Την Τρίτη θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από 4 αναβολές, η προσφυγή κατά της απόφασης Αποστόλου με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) “Ελιά Καλαμάτας”, με συνέπεια να πωλούνται στην Ευρώπη προϊόντα με την ονομασία «Kalamata Olives» από όλο τον κόσμο.
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε 5-6 μήνες, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις νωρίτερα, μετά την επιστολή που έστειλε ο Δήμος Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την παρέμβασή της για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ. Παράγοντες της Μεσσηνίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυστηρή στα ζητήματα των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Δεν αποκλείεται επίσης, πριν από την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), να γίνει προσφυγή από τον Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη – καθώς τα μέλη του ΣΥΜΕΠΟΠ φοβούνται ότι, ακόμα κι αν ακυρωθεί η απόφαση Αποστόλου, η κυβέρνηση θα εκδώσει νέα με την οποία θα επιτρέπεται η χρήση του ονόματος «Kalamata Olives» για όλες τις ελιές της ποικιλίας Καλαμών.
ΦΕΝΑΚΗ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Σε κάθε περίπτωση οι υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για κατάθεση συμβιβαστικής πρότασης πριν από τη συνεδρίαση του ΣτΕ, αποδείχθηκαν φενάκη, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσους υποστήριζαν ότι το υπουργείο απλώς προσπαθεί να διασπάσει τις πελοποννησιακές επιχειρηματικές και πολιτικές δυνάμεις που ζητούν επέκταση της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας σε Λακωνία, Κυνουρία και Αρχαία Ολυμπία.
Άλλες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σταμάτησε το σχέδιο της δήθεν συμβιβαστικής λύσης επειδή τα στελέχη του υπουργείου προειδοποίησαν για τους κινδύνους παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το το υπουργείο θα πρότεινε τη δημιουργία Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) “Ελιά Καλαμάτας” για όλη την Ελλάδα, σε παράλληλη χρήση με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) “Ελιά Καλαμάτας”, η οποία θα ίσχυε μόνο στη Μεσσηνία. Μια τέτοια πρόταση όμως δύσκολα θα γινόταν αποδεκτή από την ΕΕ: Αφενός, γιατί προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των Μεσσήνιων ιδιοκτητών της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας και, αφετέρου, γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο συνώνυμης συνύπαρξης ΠΟΠ και ΠΓΕ – όταν μάλιστα το δεύτερο θα καλύπτει ολόκληρη την επικράτειας της χώρας.
Ουσιαστικά, το ΠΓΕ θα καταργούσε την ΠΟΠ, και γι’ αυτό η Ευρώπη πολύ δύσκολα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, θέτοντας σε κίνδυνο όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα ΠΟΠ.
Πηγή Εφημερίδα Ελευθερία
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ