Nα στηριχθούν οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας μέσω αγοράς των αποθεμάτων από το κράτος, καθώς 8000 τόνοι του προϊόντος παραμένουν αδιάθετοι, επειδή οι αγορές του εξωτερικού παρέμεναν κλειστές, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίαση του. Ωστόσο την αντίθεσή του εξέφρασε το Επιμελητήριο Ηλείας μέσω του Προέδρου του Κωνσταντίνου Νικολούτσου, θεωρώντας ότι έτσι δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς δημιουργείται υπερσυγκέντρωση προϊόντος και ταυτόχρονα πριμοδότηση της τιμής του. Τον τελικό λόγο έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Ο Περιφερειάρχης
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης υποστήριξε ότι: «Λίγα τέτοια προϊόντα έχει η χώρα μας όπως η σταφίδα. Αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και λόγω μεγάλης εξωστρέφειας, αποτελεί σπουδαίο κομμάτι της τοπικής μας οικονομίας. Θέλω να επισημάνω έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα για ηθική τάξη των πραγμάτων. Στις 26 Απριλίου έστειλα προσωπικά επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της οποίας επεσήμανα πόσο σημαντική είναι η συμβολή της στην τοπική οικονομία. Προσφέρει μεγάλο εισόδημα σε μέρος αγροτικού πληθυσμού». Ο Περιφερειάρχης παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι καλλιεργούμενες εκτάσεις Κορινθιακής Σταφίδας στην Περιφέρειά μας ανέρχονται σε 45.000 στρέμματα με παραγωγή 13.000 τόνους στην Π.Ε. Αχαΐας και 28.000 στρέμματα με παραγωγή 8.000 τόνους στην Π.Ε. Ηλείας. Τόνισε ακόμη ότι η σταφίδα είναι προϊόν με υψηλή εξαγωγική επίδοση που ξεπερνάει το 90% και προσφέρει αυξημένη βαρύτητα για το οικονομικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδος. Στήριξη των παραγωγών.Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο η συμβολή της και υπάρχει η πρόθεση να στηριχτούν οι παραγωγοί. Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος ενημέρωσε το σώμα για τη διερευνητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών, προκειμένου να διερευνηθεί το μέγεθος του προβλήματος.
Αντίθετα τα Επιμελητήρια
«Για σοβαρά ζητήματα στον τομέα του ανταγωνισμού» έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Νικολούτσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, συντασσόμενος με την στάση και του Επιμελητηρίου Αχαΐας που και αυτό θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της τιμής. Ο κ. Νικολούτσος παρατήρησε ότι «Δεν έχουμε μείωση της παραγωγής σταφίδας. Υπάρχουν έμποροι που δεν μπορούν να βρουν σταφίδα και από την άλλη είναι δυσεξήγητο ότι υπάρχουν πολλά αποθέματα. Αυτή η δυστοκία δημιουργεί σοβαρά ζητήματα». Ουσιαστικά ο κ. Νικολούτσος στράφηκε προς την Παναιγιάλεια Ένωση Αγροτικών Προϊόντων η οποία έχει και το μεγαλύτερο απόθεμα σε σταφίδα. «Όταν δεν υπάρχει προϊόν στην αγορά και από την άλλη η Παναιγιάλεια Ένωση έχει πολλά αποθέματα, αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα. Εάν ενισχύσουμε μονομερώς κάποιες επιχειρήσεις καταλαβαίνεται ότι αυτή την ήδη δεσπόζουσα θέση που έχει την ενισχύει ακόμη περισσότερο. Δεν θεωρώ ότι υπήρχε τόσο μεγάλη πτώση στις εξαγωγές που να δικαιολογεί τόσα πολλά αποθέματα».
8000 τόνοι αδιάθετοι
Το θέμα έφερε προς συζήτηση η παράταξη «Δικαίωμα στην Πρόοδο» του Απόστολου Κατσιφάρα που τόνισε ότι: «Για πρώτη φορά στην ιστορία μας έχουμε αποθέματα περίπου 8000 τόνων. Ο λόγος ήταν ότι οι αγορές ήταν κλειστές. Τα αποθέματα βρίσκονται είτε σε συνεταιρισμούς είτε σε ιδιωτικές αποθήκες. Με την ενίσχυση της τιμής προστατεύεις ένα προϊόν, προστατεύεις τις εταιρείες μεταποίησης και την ίδια την τοπική οικονομία. Οι παραγωγοί Αιγιάλειας, Δυτική Αχαΐας, Ήλιδας και γύρω από Αμαλιάδα Πύργο και Αρχαία Ολυμπία εδώ και ενάμιση αιώνα με αυτό το προϊόν, την Κορινθιακή σταφίδα, διαμορφώνουν το τοπικό ΑΕΠ . Έχουμε έναν λόγο παραπάνω στην ιστορία μας, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές να αναλάβουμε δράση. Σε δύο μήνες έρχεται η νέα παραγωγή και πρέπει να προστατεύσουμε το προϊόν»
«Γιατί πρέπει να στηριχθεί»
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα-Μπροστά» ανέφερε ότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει σημαντικές προοπτικές και έχει τεράστια εξαγωγική δυναμικη. « Ήταν ένα προϊόν που καλλιεργούσε η οικογένεια μου. Η πολιτική μου διαδρομή έχει συνδεθεί με αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Θανάσης Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών τόνισε ότι πέρυσι δεν έγιναν εξαγωγές και αυτός είναι ο λόγος που η σταφίδα έμεινε αδιάθετη. «Η Παναιγιάλειος έχει δεσπόζουσα θέση γιατί την εμπιστεύονται διάφοροι παραγωγοί ανά τη χώρα. Το ότι έχουμε μείωση των εξαγωγών μπορεί να το εξακριβώσει και το Υπουργείο». Την ανάγκη να βρεθεί μια ουσιαστική λύση επεσήμανε από την πλευρά του ΣΕΒ Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος ο διευθυντής του Νίκος Κοτσώνης επισημαίνοντας από την πλευρά του πόσο σημαντική είναι η παρουσία του προϊόντος στην τοπική οικονομία.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ