Με ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook o καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακις Τσελέντης καταθέτει την άποψή του για το πόσο αντέχουν οι πόλεις μας στους σεισμούς, αλλά με αφορμή και τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη κάνει ενδιαφέρουσες αναφορές για την αντισεισμική προστασία του υπό κατασκευή νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο. Η ανάρτηση έχει ως ακολούθως:
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι πόλεις μας αντέχουν τους σεισμούς λόγω των σύγχρονων όρων δόμησης (αντισεισμικού κανονισμοί). Η αλήθεια είναι ότι δεν τους αντέχουν. Αυτό φάνηκε με το πρόσφατο σεισμό των 5R στην Αθήνα. Εκτός απο τις σημαντικές βλάβες κυρίως στα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, είδαμε και το τεράστιο αλαλούμ που δημιουργήθηκε και με το κυκλοφοριακό, την ηλεκτροδότηση, την τηλεφωνία.
Αναρωτήθηκα λοιπόν αν με ένα σεισμό της τάξεως του 5 έχουμε αυτό το αλαλούμ, τι θα γινόταν ΑΝ χτυπούσε ένας σεισμός της τάξεως του 6 που είναι 30 φορές ισχυρότερος (δηλ. εκλύει 30 φορές περισσότερη ενέργεια)? Δεν είμαι επαγγελματίας εφησυχαστής και οφείλω να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν είπα ότι θα κάνει σεισμό 6. Είπα ΑΝ κάνει σεισμό της τάξεως του 6 !!!
Υπάρχουν ενεργά ρήγματα περιμετρικά των πόλεων μας που κάποια έχουν ωριμάσει και κάποια στιγμή θα βιώσουμε ένα μεγάλο σεισμό. Η πόλεις μας είναι έτοιμες να τον αντιμετωπίσουν? Οι υποδομές μας ? Τα σχολεία μας? Νομίζω πώς όχι. Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας παρελήφθη σε διαλυμένη κατάσταση.
Η χώρα χρειάζεται επειγόντως σοβαρή αντισεισμική θωράκιση και γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα χτυπήσει ένας σεισμός. Και αυτό θα γίνει από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο.
Με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς στο Ηράκλειο Κρήτης πληροφορήθηκα ότι το νέο αεροδρόμιο της πόλης κατασκευάζεται κοντά σε ένα ενεργό ρήγμα! Το ρήγμα αυτό είναι ενεργό και δεν πρέπει να υποτιμηθεί από τους κατασκευαστές γιατί αυτή την εντύπωση έχω. Από τη μεριά μου θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να εφαρμοστούν οι πλέον σύγχρονες τεχνολογίες για την προστασία των ταξιδιωτών. Οι επιστημονικές εξελίξεις μας δίνουν την δυνατότητα να φτιάχνουμε μεγάλα έργα κοντά σε ενεργά ρήγματα αρκεί βέβαια να λαμβάνουμε μέτρα με γνώμονα όχι το κέρδος αλλά την ασφάλεια του πολίτη.
Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μας δίνει όπλα να αμυνθούμε στη φύση. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν προγράμματα εξομοίωσης φυσικών καταστροφών? Δημιουργούμε τον οικιστικό ιστό στους υπολογιστές, τοποθετούμε τις γεωλογικές συνθήκες σε επίπεδο συνοικίας, τοποθετούμε τα διάφορα ρήγματα, διεγείρουμε κάθε ένα από αυτά και βλέπουμε τις επιπτώσεις στην πόλη ακόμα και σε ειδικές περιπτώσεις σε επίπεδο κολόνας! ώστε να σχεδιάσουμε την προστασία της. Δηλαδή κάνουμε ένα σεισμικό σενάριο όπου οι διάφοροι ηθοποιοί είναι τα σεισμικά ρήγματα και τα σκηνικά οι συνοικίες.
Αυτό σκοπεύω να προτείνω στη Περιφέρεια Κρήτης να γίνει για όλες της πόλεις της Κρήτης. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Παν/μιο Αθηνών και τον ΟΑΣΠ έχουν όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και την εμπειρία να το υλοποιήσουν. !!
#pgnews
# ΕΛΛΑΔΑ