H κ. Χρυσή Καραπαναγιώτη, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, μίλησε για την ανάπτυξη νέων υλικών από αγροτικά προϊόντα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης με το ΕΑΠ την Τετάρτη 21/4.
Εξήγησε ότι τα γεωργικά παραπροϊόντα δημιουργούν πρόβλημα στην εναπόθεσή τους. Έφερε ως παράδειγμα τα στέμφυλα από την οινοποιία ή και τα τσίπουρα τα οποία στην περιοχή μας είναι συνηθισμένα υπολείμματα βιομάζας. Γενικότερα από τρεις τόνους σταφυλιού παίρνουμε έναν τόνο τέτοιου είδους υπολείμματα. Τα υπολείμματα από τα στέμφυλα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσίπουρου που είναι ένα από τα προϊόντα που έχει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Μεγάλες μάζες από αυτό το υλικό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωτικό ή αλλιώς κομπόστ, μια διαδικασία που από την άλλη παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στο να γίνει με επιτυχία. Μια άλλη ιδέα είναι τα αντιοξειδωτικα εκχυλίσματα δηλαδή οι πρωτογενείς ουσίες να εκχυλιστούν και να μετατραπούν σε τέτοιους είδους σκευάσματα. Μια ιδέα επίσης είναι η μετατροπή αυτών των ειδών σε συμπληρώματα διατροφής. Για παράδειγμα κάποια μπισκότα που δίνουν ιδιαίτερες ουσίες στον καταναλωτή.
«Υπάρχουν πολλές ιδέες που αξιοποιούν όλα τα μέρη του αμπελιού. Δεν μιλάμε μόνο για τα στέμφυλα αλλά για τον κορμό του, τις άκρες του και άλλα μέρη. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και προϊόντα που μπορούν να παραχθούν. Ακόμα και βιοπολυμερή ή και διάφορα υλικά όπως βιοκαύσιμα» ανέφερε η κ. Καραπαναγιώτη.
Στο εργαστήριο της επιδιώκεται να βρεθεί τρόπος παρασκευής βιοπολυμερούς που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ειδικό φίλτρο, που σε συνδυασμό με άλλο είδη, όπως φίλτρα άμμου και χαλικιού, μπορούν με ειδική διήθηση να αφαιρέσουν μικρο ρύπους και διάφορες άλλες ενώσεις που μπορεί να υπάρχουν για παράδειγμα στο νερό κ.α.
Όπως συμπλήρωσε όλες αυτές οι επεξεργασίες της πρώτης ύλης των στέμφυλων μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα κύκλο προϊόντων, προερχόμενα από μια και μόνο δραστηριότητα. Στο εργαστήριο δοκιμάζονται τα συγκεκριμένα παραπροϊόντα χωρίς την ανάλογη επεξεργασία και μετατρέπονται σε ροφητές ρύπων. Αυτό γίνεται είτε ως έχουν και χωρίς καμία επεξεργασία, είτε μετά από χημική επεξεργασία, μετά από θερμική επεξεργασία και πυρόλυση ή μετά από χημική επεξεργασία, ενεργοποίηση ή τροποποίηση.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ της κα. Χρυσής Καραπαναγιώτη