O κ. Σπύρος Κυρίτσης, μέλος της ερευνητικής ομάδας μαζί με τους κ. Ιωάννη Καλαβρουζιώτη και Πρόδρομο Κουκουλάκη, του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων του ΕΑΠ, μίλησε για το λογισμικό για την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων και βιοστερεών στην γεωργία.
«Το σύστημα αυτό μπορεί να δώσει συμβουλές για την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση υγρών και λιματολάσπης στις καλλιέργειες. Το σύστημα επιδιώκει να χρησιμοποιηθούν ξανά επεξεργασμένα υγρά αστικών αποβλήτων και βιοστερεών στη γεωργία, με στόχους την αύξηση της γεωργικής παραγωγής, τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και της παραγωγικότητας και τέλος τη μείωση των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων και τη μείωση του κόστους λίπανσης» τόνισε ο κ. Κυρίτσης.
Το σύστημα στοχεύει στην αξιοποίηση υγρών αποβλήτων και ιλύος στο πλαίσιο μιας ορθολογικής λίπανσης των καλλιεργειών. Και αυτό γιατί η ανακούφιση του περιβάλλοντος από την πίεση που ασκούν η συσσώρευση τεράστιων ποσών της ιλύος και εκατομμυρίων κυβικών των λυμάτων που διοχετεύονται σε λίμνες και θάλασσες αναξιοποίητα, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται κάθε χρόνο αύξηση της χρήσης του φυσικού νερού άρδευσης, προκαλούν σοβαρά προβλήματα και μόνιμο πονοκέφαλο στις κυβερνητικές αρχές.
Επίσης το σύστημα βοηθά στη λήψη αποφάσεων για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων και ιλύος, προβλέποντας:
-Τη ρύπανση του εδάφους με βαρέα μέταλλα λόγω της μακροχρόνιας επαναχρησιμοποίησης, έτσι ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες.
– Την ορθολογική και βέλτιστη λίπανση των καλλιεργειών, ώστε να ελαχιστοποιείται η χρήση λιπασμάτων και να προστατεύεται το περιβάλλον από περιττό φορτίο θρεπτικών ουσιών, οι οποίες διαφορετικά θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων και της ζωής.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το σύστημα εκμεταλλεύεται σύγχρονες τεχνολογίες web που το κάνουν φιλικό κι εύκολο στη χρήση ακόμη και από άτομα με μικρή εξοικείωση στη χρήση υπολογιστή.
Η μηχανή του είναι αρκετά ευέλικτη και διαρκώς εμπλουτίζεται με νέες λειτουργίες και δυνατότητες. Ένα από τα βήματα πυ θα γίνουν είναι η διερεύνηση δυνατοτήτων διασύνδεσης με αισθητήρες IoT για λεπτομερέστερη παρακολούθηση της καλλιέργειας.
Επίσης διαρκώς εμπλουτίζεται με νέες δυνατότητες πχ: υποστήριξη νέων καλλιεργειών ή ιδιαίτερων συνθηκών μιας περιοχής.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Σπύρου Κυρίτση
https://www.youtube.com/watch?v=ZcGEURJOLB8&t=6380shttps://youtu.be/ZcGEURJOLB8?t=6380