O Πρ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Γιαννόπουλος μίλησε στην εκδήλωση του 9ου Forum Υγείας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου με θέμα «Δημόσια και Ιδιωτική Υγεία στην πανδημία και τα δεδομένα της επόμενης ημέρας» και διοργανώνει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την 6η ΥΠΕ, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, τμήμα Αχαΐας- Ηλείας και το Επιμελητήριο Αχαΐας. Ο Γιώργος Γιαννόπουλος αφού χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ ως «μίας χρήσης», αναφέρθηκε στα διδάγματα της πανδημίας, μεταξύ των οποίων η ανάγκη καθολικής προστασίας των πολιτών, η ενίσχυση του ρόλου της πολιτικής του κράτους και η αναγνώριση της σημασίας των δημόσιων συστημάτων υγείας. Όπως είπε «ειδικά για την Ελλάδα η πανδημία λειτούργησε σαν μεγεθυντικός φακός που ανέδειξε τα διαχρονικά ελλείμματα του ΕΣΥ. Ωστόσο ανέδειξε την ανάγκη για μόνιμη θωράκισή του, ενώ έδωσε και την ευκαιρία να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για τα συστήματα υγείας και το ΕΣΥ της επόμενης μέρας».
Στο πλαίσιο του δημόσιου αυτού διαλόγου, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του, τους οποίους υπενθύμισε ο κ. Γιαννόπουλος. Ανάμεσά τους, η αύξηση της δημόσιας υγειονομικής δαπάνης, η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό, η συγκρότηση εθνικού σχεδίου για την αναβάθμιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας σε υποδομές και εξοπλισμό, ο αναπροσανατολισμός σε εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες και η αναδιοργάνωση των φορέων και υπηρεσιών δημόσιας υγείας.
Όσον αφορά στη σχέση δημόσιου- ιδιωτικού τομέα υγείας, ο κ. Γιαννόπουλος παρατήρησε πως «ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι συμπληρωματικός ή επικουρικός, ενώ δίνουμε έμφαση στην προστασία των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών υγείας. Επίσης, υπάρχει δέσμευση για αύξηση του ετήσιου ορίου αγορών του ΕΟΠΠΥ κατά 250 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες παρόχους, παροχές υγειονομικού υλικού σε ανασφάλιστους, αναβάθμιση των συμβάσεων των εργαστηριακών επαγγελματιών». Όπως είπε, στη διάρκεια της πανδημίας ο επιμερισμός του φόρτου αντιμετώπισης της πανδημίας από τον ιδιωτικό τομέα, είχε αστοχίες και ήταν μικρός με αποτέλεσμα το δημόσιο σύστημα υγείας να γίνει μονοθεματικό και προσέθεσε πως «η αποτίμηση υπαγορεύει την ανάγκη ενδυνάμωσης του πλαισίου εποπτείας του ιδιωτικού τομέα από τις ΥΠΕ και το Υπουργείο. Για την επόμενη μέρα προτείνουμε να διατηρηθεί το ισχύον πλαίσιο συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με βάση την τεκμηρίωση των αναγκών και τις αναγκαίες παρεμβάσεις (θεσμικές και οικονομικές), ενώ το ΕΣΥ δεν μπορεί να γίνει πεδίο ιδιωτικής επιχειρηματικότητας».
Καταλήγοντας ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε πως η ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας έχει και αναπτυξιακή διάσταση, ενώ όπως είπε «τα δεδομένα της πανδημίας υπαγορεύουν: Πέρα από την ενίσχυση των νοσοκομείων, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ενδυνάμωση των φορέων και υπηρεσιών δημόσιας υγείας, (ενίσχυση ΕΟΔΥ) και την παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης φροντίδας στην κοινότητα».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Γιώργου Γιαννόπουλου