Κι ενώ το πέρασμα από το φαράγγι του Βουραϊκού, μετά από ένα χρόνο αποχής εξαιτίας της πανδημίας, έρχεται για να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των πεζοπόρων, μια απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, βγάζει εκτός τροχιάς τους διοργανωτές του event.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πήρε την απόφαση να μην βάλει καθόλου δρομολόγια του Οδοντωτού για την Κυριακή 6 Ιουνίου που πραγματοποιείται το πέρασμα από το φαράγγι του Βουραϊκού. Ο λόγος;
Σύμφωνα με κύκλους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει να κάνει με την προφύλαξη για την πανδημία και τα μέτρα προστασίας, καθώς το event θα έφερνε αρκετό κόσμο που θα ήθελε να πάρει κάποια στιγμή, σε μία απόσταση 22 χιλιομέτρων, το τρενάκι για να φτάσει από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα.
«Αυτά είναι δικαιολογίες, δεν ισχύουν» ανταπαντά ο πρόεδρος του ορειβατικού – πεζοπορικού συλλόγου Καλαβρύτων Χαρίλαος Ερμείδης και μια από τις ψυχές αυτής της διοργάνωσης.
«Είναι μια απόφαση ανήκουστη, αλλά και ανήθικη θα τολμούσα να πω εκ μέρους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τη στιγμή που έγινε απροειδοποίητα, χωρίς να μας ειδοποιήσει ουσιαστικά, παρά μόνο τη τελευταία στιγμή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι την Παρασκευή έκοβε εισιτήρια για τον Οδοντωτό που είχαν κλειστεί αποκλειστικά για την Κυριακή για το πέρασμα από το φαράγγι του Βουραϊκού.
Πλέον όλος αυτός ο κόσμος μας παίρνει τηλέφωνο και μας ρωτά λες και έχουμε εμείς την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη» τονίζει ο κ. Ερμείδης.
Με πούλμαν αντί για τρένο
Το προεδρείο του συλλόγου έχει έρθει πάντως σε συμφωνία με δύο τουριστικά γραφεία (Καββαδίας και Ζωγραφάκης) για να μεταφέρουν κόσμο την Κυριακή, κατά τη διάρκεια του event, έτσι αυτό που έκανε το τρενάκι θα το κάνουν τα λεωφορεία.
Όμως σε κάθε περίπτωση άλλο το τρενάκι του Οδοντωτού για το πέρασμα του Βουραϊκού και άλλο τα λεωφορεία. «Είναι μία διοργάνωση που έχει ταυτιστεί με τον Οδοντωτό. Άλλες χρονιές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έβαζε έξι, εφτά και παραπάνω δρομολόγια για να μεταφέρει κόσμο.
Φέτος αποφάσισε ξαφνικά και αυθαίρετα να μην βάλει, δείχνοντας ότι δεν σέβεται ούτε τη διοργάνωση που έχει αναδείξει την αξία του Οδοντωτού, ούτε εμάς που εδώ και δέκα μέρες, τουλάχιστον, τρέχουμε για να είναι όλα έτοιμα».
Κανένας κίνδυνος με το τρενάκι
Σύμφωνα με τον κ. Ερμείδη δεν θα υπήρχε κανένας φόβος διασποράς με το τρενάκι. «Μιλάμε για μία απόσταση 22 χιλιομέτρων. Όσοι συμμετάσχουν στην διοργάνωση έχουν χωριστεί σε ομάδες πεζοπορίας, με έναν επικεφαλής η κάθε μία.
Ο επικεφαλής είναι υπεύθυνος και για τα μέτρα προστασίας, ενώ η κάθε ομάδα πεζοπορίας που θα χρησιμοποιούσε το τρένο θα φορούσε μάσκες και θα τηρούσε τα πρωτόκολλα. Δεν θα υπήρχε κανένας κίνδυνος. Όμως σε κάθε περίπτωση η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έπρεπε να μας ειδοποιήσει εγκαίρως και όχι να αφήσει ξεκρέμαστους».
Τα 125 χρόνια ζωής του τρένου
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα από τα ξεχωριστά σημεία της φετινής διοργάνωσης που αποφάσισε να υλοποιήσει τελικά ο σύλλογος ήταν τα 125 χρόνια ζωής που συμπληρώνει το τρενάκι του Οδοντωτού.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε το πέρασμα του Βουραϊκού με την προτροπή του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για να μην χαθεί αυτή η χρονιά. Γιατί εμείς σεβόμαστε την ιστορία του τρένου. Ας την μάθουν πρώτα και ύστερα ας την σεβαστούν και αυτοί που πρέπει…» καταλήγει με νόημα ο κ. Ερμείδης.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ