Απολογιστικό άρθρο του Προέδρου του απερχόμενου Δ.Σ καθ. Βασίλη Αναστασόπουλου
Ολοκληρώθηκε η πενταετής θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Στα πλαίσια αυτής της θητείας το απερχόμενο ΔΣ ανέπτυξε νέους και πρωτόγνωρους μηχανισμούς υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας καθώς επίσης δημιούργησε τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του Επιστημονικού Πάρκου. Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών είναι θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και ιδρύθηκε το 1989. Ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών ενώ την εποπτεία του ασκεί η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ). Εκτός από θερμοκοιτίδα το Πάρκο εντέλλεται σε δράσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας, υποστήριξης της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της δικτύωσης του Τεχνολογικού Οικοσυστήματος της Δυτικής Ελλάδας. Στο ΕΠΠ στεγάζονται σήμερα 20 startup και ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο (ΙΝΒΙΣ), ενώ απασχολούνται καθημερινά περισσότερα από 150 άτομα υψηλού επιστημονικού μορφωτικού επιπέδου. Ήδη έχει υπάρξει εγκατάσταση νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα το ΕΠΠ να παρουσιάζει αυτή τη στιγμή 100% πληρότητα στους χώρους του, ενώ υπάρχει και κατάσταση ενδιαφερομένων εταιρειών που με τις υπάρχουσες υποδομές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Οι τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος αφορούν την Πληροφορική και Μικροηλεκτρονική, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Βιοεπιστήμες. Η πλειοψηφία των εταιρειών παρουσιάζει σημαντική εξωστρέφεια (90% του κύκλου εργασιών τους πραγματοποιείται με συναλλαγές στο εξωτερικό) ενώ σε πολλές από αυτές έχουν επενδυθεί κεφάλαια υψηλού ρίσκου (venture capitals). Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών θεωρείται σήμερα το πιο επιτυχημένο παράδειγμα Τεχνολογικού Πάρκου στην Ελλάδα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι σημαντικότερες δραστηριότητες οι οποίες έφεραν το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών στο επίκεντρο του τεχνολογικού οικοσυστήματος της περιοχής και το καθιέρωσαν ως τον κυρίαρχο αναπτυξιακό βραχίονα στα ζητήματα της υποστήριξης της καινοτομίας της επιχειρηματικότητας και της μεταφοράς τεχνογνωσίας
CERN – BUSSINESS INCUBATION CENTER
Το Τμήμα Knowledge Transfer του CERN αποφάσισε να αναθέσει στο Επιστημονικό Πάρκο της Πάτρας τον ρόλο του CERN Business Incubation Center (BIC) για 4 χρόνια. Η επιτυχία αυτή του Επιστημονικού Πάρκου Πάτρας οφείλεται στην συστηματική δουλειά των στελεχών του σε ζητήματα δικτύωσης των ερευνητών με τον παραγωγικό κόσμο καθώς επίσης και υποστήριξης της καινοτομίας και ωρίμανσης της σε ποιοτικά εμπορικά προϊόντα. Η αποστολή του BIC του CERN είναι να ανακαλύπτει εταιρείες στον Ελληνικό χώρο οι οποίες αναπτύσσουν υψηλή τεχνολογία που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις ερευνητικές υποδομές του Διεθνούς Ερευνητικού Οργανισμού. Επιπλέον, το BIC έχει ως αποστολή να βοηθήσει τις εταιρείες αυτές να ωριμάσουν τα προϊόντα τους έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο και κατ’ επέκταση να είναι επιλέξιμα από το CERN. Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών μέσα από την δραστηριότητα αυτή δικτυώθηκε και έχει βρει συνεργάτες-στελέχη υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας τόσο στο Knowledge Transfer Group του CERN όσο και στα υπόλοιπα 13 BICs του CERN στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό μπορεί και υποστηρίζει τις υπό ανάπτυξη επιχειρηματικές ομάδες στην περιοχή καθώς και το πρόγραμμα Proof-of-Concept.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Proof-of-Concept
Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών υλοποιεί το πρόγραμμα Proof-of-Concept το οποίο δίνει την δυνατότητα στους ερευνητές να προωθήσουν τις ερευνητικές τους ιδέες και να τις μετατρέψουν σε προϊόν. Αυτό μπορεί να γίνει: A. με την δημιουργία μιας νέας εταιρείας η οποία θα υποστηρίξει εμπορικά το νέο προϊόν ή Β. με την παρουσίαση του προϊόντος σε επενδυτές και την υποστήριξή του με κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της ιδέας, το δυναμικό της αγοράς και το σχέδιο των εφευρετών. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην βιωσιμότητα της ιδέας σε τεχνικό και εμπορικό επίπεδο, στην αδειοδότηση/εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τη διαχείριση τους, στη διαπραγμάτευση της ιδέας καθώς και στην ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου για τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος ή μιας νέας επιχείρησης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από Ιδιώτες-Δωρητές και από την Βιομηχανία, δεν επιβαρύνει τα έσοδα του Επιστημονικού Πάρκου, και θα αναπτυχθεί χωρίς περιοριστικούς όρους από τους οικονομικούς υποστηρικτές σχετικά με το είδος και τους στόχους της ερευνητικής ιδέας που θα υποστηριχθεί. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος Proof-of-Concept ανέρχεται σε 500.000 € ετησίως για την υποστήριξη 10 ιδεών (μέχρι 50.000 για κάθε έργο). Κατ’ εξαίρεση, τα έργα που απαιτούν περισσότερο χρόνο ωρίμανσης θα είναι σε θέση να επεκταθούν σε μια επιπλέον περίοδο 6 μηνών χωρίς να αυξηθούν οι οικονομικές απαιτήσεις.
Innovation HUBs
Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ανέλαβε την πρωτοβουλία να συστήσει και να αναπτύξει κόμβους καινοτομίας (Innovation HUBs) σε επιλεγμένους τομείς ερευνητικής, τεχνολογικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στους οποίους κρίνεται ότι υπάρχει σημαντική συγκέντρωση υψηλής τεχνογνωσίας, καινοτομίας (industry disruptors), μοναδικότητας, εξωστρέφειας και δυνατότητας ανάπτυξης νέων αγορώνβιομηχανιών. Συγκεκριμένα έχουν συστηθεί 7 Innovation HUBs στους τομείς της Νανοτεχνολογίας (Nanotechnology HUB), της Αγροδιατροφής (Aroma HUB), της Βιοτεχνολογίας (Biohealth HUB), σε Εξυπνες πόλεις (Smart Cities), στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Cleantech Energy HUB), την Αεροναυπηγική (Aeronautic HUB) και στην Μπλε Οικονομία/Ανάπτυξη (BlueInn Hub). Κάθε κόμβος καινοτομίας υποστηρίχτηκε ώστε να προσλάβει έναν business developer για να αναπτύξει την απαραίτητη κινητικότητα, στη θεματική περιοχή του HUB, ανάμεσα στα ερευνητικά εργαστήρια και στην επιχειρηματική κοινότητα. Σκοπός η ανίχνευση της καινοτομίας και η υποστήριξή της μέχρι της εμπορική της εκμετάλλευση.
Technology Transfer Office
Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών δημιούργησε και λειτουργεί Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας το οποίο διαμεσολαβεί μεταξύ επιχειρήσεων & ερευνητών με σκοπό την επίλυση προβλημάτων των επιχειρήσεων ή/και την εφαρμογή της έρευνας στις επιχειρήσεις. Το TTO εστιάζει: • Στη διασύνδεση του παραγωγικού τομέα της περιοχής με τον ερευνητικό ιστό της χώρας με σκοπό την μετατροπή καινοτομικών ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες. • Στην εμπορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. • Στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας τα οποία σχετίζονται με την αξιοποιούμενη γνώση. Το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι η Πολιτεία αλλά και η Περιφερειακή Διοίκηση της Δυτικής Ελλάδας πρέπει να υποστηρίξει τη νέα διοίκηση του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών για να γίνει δυνατόν ο φορέας να διεκπεραιώσει την αποστολή του.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ