Ο Ιωάννης Ε. Λαγωγιάννης, Γεωπόνος, MSc, cPhD Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Φαρμακευτικής, από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας (ΕΜΒΙΑ), του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο εργαστήριο και το σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει στην εποχή μας.
«Οι καλές πρακτικές στον πρωτογενή τομέα βοηθούν την αειφόρο παραγωγή στα μεσογειακά οικοσυστήματα και μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις σε υπερβατικούς πομποδείκτες όπως είναι οι αλλαγές στη βιοποικιλότητα και βοηθώντας στην καλή λειτουργία τους. Μια τέτοια καλή πρακτική είναι η αξιοποίηση των προϊόντων και απορριμμάτων της ελαιουργίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι: « Ετησίως παράγονται τρία εκατομμύρια τόνοι ελαιόλαδου εκ των οποίων το 66% στην Ισπανία, το 15% στην Ιταλία και ακολουθεί η Ελλάδα με 13% και η Πορτογαλία με 5%. Ο μεγαλύτερος καταναλωτής είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση με 1,5 εκατομμύριο τόνους ετησίως και την Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 12 κιλά ανά άτομο. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως υπάρχουν 25.000 ελαιουργεία και πυρηνελαιουργεία, από τα οποία τα 2.200 βρίσκονται στη χώρα μας. Τα απόβλητά τους είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Μεσογείου λόγω της διάθεσής τους».
Ακολούθως ανέφερε ότι «αναγνωρίζοντας τις ανάγκες που έχουν προκύψει, το Εργαστήριό μας έχει συνάψει συνεργασία με μεγάλο ελαιουργείων της περιοχής. Με στόχο την απομόνωση και αξιοποίηση χρήσιμων χημικών ενώσεων, όπως οι πολυφαινόλες. Επίσης δημιουργεί συνεργασίες που αφορούν την αξιοποίηση μικροοργανισμών που περιέχονται στα υπολείμματα ελαιοκομικής δράσης. Υπάρχουν επίσης και άλλες δράσεις που δραστηριοποιούμαστε, όπως για παράδειγμα η βιολογική καταπολέμηση μικροοργανισμών, η αξιοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης και άλλες κατηγορίες. Μέσω του Εργαστηρίου γίνεται προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τις πρακτικές στον πρωτογενή τομέα. Και αυτό το κάνουμε προς όφελος όλων».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Ιωάννη Ε. Λαγωγιάννη