Για τις καινοτομίες στις βιολογικές καλλιέργειες μίλησε ο Δημήτριος Μπιλάλης, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών την Παρασκευή 23/4 τονίζοντας πως η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε αλλαγή του τρόπου προσέγγισης της συμβατής καλλιέργειας.
Σημείωσε πως «το τρίγωνο εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία θα ωθήσουν την αγροτική ανάπτυξη με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την ανατροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος». Πρόσθεσε πως την τελευταία 5ετία η Ε.Ε. έχει επενδύσει περίπου 4,5 δις ευρώ στην έρευνα. «Πρέπει να σχεδιάζουμε καινοτόμες καλλιέργειες που αναπτύσσουν δυναμική. Θα πρέπει να μελετήσουμε τις απαιτήσεις σε νερό, πόσο μπορούν να αξιοποιήσουν τυχόν λίπανση, να εξετάσουμε τα κριτήρια της θερμοκρασίας, τα μηχανήματα, την ένταση εργασίας ώστε να επέλθει ένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε.
Αναφερόμενος στις αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά που αποτελούσαν διαχρονικά εναλλακτικές καλλιέργειες υπογράμμισε πως και στην Δυτική Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες για να παραχθούν προϊόντα – superfoods όπως κινόα, chira, καμελίνα, μαύρο σινάπι, φαρμακευτική κάνναβη κ.ά.
Ο κ. Μπιλάλης ανέφερε πως τις επόμενες εβδομάδες στην Δυτική Ελλάδα θα δοθεί η πρώτη άδεια λειτουργίας μιας μονάδας που ασχολείται με την θερμοκηπιακή καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης (ήδη υπάρχουν τέσσερις χώροι παραγωγής με βάση την πράσινη ανάπτυξη). Σημείωσε πως η παραγωγή φυσικών ειδών συμβάλλουν στην απόδοση των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ψηφιστεί ο Νόμος για τα σκευάσματα αυτών των προϊόντων.
«Η βιολογική γεωργία έχει την τόλμη να εισάγει καινοτόμα συστήματα διατροφής και νέες καλλιέργειες» κατέληξε δίνοντας στοιχεία για τις καλλιέργειες που έχουν δρομολογηθεί και για προβλήματα που χρήζουν επίλυσης.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Δημήτρη Μπιλάλη