Αποδοτική σε παραγωγή η φετινή χρονιά χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη απόδοση στην τιμή πώλησης. Έτσι συνοψίζεται η παραγωγή καρπουζιών και πατάτας στη Δυτική Αχαΐα, μια περιοχή όπου κυριαρχούν σε καλλιέργεια, για το 2021.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Οι τιμές κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Δηλαδή στα 5 με 10 λεπτά στο χωράφι. Πέρυσι η τιμή ήταν στα ίδια επίπεδα. Λάβετε υπόψη ότι η τιμή του καρπουζιού αλλάζει από εβδομάδα με εβδομάδα. Ξεκίνησε με 25 λεπτά στο χωράφι και τώρα έχει παρουσιάσει πτώση. Η χρονιά από άποψη αποδόσεων είναι καλή τόσο στα καρπούζια όσο και στις πατάτες, ένα προϊόν που επίσης παράγεται αυτή την περίοδο» σημειώνει στο symboulos.gr ο Γιώργος Βεσκούκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δυτικής Αχαΐας, μια περιοχή ιδιαίτερα παραγωγική.
Ως προς την ζήτηση, εκείνο που ο κ. Βεσκούκης παρατηρεί είναι ότι παραμένει χαμηλή και αυτό το αποδίδει στο γεγονός ότι δεν έχουν ανοίξει πλήρως οι αγορές του εξωτερικού για να απορροφήσουν τη μεγάλη ποσότητα που έχει παραχθεί. Αυτή την περίοδο καταγραφόταν μεγάλη κινητικότητα στις εξαγωγές και που φέτος είναι σημαντικά μειωμένες. «Η πατάτα έχει επίσης πρόβλημα στην τιμή. Είναι ανοιξιάτικες πατάτες που φυτεύτηκαν εκείνη την περίοδο και τώρα γίνεται η συγκομιδή. Ουσιαστικά η χρονιά έχει τελειώσει από άποψη παραγωγής και τιμών. Οι πρώιμες πατάτες πωλήθηκαν στα 25 με 35 λεπτά το κιλό στο χωράφι. Και τώρα από αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα η τιμή κυμαίνεται στα 15 λεπτά. Η πατάτα γενικότερα δεν έχει μεγάλη ζήτηση. Η εσωτερική αγορά και η αύξηση της απορρόφησης είναι σε συνδυασμό με τις εξαγωγές» εξηγεί ο κ. Βεσκούκης. Ως προς την ζήτηση, το επόμενο διάστημα αναμένεται το καρπούζι να παρουσιάσει μεγαλύτερη ζήτηση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επηρεάσουν και τις συνήθειες των καταναλωτών. Κατά πάγια τακτική, όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει η ζήτηση για τα καρπούζια είναι μεγάλη, αφού είναι ένα φρούτο συνυφασμένο διαχρονικά με το καλοκαίρι. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί των καρπουζιού και πατάτας ακόμη περιμένουν τις οικονομικές ενισχύσεις που έχουν καθοριστεί από το Κράτος, σε αντιστάθμισμα των οικονομικών απωλειών από την περσινή χρονιά, που εμφανίστηκε η πανδημία. Τότε όλοι οι παραγωγοί αιφνιδιάστηκαν και η ζήτηση λόγω του κλεισίματος των συνόρων έπεσε κατά 90%. «Ακόμη δεν ξέρουμε εάν θα ζητήσουμε ενισχύσεις για τη φετινή χρονιά. Πέρυσι η κατάσταση ήταν σαφώς πιο χειρότερη. Δεν γνωρίζω βέβαια εάν αυτό θα αποφασιστεί και φέτος. Ξέραμε ποια κατάσταση επικρατούσε το 2021, δεύτερη χρονιά την εμφάνιση της πανδημίας, οπότε οι παραγωγοί δεν αιφνιδιάστηκαν. Αντίθετα το 2020 ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις» αναφέρει ο κ. Βεσκούκης. Οι παραγωγοί πατάτας αναμένεται να αποζημιωθούν με 205 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι παραγωγοί καρπουζιών θα λάβουν 140 ευρώ ανά στρέμμα που αποτελεί σημαντική οικονομική ενίσχυση. Το ότι ένα χρόνο μετά οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν λάβει ενισχύσεις οδηγεί σε δύσκολες καταστάσεις και ασφυξία στην αγορά. Από την άλλη ωστόσο οι αγρότες δεν έχουν κανένα άλλο περιθώριο, πλην του να καλλιεργήσουν, ειδικά στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. Βασικοί παράγοντες διαμόρφωσης της τιμής αποτελούν οι μεγάλες αλυσίδες, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει παρουσιαστεί πτώση στην τιμή. H απόφαση που έχει λάβει το Υπουργείο προβλέπει αποζημιώσεις 24 εκατομμυρίων ευρώ που καλύπτουν την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα, το καρπούζι, τη θερμοκηπιακή ντομάτα, το θερμοκηπιακό αγγούρι και τον κλάδο της βουβαλοτροφίας.
Οι επιλέξιμοι
Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της απόφασης είναι οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα, οι οποίοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας: • Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος αιτήσεων 2020, όπως αυτή η αίτηση ελήφθη υπόψη για την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2020. • Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του Ν.4152/2013.
Όροι και ύψος ενίσχυσης
Για τους δικαιούχους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, καρπουζιού mini και καρπουζιού obla και τους παραγωγούς καλοκαιρινής και φθινοπωρινής Πατάτας απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας. Για τους εκτροφείς βουβάλων να διέθεταν τουλάχιστον ένα θηλυκό βούβαλο άνω των έξι (6) μηνών την 30η Ιουνίου 2020. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ως ακολούθως: α) Για το υπαίθριο καρπούζι, το καρπούζι mini και το καρπούζι obla στην Επικράτεια 140 ευρώ ανά στρέμμα. β) Για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα στην Επικράτεια 205 ευρώ ανά στρέμμα. γ) Για την τομάτα θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περιφέρειας Κρήτης, σε 500 ευρώ ανά στρέμμα. δ) Για το αγγούρι θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περιφέρειας Κρήτης, σε 210 ευρώ ανά στρέμμα. ε) Για την βουβαλοτροφία στην Επικράτεια θα διατεθεί ποσό 620.070 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο από το ποσό του άρθρου Το ύψος της ενίσχυσης ανά βούβαλο θα προκύψει από τον αριθμό των δηλωθέντων ζώων άνω των έξι (6) μηνών διαιρουμένου δια του ποσού που διατίθεται για την βουβαλοτροφία. Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει κάθε ενιαία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), στο πλαίσιο της παρούσας αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση που έχει λάβει βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου από οποιαδήποτε πηγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 225.000 ευρώ. Στο ποσό των 225.000 ευρώ περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις. Όταν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός τομείς στους οποίους ισχύουν διαφορετικά μέγιστα ποσά σύμφωνα με το Τμήμα 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου διασφαλίζεται με κατάλληλα μέσα όπως ο λογιστικός διαχωρισμός, ότι για καθεμία από τις δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό ανώτατο όριο και δεν σημειώνεται υπέρβαση του μέγιστου συνολικού ποσού ανά ενιαία επιχείρηση. Οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν να τηρήσουν όλες τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των παραγράφων 88-91 του Προσωρινού Πλαισίου. Η δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με μεταφορά του αντίστοιχου ποσού για το έτος 2021 από τον Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για το έτος 2021 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 24.295.605 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση θα καταβληθεί στους δικαιούχους το αργότερο έως τις 31/12/2021.
#pgnews
#ΑΓΡΟΤΙΚΑ