνία οφείλει να γνωρίζει όλη την αλήθεια περί των εμβολίων. Σε αυτήν περιλαμβάνονται και τα πολλά καλά τους αλλά και μια σειρά από δεδομένα που προκύπτουν από σοβαρές και επίσημα δημοσιευμένες σε υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά έρευνες, που αναφέρονται τόσο στην αποτελεσματικότητα τους όσο και στις μεσο-μακροπρόθεσμες συνέπειές τους τις σχετιζόμενες και με το λεγόμενο long covid. Οι επιστημονικές αυτές ανακοινώσεις καθημερινά πληθαίνουν και κοντά στις βεβαιότητες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων-που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε υψηλές προσδοκίες την κοινωνία-οφείλει η επίσημη πολιτεία πλέον να τις θέτει υπόψη μας. Ο σωστός και υγειονομικά πολίτης είναι ο πλήρως ενημερωμένος πολίτης. Στο σημείο αυτό θεωρούμε ότι παράγεται πλεόνασμα βεβαιοτήτων και υπάρχει έλλειμμα ουσιαστικής ενημέρωσης, τέτοιο που φοβόμαστε ότι οδηγεί και σε επικίνδυνα διχαστικές καταστάσεις στο κοινωνικό σώμα.
Υπάρχει η βεβαιότητα της ορθής χρήσης μαζικά των διαγνωστικών εργαλείων, που θα αποτελούν και τα «διαβατήρια» της κινητικότητας στην κοινωνία, του βασικού δηλαδή περιορισμού λόγω κορωνοϊού. Στο πρόσφατο πιο μαζικό τέτοιο εργαλείο, τα «self-test» διαπιστώνονται ήδη τόσα κενά που μπορούν να το καταστήσουν αναξιόπιστο επί της ουσίας. Μάλιστα αν για τις μαζικές μετακινήσεις λόγω ταξιδιών, τουρισμού κλπ τα self-test είναι διαβατήριο, η βεβαιότητα ότι η κοινωνία θα κάνει ορθή χρήση του είναι επικίνδυνη.
–Καλλιεργείται και από επίσημα χείλη η βεβαιότητα του υγειονομικά ασφαλούς προορισμού και της σημαντικής ανόδου του τουρισμού φέτος στη χώρα μας. Παρότι μια τέτοια άνοδος σε σχέση με το 2020 (που ονοματίζεται μάλιστα ότι μπορεί να προσεγγίσει και το 50% της κίνησης του 2019, δηλαδή πάνω από 15εκ.τουρίστες) είναι μεν καλοδεχούμενη, γιατί η υγειονομική κρίση είναι πρωτίστως και οικονομικά θανάσιμη κρίση, εντούτοις θεωρούμε ότι δεν πρέπει να καλλιεργείται ως προσδοκία. Ο τουρισμός είναι απόλυτα ευαίσθητο προϊόν και οι μεταβλητές που τον επηρεάζουν προστίθενται ξαφνικά και απροειδοποίητα, ιδίως στο υγειονομικό πεδίο και κυρίως διαδίδονται αστραπιαία και επηρεάζουν τους ενδιαφερόμενους (πελάτες στην περίπτωσή μας) άμεσα. Το οδυνηρό πάθημα της βεβαιότητα πολλών επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου της χώρας μας το 2019, ότι δηλαδή το 2020 και μετά θα ήταν χρυσή περίοδος για τον τουρισμό στη χώρα μας,( που τους οδήγησε σε μεγάλες επενδύσεις, πολλές με ίδια κυρίως κεφάλαια που είναι άγνωστης πλέον απόσβεσης), δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η βήμα –βήμα επιστροφή, με λιγότερες βεβαιότητες και περισσότερες αμφιβολίες μπορεί να οδηγήσει και εδώ σε ένα πιο βέβαιο μέλλον.
– Τέλος η βεβαιότητα της αντοχής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θεωρούμε ότι μπορεί να ακούγεται καλά στα αυτιά αλλά δεν συμβαδίζει με όσα ζουν και όσα δηλώνουν όσοι των υπηρετούν από μέσα και όσοι το βιώνουν ως νοσούντες. Η επιστροφή επομένως στην κανονικότητα (συμπεριλαμβανομένου και του όποιου φετινού τουριστικού ρεύματος) οφείλει να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα στο ΕΣΥ της χώρας.
Τα παραπάνω γνωρίζουμε ότι χαλούν λίγο την πολύχρωμη «ανοιξιάτική εικόνα» της ελευθερίας που και ψυχολογικά όλοι έχουμε ανάγκη να προβάλλεται εμπρός μας. Όμως θα επαναλάβουμε εδώ μια από τις ρήσεις που επικαλεστήκαμε παραπάνω: Καλύτερα μέσα στις αμφιβολίες του μοναχικού, παρά μέσα στις βεβαιότητες του μαζανθρώπου.
* Η φωτογραφία είναι του Αγρινιώτη Βιολόγου Κωνσταντίνου Μπακολίτσα, που η αγάπη του στην εξερεύνηση σπηλαίων τον οδηγεί σε μοναχικές εξερευνήσεις και καταπληκτικές φωτογραφίες. Η συγκεκριμένη είναι από πρόσφατη πανσέληνο, που για να την πετύχει και να ζήσει τη μαγεία της χρειάστηκαν πολλές ώρες μοναχικής αναμονής.
Ο μοναχικός δρόμος πολλές φορές όταν χρειάζεται ,οδηγεί στη δημιουργία και στο φως.
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ