Mε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας αναφέρει:
«135 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, η παγκόσμια πυρκαγιά των εργατών συγκινεί κάθε γωνιά του πλανήτη. Η 1η Μάη του 1886 έγινε σύμβολο μιας νέας εποχής του αγώνα των εργατών ενάντια στην αστική τάξη, για το δικαίωμα στην εργασία, την κατάργηση της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για την κοινωνική απελευθέρωση.
Η κυβέρνηση επέλεξε να «αντιμετωπίσει» την πανδημία με εξαντλητικά, τυφλά lock-down, περιορισμό στις δημοκρατικές ελευθερίες, με συνεχείς απαγορεύσεις διαδηλώσεων, έξαρση της αστυνομικής βίας, αλλά και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις στους κλινικάρχες, με εκατομμύρια δώρο σε επιχειρήσεις και καναλάρχες και δισεκατομμύρια σε νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Δεν υπήρξε απολύτως καμία μέριμνα για τον απίστευτο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις τραγικές ελλείψεις στα σχολεία αλλά ούτε και για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
Μέσα σε αυτή τη κατάσταση χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με επιδόματα πείνας για μήνες με τον εφιάλτη της απόλυσης και της ανεργίας ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για την κατάργηση των τελευταίων εργασιακών κατακτήσεων, δίνοντας ταυτόχρονα κάθε διευκόλυνση στο κεφάλαιο να αυξήσει τα κέρδη του. Ο λαός μας και η νεολαία πληρώνουν με χαμένες ζωές, με δραματική επιδείνωση συνολικά της ζωής τους το καταστροφικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση αυτή τη φορά ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση το νέο αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, που προορίζονται για το κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Το νομοσχέδιο προωθεί:
- Πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, θα επιβάλει ότι όρους εργασίας θέλει. Η γενίκευση αυτού του φαινομένου που εδώ και χρόνια βιώνουμε στον κλάδο, θα συμπιέσει μισθούς και δικαιώματα προς τα κάτω για όλους μας.
- Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.
- Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης. Υποτίθεται θα ανταμείβονται με σκόρπια ρεπό: αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτά δεν θα τα «τρώνε» καταχρηστικά οι εργοδότες, με το φόβητρο της απόλυσης, αυτό το σύστημα οδηγεί στην εξόντωση των εργαζομένων, που θα δουλεύουν 12ωρα για μήνες…
- Προσθήκη κι άλλων κλάδων στη λίστα με αυτούς που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία/κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.
- Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι διαδικασία οικονομικά ασύμφορη, χρονοβόρα και εξαιρετικά αμφίβολη η έκβαση υπέρ του εργαζομένου.
- Υποχρεωτική για οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, καθίσταται η απογραφή στο Γενικό Μητρώο, που σημαίνει ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών.
- Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (ανταπεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου σε εργασιακό χώρο, η οποία θα διώκεται ποινικά.
- Κάθε εργαζόμενος θα έχει κάρτα εργασίας, συνδεδεμένη με το πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που θα δείχνει το ακριβές ωράριο του. Αυτό όμως ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί με την πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου, μέσω της δυνατότητας του εργοδότη να τροποποιεί νόμιμα το ωράριο κατά βούληση και…online!
- Επέκταση και εδραίωση της τηλε-εργασίας. Ο εργαζόμενος οφείλει να αποδεχτεί την πρόταση του εργοδότη για τηλεργασία, όταν αναφέρεται σοβαρός λόγος. Η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, χωρίς καν την ύπαρξη νομικού πλαισίου που να προστατεύει τον εργαζόμενο, καθόλου άσχετη δεν είναι με την επέκταση του εργάσιμου χρόνου, τα ξεχειλωμένα ωράρια και τις απλήρωτες υπερωρίες, που περιγράφονται παραπάνω.
Το επόμενο διάστημα πρέπει να μας βρει ξανά στους δρόμους, ενωμένους απέναντι στους σχεδιασμούς τους. Για να γενικευτούν και να κλιμακωθούν οι αγώνες για την ανατροπή της επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ και κάθε κυβέρνησης που υλοποιεί αντιλαϊκά μέτρα.
Η πρωτομαγιά είναι μέρα απεργίας. Οι εργαζόμενοι και τα αγωνιστικά συνδικάτα πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την συμμετοχή και την επιτυχία της απεργίας. Η εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για την εργατική τάξη και τα συνδικάτα και τα χαρακτηριστικά της είναι βαθύτατα ταξικά. Ο συμβολισμός της είναι η ανειρήνευτη πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι η αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου, είναι η πάλη για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα εργατικά δικαιώματα.
Όλες/οι στην ΑΠΕΡΓΙΑ που έχουν κηρύξει για τις 6 Μάη ομοσπονδίες, σωματεία, εργατικά κέντρα και η ΑΔΕΔΥ .
Καλούμε σε συγκέντρωση και πορεία στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας».