Ο Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Founder της spin-off μίλησε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης για την spin-off και το πως έδωσε προστιθέμενη αξία στα ελληνικά τρόφιμα.
Η FoodOxys είναι μία spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία δραστηριοποιείται:
- Στην εξατομίκευση και εξασφάλιση της μεταβολικής υγείας
- Του ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων.
«Δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια και ήταν ένας μονόδρομος. Ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας είναι ότι όταν κάποιος εκπαιδεύει κάποια νέα παιδιά για το μεταπτυχιακό τους και το διδακτορικό τους και τελειώσουν, τότε εάν δεν βρουν δουλειά -και είναι πάρα πολλοί– ή αλλάζουν επάγγελμα ή φεύγουν στο εξωτερικό. Δηλαδή όλη αυτή η επένδυση που έχει γίνει χάνεται. Είναι λες και κάποιος έχει δημιουργήσει μια ακαδημία με ταλέντα ποδοσφαίρου και μόλις βγάλει ένα ταλέντο να το δίνει τσάμπα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα με απασχολούσε για χρόνια και αποφάσια να δημιουργήσω την εταιρεία ώστε τους ανθρώπους που εκπαιδεύω και είναι καλοί να μπορέσω να τους κρατήσω» τόνισε στην παρουσίασή του ο κ. Δημήτρης Κουρέτας Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας, διευθυντής του ομώνυμου Εργαστηρίου στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Παίρνοντας αίμα από τον ενδιαφερόμενο, οι υπεύθυνοι της εταιρείας μπορούν να σχεδιάσουν τη διατροφή του που να είναι αντίστοιχη του DNA του. «Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με μεγάλη πιστότητα και είμαστε συνεργάτες της μεγαλύτερης κλινικής στον κόσμο της Μπούχιγκερ, έξω από την Κωνστάντζα, στη Γερμανία. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να αποδείξουμε ότι τα τρόφιμα που υπάρχουν είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν τους ανθρώπους που υφίστανται τις εξετάσεις και αυτό με κάποια πιστότητα, δηλαδή να πάμε σε αυτή την προσωπική διατροφή» εξήγησε ο κ. Κουρέτας. Εξήγησε επίσης ότι υπάρχει μια συζήτηση στην Ευρώπη για τα σήματα ποιότητας τα οποία είναι μεν πολλά και ήδη έχει ξεκινήσει και θα τελειώσει του 2022 η σχετική συζήτηση. Εκείνο που διαπιστώθηκε επίσης ήταν η αδυναμία της μέχρι σήμερα επιστημονικής κοινότητας για την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας προϊόντων καθώς και για την συσχέτιση της επίδρασης αυτών στην βελτίωση δεικτών του ανθρώπου που αποτελούν σημεία κλειδιά για ασθένειες όπως το Alzheimer.
Το σήμα ποιότητας της εταιρείας είναι Σήμα Ποιότητας AFQ Καταχωρημένο στο Γραφείο διανοητικής ιδιοκτησίας της ΕΕ και είναι το πρώτο που έχει καταθέσει η χώρα. «Ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι ότι ελέγχει τα τρόφιμα με πάρα πολλές μεθοδολογίες σε ότι αφορά τα αντιοξειδωτικά τους αλλά λειτουργικά. Μετράει με πολλές μεθόδους την ικανότητα του τροφίμου να αναστέλλει τις ελεύθερες ρίζες. Κοιτάζουμε πολλές παραμέτρους για να το κάνουμε αυτό» σημείωσε ο κ. Κουρέτας. Έτσι το τρόφιμο λαμβάνει με βάση το πιστοποιητικό της εταιρείας ένα σκορ: το άριστα είναι το 20 και η βάση είναι το 8.
Τα πλεονεκτήματα ενός παραγωγού για να διαλέξουν το συγκεκριμένο σύστημα είναι πολλά:
- Αποκτάει μεγαλύτερη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη ο παραγωγός και το προϊόν
- Οδηγεί σε αύξηση της προστιθέμενης αξίας ένα προϊόν
- Οδηγεί σε αύξηση εσόδων τον παραγωγό
- Είναι ένα σήμα διεθνώς κατοχυρωμένο και αναγνωρισμένο
- Βοηθάει και κάνει ευκολότερες τις εξαγωγές
«Ξεκινήσαμε με την πιστοποίηση σκόρδου. Πήραμε σκόρδα από όλο τον κόσμο τα οποία σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων είναι ίδια. Έχουν ίδια χαρακτηριστικά και δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει κανείς. Πήραμε από την Κίνα, τη Ρουμανία, την Ισπανία και από την Ελλάδα. Εκείνο που καταλήξαμε είναι ότι σκόρδο του Πλατυκάμπου από την Ελλάδα πήρε την ανώτατη βαθμολογία, δηλαδή 20. Υπήρχαν και σκόρδα με 5… Τα στείλαμε στην Ιαπωνία, τη μεγαλύτερη εταιρεία συμπληρωμάτων σκόρδου και εκείνοι ήρθαν στην Ελλάδα. Πήραν δείγματα και τα ανέλυσαν με τον δικό μας τρόπο. Τώρα εισάγουν σκόρδο από τον Πλατύκαμπο. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά νοοτροπίας. Εμείς το λέμε σε μια ημέρα και το κάνουμε σε δέκα χρόνια. Οι Ιάπωνες το σκέφτονται δέκα χρόνια και το κάνουν σε μια ημέρα. Είναι ακριβώς το αντίθετο από εμάς» ανέφερε ο κ. Κουρέτας. Σε σχέση με την διατροφή, ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι η εταιρεία έχει έναν αλγόριθμο με βάση τον οποίο καθορίζει την διατροφή του ενδιαφερόμενου πελάτη, αφού λάβει δείγματα αίματος. «Ερευνούμε διάφορους βιοχημικούς δείκτες και έχουμε φτιάξει. Και αυτό γιατί οι μέχρι σήμερα δίαιτες δεν ανταποκρίνονται στον τύπο του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Είναι σαν να βρίσκεται κάποιος σε ένα κτήριο να προσπαθεί να μαντέψει τα έπιπλα στον 7ο όροφο χωρίς να έχει μπει μέσα. Μέχρι και σήμερα οι δίαιτες που ακολουθούνται μετράνε το λίπος, το βάρος, το βασικό μεταβολισμό και ξεκινάνε μια δίαιτα. Από τη στατιστική είναι ξεκάθαρο ότι το 50% είναι λάθος» τόνισε.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Δημήτρη Κουρέτα