Δύο καταστροφικοί σεισμοί μεγέθους 6,1 και 5,4 Ρίχτερ συγκλονίζουν την πόλη του Αιγίου και προκαλούν το θάνατο 26 ανθρώπων. Το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιουνίου 1995.
Η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που το Αίγιο από τότε άλλαξε μορφή. Ο Εγκέλαδος πέτυχε τους κατοίκους του Αιγίου στον ύπνο. Χτύπησε την πόλη στις 3:15 τα ξημερώματα σκορπώντας το θάνατο, 26 νεκροί (16 Έλληνες και 10 Γάλλοι τουρίστες) και προκαλώντας σοβαρότατες υλικές καταστροφές. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά από το Αίγιο, στο δυτικό άκρο του Κορινθιακού κόλπου, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Το ρήγμα του Αιγίου ήταν αυτό που εκτόνωσε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του σεισμού. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκε 15 λεπτά μετά τον κύριο και είχε μέγεθος 5,7 ρίχτερ. Οι νεκροί ήταν αποτέλεσμα της κατάρρευσης μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης και του ξενοδοχείου «Ελίκη» στα Βαλιμίτικα.
Εγινε και αποκόλληση των ακτών σε παραλίες
Πέρα από τις καταστροφές που σημειώθηκαν, παρατηρήθηκε μια διάρρηξη του εδάφους μήκους πέντε χιλιομέτρων και κατακόρυφης μετακίνησης 5 εκατοστών από τον Άγιο Κωνσταντίνο στα δυτικά μέχρι τα Σταφιδάλωνα στα ανατολικά του Αιγίου. Κοντά στις παραλίες παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης, τα οποία δημιουργούνται όταν σεισμικές δονήσεις χαλούν τη συνοχή λεπτόκοκκων εδαφών πλούσιων σε άμμο και νερό, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται ως υγρά. Παρατηρήθηκε λόγω του σεισμού αποκόλληση των ακτών σε παραλίες με μεγάλη κλίση, όπου ζώνες με πλάτος μέχρι 50 με 70 μέτρα ολίσθησαν λόγω του σεισμού προς τη θάλασσα. Τέλος, παρατηρήθηκαν μικρές κατολισθήσεις.
Οι καταστροφές στην πόλη
Οι υλικές ζημιές ήσαν πολλές, αφού κρίθηκαν κατεδαφιστέα 3.000 κτίρια, επισκευάσιμα 2.800 και επλήγησαν 50 Ιεροί Ναοί, σύμφωνα με στοιχεία του Τ.Α.Σ. Επίσης έμειναν 4.000 άστεγοι. Επιστρατεύθηκαν σκηνές και κοντέϊνερ. Το ξενοδοχείο Ελίκη κατέρρευσε.
Η μαρτυρία ρεσεψιονίστ
Εκεί που υπήρξαν θύματα ήταν σε μια πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Δεσποτοπούλων και 1ης Μάη και στο ξενοδοχείο «Ελίκη», στα Βαλιμίτικα, τα οποία κατέρρευσαν. Στα ερείπια τους χάθηκαν 16 Έλληνες και 10 Γάλλοι τουρίστες, που έμεναν στο ξενοδοχείο.
Το θαύμα του μικρού Ανδρέα -Εμεινε 44 ώρες στα ερείπια
Μέσα στον πόνο, τη θλίψη και την καταστροφή υπήρξε όμως και μία ιστορία ελπίδας. Η διάσωση του τότε 8χρονου Ανδρέα Μπόγδανου, ο οποίος ανασύρθηκε ζωντανός μετά από 44 ώρες εγκλωβισμού του. «Ακούω φωνές, κάποιος μου μιλάει» είχε πει ένας άνδρας της ΕΜΑΚ και αμέσως ξεκίνησε μία γιγαντιαία επιχείρηση απεγκλωβισμού, η οποία κράτησε 21 ώρες. Αξέχαστες έχουν μείνει οι συνομιλίες του 8χρονου με τον διασώστη Παναγιώτη Νίκα, τον άνθρωπο που κατάφερε να τον βγάλει από τα συντρίμμια.
«Φέρτε μου επιτέλους μια Κόκα-Κόλα και ένα σουβλάκι», φώναξε κάποια στιγμή ο μικρός Ανδρέας, ενώ κατεύθυνε και τους διασώστες στην προσπάθεια εντοπισμού του. «Μη χτυπάτε εκεί, πέφτουν πάνω στο κεφάλι μου σκόνες…». Τελικά το παιδί ανασύρθηκε ζωντανό.
Τα θύματα του σεισμού
1. Ανδρέας Μαρουσάκης,
2. Αντώνιος Μαρουσάκης,
3. Αρετή Μαρουσάκη,
4. Αγγελική Φραγκονικολοπούλου,
5. Ελβίρα-Μαρία Φραγκονικολοπούλου,
6. Δημήτριος Παντελής,
7. Χρήστος Παντελής,
8. Μαρία Ταβαλιόνε-Μαυροπούλου,
9. Ανδρέας Σεριάτος,
10. Ευσταθία Σεριάτου,
11. Παναγιώτης Καμπίτσης,
12. Διονύσιος Καμπίτσης,
13. Παναγιώτης Παντελόπουλος,
14. Ειρήνη Παντελοπούλου,
15. Νικόλαος Γκολφίνος,
16. Χριστίνα Κόλλια.
17. Mr. Cyrille Cordier,
18. Mme Sylvie Erba,
19. Mme Denice Vittart,
20. Mme Nelly Leroux,
21. Mme Tourny,
22. Mr. Michel Baranger,
23. Mme Joel Gras,
24. Mme Katherine Gras-Thiberge,
25. Mr. Eloϊse Gras (4 ετών),
26. Mme Muriel Petit.
Εκτεταμένες ήταν οι ζημιές σε κτίρια χωριών της Αχαΐας (Βαλιμίτικα, VII) και της Φωκίδας (Ερατεινή, VII) καθώς και στην προβλήτα του λιμανιού του Αιγίου. Στην ευρύτερη περιοχή παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης, διαρρήξεις του εδάφους, μετάθεση της ακτογραμμής και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Ο μεγαλύτερος προσεισμός (Μ=4,6) εκδηλώθηκε στις 28 Μαΐου.
Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί ο μεγαλύτερος των οποίων (Μ=5,6) έγινε 15min μετά τον κύριο σεισμό.