Ο Κωνσταντίνος Βήτας, Πρόεδρος Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.) Αχελώου μίλησε στη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 τη Δευτέρα 31/5 και αναφέρθηκε στη διαβούλευση για το θεσμικό πλαίσιο των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
Όπως εξήγησε: «Τα εγγειοβελτιωτικά έργα είναι οι βασικές υποδομές της ελληνικής γεωργίας που επέτρεψαν σε ευρύτερες περιοχές της χώρας να αποστραγγιστούν, να εξυγιανθούν και να αρδευτούν. Επίσης επέτρεψαν την εισαγωγή δυναμικών ποτιστικών καλλιεργειών με αύξηση της παραγωγής και της επιτυγχανόμενης προσόδου. Για την υλοποίηση των έργων αυτών χρειάστηκε να επενδυθούν πολύ σημαντικά κεφάλαια».
Και κάνοντας μια αναδρομή στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο εξήγησε ότι οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ υπάγονται στις Περιφέρειες αλλά τόσο η στελέχωσή τους, η οικονομική τους κατάσταση και η συντήρηση των έργων απέχει πολύ από το επιθυμητό επίπεδο.
«Σήμερα υπάρχει ο προβληματισμός της βελτίωσης του θεσμικού, οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου τους προκειμένου τα έργα αυτά να μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι αποδοτικά και να αξιοποιούνται σύμφωνα με τους στόχους της δημιουργίας τους. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το 80-85% του νερού χρησιμοποιείται στην γεωργία, καταλαβαίνουμε ότι τα έργα αυτά (συλλογικά αρδευτικά έργα αλλά και οι ατομικές γεωτρήσεις) δεν έχουν σκοπό μόνο την στήριξη της αγροτικής παραγωγής αλλά παίζουν και καθοριστικό ρόλο και στην αξιοποίηση σημαντικών φυσικών πόρων (νερού και εδάφους) και γενικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο κ. Βήτας.
Και συνέχισε εξηγώντας ότι «άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημαντικότερη περιβαλλοντική επίπτωση της γεωργίας είναι η υφαλμύρωση που προκαλείται από την αλόγιστη χρήση των υπόγειων υδροφόρων. Η ορθολογική διαχείριση των εγγειοβελτιωτικών έργων (συλλογικών αρδευτικών έργων) αλλά και των ατομικών γεωτρήσεων, που και αυτές είναι εγγειοβελτιωτικά έργα, θα οδηγήσουν σε καλύτερη και ορθολογικότερη διαχείριση των υδατικών πόρων γενικότερα και σε προστασία του περιβάλλοντος. Τα περισσότερα συλλογικά αρδευτικά έργα της χώρας δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η συντήρηση είναι πολύ περιορισμένη και πάντα επισκευαστική».
Μιλώντας για την απόληψη και χρήση του νερού στη Γεωργία επεσήμανε ότι με τον όρο απόληψη αναφερόμαστε στον όγκο νερού που αποσπάται από τα επιφανειακά και υπόγεια υδάτινα συστήματα ενώ αμελητέες είναι οι ποσότητες ανακυκλωμένου νερού.
«Η απόληψη διατίθεται σε αγροτικές χρήσεις κυριότερη από τις οποίες είναι η άρδευση. Από την απόληψη μέχρι τη διάθεσή του στη καλλιέργεια και την κτηνοτροφία το νερό έχει απώλειες από εξάτμιση και διαρροές στην ταμίευση και τη διανομή. Το νερό φτάνει στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις μέσα από δύο διαδρομές. Τα συλλογικά δίκτυα και τις ιδιωτικές απολήψεις. Τα συλλογικά δίκτυα αφορούν κυρίως τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και τους Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) και σε πολύ μικρότερο βαθμό τις οργανωμένες υπηρεσίες ύδρευσης των δήμων που παρέχουν και υπηρεσίες μη-διυλισμένου αρδευτικού νερού. Όλοι γνωρίζουν ότι ο αγροτικός τομέας είναι ο σημαντικότερος χρήστης νερού. Δεν είμαστε όμως σίγουροι για την ποσότητα αυτού του νερού. Για παράδειγμα, η χρονική σειρά 2000-2015 απολήψεων νερού της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει συνολική ποσότητα νερού για όλες τις χρήσεις που κυμαίνεται από 9,3 μέχρι και σχεδόν 11 δισεκατομμύρια κυβικά νερού (Γράφημα 1). Η εκατοστιαία συμμετοχή του πρωτογενή τομέα αντίστοιχα κυμαίνεται από 91,5% μέχρι και 76,6%. Τα δεδομένα αυτά είναι ενδεικτικά των μεγάλων διακυμάνσεων στις εκτιμήσεις και τελικά στην αβεβαιότητα γύρω από την κατανάλωση νερού στην Ελλάδα. Δυστυχώς, για το αρδευτικό νερό δεν υπάρχουν πάντα μετρήσεις, αντίστοιχες με αυτές για το πόσιμο νερό που διανέμεται από τα δίκτυα ύδρευσης μέσα από υδρομετρητές. Η γνώση μας για την απόληψη και κατανάλωση του αγροτικού νερού προέρχεται από τρεις πηγές: από εμπειρογνωμοσύνες των συμβούλων που συνέταξαν τα Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ομάδες του ΥΠΕΚΑ, από προσομοιώσεις και από στατιστικές εκτιμήσεις».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Κωνσταντίνου Βήτα