Κατέπεσε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αποφυλάκιση νεαρών κατηγορουμένων, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί πρωτόδικα με ισόβια και πολυετείς καθείρξεις αντίστοιχα.
Πρόκειται για νεαρούς αλλοδαπούς, αλβανικής υπηκοότητας, οι οποίοι συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2016 στην Αμαλιάδα από τις Διωκτικές Αρχές στην Ηλεία με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, κοκαΐνης και κάνναβης.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε την περασμένη Πέμπτη στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Πάτρας μετά από έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι δικαιώθηκαν.
Το Πενταμελές Εφετείο αποφάσισε την αθώωση όλων για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και τους «τιμώρησε» με ελαφρυντικά για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, επιβάλλοντας ποινές που κυμαίνονται από 7 χρόνια κάθειρξης έως 4 χρόνια φυλάκισης και χρηματικές ποινές από 10.000 ευρώ έως 2.000 ευρώ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να βγουν από την φυλακή, τέσσερα χρόνια μετά.
Η κατάθεση του αστυνομικού
Στο Δικαστήριο κατέθεσε αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, ο οποίος ανέφερε πως μετά από επίμονη έρευνα η Υπηρεσία του κατάφερε να αποκαλύψει το κύκλωμα, «εγκέφαλος» του οποίου ήταν ένας αλλοδαπός που ζούσε στην Αλβανία και έδινε εντολές στον αδελφό του, τον οποίο είχε ορίσει υπεύθυνο, ενώ στη συνέχεια διέθετε τις ποσότητες αυτές στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση στους χρήστες.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν και ένας Έλληνας, ο οποίος κατηγορείτο ότι είχε το ρόλο του διανομέα καθώς εργαζόταν ως ντελιβεράς. O αστυνομικός κατέθεσε πως η εγκληματική οργάνωση δρούσε ένα εξάμηνο κάνοντας μεταφορά, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών στην Ηλεία σε περισσότερους από ογδόντα τοξικομανείς στην Ηλεία.
Άρση του απορρήτου
Η υπόθεση όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και την αποκρυπτογράφηση των συνομιλιών σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Αρνήθηκαν τις κατηγορίες
Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους δήλωσαν πως δεν συμμετείχαν σε καμία εγκληματική οργάνωση, πως ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και για να βγάλουν χρήματα για να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Παραδέχθηκαν πως ήταν περιστασιακοί χρήστες και αγόραζαν ουσίες για προσωπική τους χρήση, ενώ τόνισαν πως εργάζονταν για να επιβιώσουν.
ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ισχυρίστηκαν πως από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Πατρινός δικηγόρος Γιάννης Αποστολόπουλος ζήτησε από το Δικαστήριο την μετατροπή της κατηγορίας από εγκληματική ομάδα σε σύσταση συμμορίας διότι – όπως είπε- δεν συντρέχουν τα δομικά στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ εστίασε και στο γεγονός ότι δεν ταυτίζεται η αξία των ναρκωτικών με το προσδοκόμενο όφελος.
Ο Πατρινός δικηγόρος Ερμής Παπουτσής σημείωσε ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης τονίζοντας πως δεν προέκυψε εναλλαγή μελών, δεν είχαν διακριτικούς ρόλους, ούτε προέκυψε υποταγή της βούλησης, ενώ σημείωσε πως οι συνομιλίες δεν συνιστούν διακίνηση.
Αξίο παρατήρησης είναι αυτό που επεσήμανε στην αγόρευσή της η δικηγόρος Πατρών Γεωργία Σακαρέλλου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο νομοθέτης όταν θέσπισε τη διάταξη της εγκληματικής οργάνωσης ως αρχέτυπο είχε τα καρτέλ και το διακρατικό εμπόριο των ναρκωτικών», προσκομίζοντας μάλιστα στο Δικαστήριο δύο αποφάσεις – περιπτώσεις διακρατικής διακίνησης με συγκεκριμένα στοιχεία (οργάνωση, αποθήκη, φορτηγά- χελώνες, σύστημα παρακολούθησης των ντίλερ GPS), στοιχεία που ουδεμία σχέση είχαν με την εκδικαζόμενη υπόθεση.
Οι συνηγόροι των λοιπών κατηγορουμένων ανέφεραν πως οι εντολείς τους ήταν περιστασιακοί χρήστες ουσιών, δεν είχαν απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στη φυλακή δεν έχουν δώσει κανένα δικαίωμα, ζητώντας ευνοϊκή μεταχείριση από το Δικαστήριο.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη σύλληψή τους στην Αμαλιάδα και στην Αθήνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικρές ποσότητες ναρκωτικών όπως 11 γραμμάρια κοκαΐνης, 56 γραμμάρια κάνναβης, 17 ναρκωτικά δισκία, 450 γραμμάρια λαθραίου καπνού, μια ράβδος, 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 2 αυτοκίνητα, υδραυλική πρέσα, 21 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 2.680 ευρώ.
Πηγή: Εφημερίδα Γνώμη Πατρών
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ