Αισιόδοξος για το μέλλον της γεωργίας εμφανίστηκε ο Γεώργιος Σαλάχας, Καθηγητής, Κοσμήτορας στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Χαιρέτισε την εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 με θέμα την «Kαινοτομία και νέες τάσεις στην αγροδιατροφή».
Όπως επεσήμανε πως «στην νέα ΚΑΠ και στις κατευθύνσεις της ΕΕ η τάση είναι η μείωση των αποστάσεων από το αγρόκτημα στο πιάτο, η βιοποικιλότητα και η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση κατά 50% των λιπασμάτων και ο στόχος της αύξησης πάνω από 25% των βιοκαλλιεργειών καθώς επίσης τα περιβαλλοντικά σενάρια με την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή».
Σε ό,τι αφορά στην στρατηγική για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε πως «λόγω του ξηροθερμικού περιβάλλοντος και του ηλίου παράγουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και γι’ αυτό πρέπει να εστιαστούμε στα προϊόντα ποιότητας, τα οποία θα πρέπει να απολαμβάνουν ιδιαίτερες τιμές στην παγκόσμια αγορά μιας και οι εκτάσεις είναι περιορισμένες. Το μέλλον απαιτεί αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, η ένταση της παραγωγής, οι πράσινες πρακτικές προσαρμοσμένες στην αειφορία και στην κυκλική οικονομία. Χρειάζεται να ενισχυθούν οι ομάδες παραγωγών με εξωστρέφεια ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις διεθνείς αγορές. Η έρευνα και η καινοτομία μπορεί να συνδεθεί με την παραγωγικότητα. Πάσχουμε, όμως, παρότι έχουμε αξιόλογο ερευνητικό δυναμικό με ερευνητικά προϊόντα, στην τελική μεταφορά τους στην παραγωγή και στο οικοσύστημα της αγροδιατροφής. Ενώ έχουμε ερευνητικά κέντρα στα Πανεπιστήμια η δυσκολία έγκειται στις πιλοτικές εφαρμογές για να μπουν στην διαδικασία. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα τεχνολογικά πάρκα και η πολιτεία να χρηματοδοτήσει τις πιλοτικές εφαρμογές ώστε να περάσουμε στην εφαρμογή, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να ζωντανέψουν τα πρώην Ινστιτούτα όπως το ΕΘΥΑΓΕ, κ.ά.
«Ο αγρότης του μέλλοντος πρέπει να είναι απόλυτα καταρτισμένος. Άρα πρέπει να είναι στην ουσία επιστήμονας, «Αυτό που λείπει στην χώρα μας είναι η διετής εκπαίδευση μέσα από Ινστιτούτα και Γεωργικές Σχολές ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Γεώργιου Σαλάχα