Με ανακοίνωσή της η Κοινο_Τοπία αναφέρει: « Ο εκπαιδευτικός, ποιητής και στοχαστής Γιώργος Τσακιράκης δεν είναι πια κοντά μας. Για όσους τον γνωρίσαμε το μακρινό 1985 από άλλα μετερίζια αλλά και όσοι τον γνώρισαν νωρίτερα ή αργότερα ήταν ο ιδεαλιστής, ο εμψυχωτής, ο ουμανιστής που θα ήθελες να ήσουν και συ αλλά ο πραγματισμός πολλές φορές δε σε άφηνε.
Γεννημένος στον Πειραιά το 1947, Κρητικός στην καταγωγή και αφού έχει ολοκληρώσει τις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται στην Πάτρα όπου το 1976 ιδρύει το Κέντρο Μελετών Ψυχολογίας και Λογοτεχνίας, το 1979 γίνεται ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, ενώ παράλληλα συμμετέχει δυναμικά στις δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με μια ακαταμάχητη εσωτερική φλόγα τη δεκαετία του 1980-90 δραστηριοποιείται για τα ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα όπου γης, υπερασπιζόμενος κάθε κρατούμενο συνείδησης που έχει υιοθετήσει η ομάδα 10 της Διεθνούς Αμνηστίας (ΔΑ) που δρούσε στην Πάτρα. Παράλληλα οι λογοτεχνικές του ανησυχίες τον οδηγούν στην έκδοση της ποιητικής συλλογής έντεκα πικρά κυδώνια το 1987 που συνοδεύονται από εξιστορήσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχε αναλάβει η ΔΑ.
Αλλά και άλλα λογοτεχνικά πονήματά του στρατεύονται να υπηρετήσουν το μεγάλο όραμα του Γ. Τσακιράκη για έναν κόσμο χωρίς βία, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία της φύσης, προαγωγής του πολιτισμού και εμπέδωσης της ειρήνης.
Τον Απρίλιο του 1988 ιδρύει το Παγκόσμιο Κίνημα Πεντάγωνο της ειρήνης και ξεκινά δράσεις με αποκορύφωμα την καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών για καθιέρωση Παγκόσμιας Εκεχειρίας στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων με αφορμή τους Ολυμπιακούς στη Βαρκελώνη το 1992.
Συνδυάζοντας Πολιτισμό-Ανθρώπινα Δικαιώματα-Περιβάλλον δε αργεί για να βρεθεί το 2003 στα ιδρυτικά μέλη των Πολιτών Πάτρας Εν Δράσει και στο πρώτο τους Διοικητικό Συμβούλιο και αργότερα να συνδιοργανώνει με στελέχη της Κοινο_Τοπίας δράσεις όπως βραδιά αφιερωμένη σε Έλληνες ποιητές (2014) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Ποίησης.
Οι ανησυχίες του όμως ήταν πολύ ευρύτερες από καθηγητής φιλολογίας στη Μέση Εκπαίδευση όπου δίδασκε. Εκδίδει το τριμηνιαίο έντυπο προβληματισμού και παρέμβασης με τίτλο: «Εικοστός Πρώτος Αιώνας» ενώ το 2009 δημιουργεί το Ίδρυμα Ποίησης https://idrymapoiisis.blogspot.com/ και το 2011 την Παγκόσμια Κοινωνία Ειρήνης http://universal-peacesociety.blogspot.com/ με μια αξιοζήλευτη θέρμη να αλλάξει τον κόσμο με όπλο την ποίηση και τις πανανθρώπινες αξίες.
Στελέχη της Κοινο_Τοπίας www.koinotopia.gr και των Πολιτών Εν Δράσει που είχαμε τη χαρά να τον γνωρίσουμε και να παρασυρθούμε ενίοτε με τον αγνό και ασυμβίβαστο ιδεαλισμό του για έναν πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο θα τον θυμόμαστε…»
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ