Για τις «νέες τεχνολογίες στο χωράφι και στη Δυτική Ελλάδα» μίλησε ο Μάριος Πραπόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος,στη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 τη Δευτέρα 31/5 και ανέφερε ότι : «Οι στόχοι μας στη γεωργία ακριβείας είναι να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει σε ένα χωράφι αφού προηγουμένως το έχουμε χαρτογραφήσει στο σύνολό του. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επέμβουμε με μικρότερα μέσα και όταν στοχεύσουμε σε ένα χωράφι την κατάλληλη ώρα τότε μπορούμε να έχουμε καλύτερη παραγωγή. Η μεθοδολογία είναι η πληροφορική».
Σημείωσε ακόμη τα βήματα που έχει κάνει η τεχνολογία στις μέρες μας καθώς υπάρχει δυνατότητα ρίψης ζηζανιοκτόνων μέσω ρομποτικού συστήματος που λαμβάνει μάλιστα ενέργεια από τον ήλιο και αναγνωρίζει με μηχανική μάθηση το ζιζάνιο και το καταπολεμά στη ρίζα του φυτού. Αναφέρθηκε επίσης στις τεχνολογίες από αέρος που εδώ και πολλά χρόνια έχουν εφευρεθεί μέσω drones φασμακοσκόπισης, δηλαδή τα drones είναι μεταφορείς φασματοσκοπικού δέκτη που με τη βοήθεια ενός λογισμικού θα μας δώσει την πληροφορία που θέλουμε για το χωράφι. Αυτό μάλιστα έχει τη δυνατότητα επέμβασης στο χωράφι μέσω ειδικού χάρτη αναγνώρισης που εισάγεται στο λογισμικό του. Μελέτες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι η αγορά υπηρεσιών για τη Γεωργία είναι πάρα πολύ υψηλά.
«Είναι ένας τομέας που θα έχει μεγάλη απήχηση στη Γεωργία τα επόμενα χρόνια. Όπως πριν από 50 χρόνια κτήμα μας έγιναν τα τρακτέρ, έτσι και σήμερα θα γίνουν τα συγκεκριμένα μέσα σε λίγο καιρό» τόνισε ο κ. Πραπόπουλος.
Μιλώντας μάλιστα για τη φασμακοσκόπιση, ανέφερε ότι είναι μια τεχνολογία που διακρίνει πόσο φως ανακλά το φύλλο του φυτού και ακολούθως επεμβαίνει. Στο υγιές φάσμα το φυτό ανακλά υγιές φως σε σχέση με ένα άρρωστο φυτό και αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει. Παρουσίασε επίσης συγκεκριμένους τύπους drone που μπορούν να επέμβουν στα χωράφια και να πετάξουν ακόμη και με ένταση ανέμων μέχρι και 5 Μποφόρ.
Ουσιαστικά με τη χρήση drone οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν έναν χάρτη του εκάστοτε χωραφιού που θα αποτυπώνει τα δεδομένα που σχετίζονται με αυτό. Για παράδειγμα, έναν χάρτη χλωροφύλλης, ειδικό χάρτη που θα επιβεβαιώνει το βαθμό «στρεσαρίσματος» της καλλιέργειας, έναν χάρτη με το ψηφιακό μοντέλο επιφανείας και έναν ακόμη χάρτη οπτικής απεικόνισης.
Για να λειτουργήσουν τα drones χρειάζονται και ειδικά λογισμικά που θα δώσουν τη δυνατότητα να επέμβουν σε συγκεκριμένη περιοχή.
- Γενικότερα τα drones αποτελούν μια οικονομική επιλογή για αγροτεμάχια μέχρι 200 στρέμματα σε σχέση με δορυφόρους και επανδρωμένα μέσα.
- Προσφέρουν εικόνες υψηλότερης ανάλυσης σε σχέση με άλλα μέσα.
- Μπορεί να γίνει συλλογή των δεδομένων από μια και μόνο υπερπτύση και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο
- Η ευκολία επίσης στη χρήση τα καθιστά πιο αποδοτικά σε μακρύ χρονικό διάστημα σε σχέση με κάθε άλλη εναλλακτική.
Επιπρόσθετα, τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ψεκασμού, κάτι που οδηγεί έως και 90% οικονομία σε χρήση νερού. Επίσης περιορίζεται μεταξύ 30 έως και 50% η χρήση χημικών. Επιτυγχάνεται αποτελεσματικότητα του ψεκασμού από 40 έως 60% σε σχέση με τον χειροκίνητο ψεκασμό και υπάρχει μια σημαντική βελτίωση σε ποσοστό πενταπλάσιο από τη χρήση συμβατού ελκυστήρα. Το κυριότερο είναι ότι η χρήστης δεν είναι εκτεθειμένος στα διάφορα φυτοφάρμακα.
Εκτός από τα drones υπάρχουν οι λεγόμενοι μετεωρολογικοί σταθμοί που βοηθάνε στη συνολική εικόνα για τις καιρικές συνθήκες.
Αναφέρθηκε επίσης και στα «έξυπνα θερμοκήπια», ένα είδος παραγωγής που έρχεται από την Ολλανδία και εκεί εντοπίζει κανείς συστήματα δεδομένων και καταγραφής για τη δημιουργία ιδανικού κλίματος για ανάπτυξη των φυτών.
«Μπορούμε να έχουμε περισσότερες συγκομιδές μέσα στη χρονιά από μια απλή, υπαίθρια καλλιέργεια» ανέφερε ο κ. Πραπόπουλος. Και κατέληξε λέγοντας ότι «οι αλλαγές που θα γίνουν στα χωράφια μας αφορούν όλους. Και μικρούς και μεγάλους και παλιούς καλλιεργητές και νέους. Πρέπει να αφήσουμε παραδόσεις δεκαετιών πίσω και να πείσουμε τους καλλιεργητές για το μήνυμα των νέων τεχνολογιών. Χάσαμε κάποια τρένα σε πολλούς τομείς, τώρα είναι ευκαιρία να μπούμε στο τρένο της τεχνολογίας στο κάθε χωράφι».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Μάριου Πραπόπουλου