To νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και οι σύγχρονες εφαρμογές εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας, τέθηκαν επί τάπητος στην ενδιαφέρουσα συνεδρία που διοργάνωσε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος με συντονιστές τους Ιωάννης Σελίμη, Μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΔΕ και Λάζαρο Αυγέρη, M.E. Ενέργειας ΤΕΕ/ΤΔΕ. Οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες και αυτό γιατί πλέον για την ένταξη ενός φακέλου στο πρόγραμμα κριτήριο δεν θα είναι η ταχύτητα του μηχανικού και το πόσο γρήγορη σύνδεση έχει στο διαδίκτυο, όσο η ποιότητα του φακέλου με στόχο να επιτυγχάνεται η μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση με το μικρότερο οικονομικό κόστος, αλλά και μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων. Εκείνο επίσης που τονίστηκε είναι ότι θα πρέπει να γίνει επιλέξιμη και η ηλεκτρική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, κάτι που θα βοηθήσει πολλά νοικοκυριά να αλλάξουν πίνακες για να μπορέσουν να υποστηρίξουν την υλοποίηση των παρεμβάσεων αλλά και φωτισμό και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Επιπρόσθετα έγινε μια σημαντική παρουσίαση στα ηλεκτρικά οχήματα που αποτελούν ένα νέο τρόπο μεταφοράς και ήδη αρχίζουν και μπαίνουν στην καθημερινότητά μας
Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
«Αυξήσαμε τα κονδύλια, περισσότεροι οι ωφελούμενοι»
Tα τελευταία χρόνια όλος ο τεχνικός κλάδος είχε επισημάνει τις αδυναμίες του προγράμματος Εξοικονομώ. Είχαν επισημανθεί κάποιες τραγελαφικές καταστάσεις. Γίνονταν αγώνες ταχύτητας από τους μηχανικούς για να ενταχθούν στο πρόγραμμα» σημείωσε από την πλευρά του ο Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Οπως επεσήμανε, από το Σεπτέμβριο αλλάζει το κριτήριο της ταχύτητας ένταξης και θα θεσπιστούν άλλα κριτήρια για να ενταχθεί ένα σχέδιο στο πρόγραμμα. Και υπογράμμισε ότι «τα κριτήρια αυτά θα έχουν να κάνουν με τα μέλη της οικογένειας που διαμένουν στο ακίνητο, οι ενεργειακοί βαθμοί αναβάθμισης και η ενεργειακή κατανάλωση που έχει κάθε ένα ακίνητο». Οπως επεσήμανε ήταν μια από τις καινοτόμες προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος. Αναμένεται επίσης να διατεθεί κονδύλιο 450 εκ. Ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» και θα αφορά 10.000 επιχειρήσεις που κατά κύριο λόγο είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες από άποψη ενεργειακού αποτυπώματος. Σημείωσε ακόμη ότι εκείνο που απομένει είναι οι Περιφέρειες να σχεδιάσουν προγράμματα αυτονόμησης τέτοια που θα ενισχύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η Περιφέρεια τον Οκτώβριο αύξησε τον προϋπολογισμό του Εξοικονομώ που διαμορφώθηκε σε πάνω από 50 εκ. Ευρώ και έτσι έδωσε την ευκαιρία να διαμορφωθεί μια αύξηση του 35% των δικαιούχων από τον αρχικό στόχο. Υποβλήθηκαν 8000 αιτήσεις και από αυτές εγκρίθηκαν οι 2360. Στόχος του νέου προγράμματος θα πρέπει να είναι η εξειδίκευση και στην αυτονόμηση αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπως επσήμανε ο κ. Δημητρογιάννης. Και τόνισε ότι στόχος παραμένει η διεύρυνση των παρεμβάσεων για να ενδυναμωθεί η οικοδομική δραστηριότητα και να μεγαλώσει ο κύκλος των οικοδομικών επαγγελμάτων που θα ευνοηθούν. Επίστης στόχος είναι να ενισχυθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά μέσω ενός μάξιμουμ ποσού επιχορήγησης, μέρος του οποίου θα είναι και μη επιστρεπτέο. «Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας διότι το νέα ΕΣΠΑ 21- 27 αναμένεται να είναι 600 εκ. Ευρώ, όμως η ποσόστωση για βιώσιμη ανάπτυξη είναι στο 40% . Η Περιφέρεια θα πρέπει να κατευθύνει, βάσει των νέων ευρωπαϊκών επιταγών, το 40% των πόρων της σε αυτό τον τομέα. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία και μια μεγάλη δυσκολία ότι θα πρέπει να σχεδιάσουμε προγράμματα τέτοια, κυρίως μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να βοηθηθούν».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Λάμπρου Δημητρογιάννη
Αντώνης Μαρίνος, Διευθυντής Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών
«Αλλάζουν όλα στον τρόπο υποβολής»
Ο Αντώνης Μαρίνος, Διευθυντής Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών σημείωσε ότι «στο Εξοικονομώ-Αυτονομώ είχαμε 40.000 αιτήσεις και άνω των 900 εκ. Ευρώ συνολικό κόστος παρεμβάσεων. Το μέσο ποσοστό επιδότησης ήταν πάνω από 75%. Είχαμε μεγάλο ποσοστό αιτήσεων που ήταν στις πρώτες δύο εισοδηματικές κατηγορίες, σε εκείνους που το είχαν μεγαλύτερη ανάγκη και ήταν κοντά στο 63%. Πολύ μικρότερο ποσοστό ήταν στην πρώτη εισοδηματική βαθμίδα που ήταν κάτω από 10.000 ευρώ εισόδημα, που σημαίνει ότι εκεί υπάρχει ένα θέμα σε σχέση με τη χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια ή πρόσβαση στην χρηματοδότηση». Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι το συντριπτικό ποσοστό των αιτήσεων ήταν χαμηλής ενεργειακής κλάσης και είναι ενδεικτικό της ποιότητας των κατοικιών αλλά και της ανάγκης των πολιτών να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους. Αναγνώρισε επίσης ότι πάγιο αίτημα των μηχανικών είναι να αλλάξει ο τρόπος ένταξης των σχεδίων στο πρόγραμμα και να μην απαιτείται… ταχύτητα, αλλά να είναι συνδυασμός του να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ενεργειακή αναβάθμιση με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Αυτό θα γίνεται μετά από αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβάλλονται. Θα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες βαθμολόγησης των αιτήσεων με κριτήρια, ενεργειακά, εισοδηματικά και κοινωνικά με κύριο βέβαια την εξοικονόμηση. Στο σκέλος της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, επεσήμανε ότι η κατεύθυνση είναι να είναι απαιτούμενη αλλά θα είναι και επιδοτούμενη. Επίσης αναμένονται αλλαγές στις αμοιβές των μηχανικών. Σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότερες κατοικίες. «Η δημόσια δαπάνη του επόμενου προγράμματος θα είναι πάνω από 500 εκ. Ευρώ και στόχος μας είναι να εντάξουμε πάνω από 50.000 κατοικίες. Με την απαραίτητη μόχλευση θα πρέπει να πέσει στην αγορά 1 δις καθότι είναι ένα βασικό κριτήριο εισροής πόρων. Ο προγραμματισμός είναι να δώσουμε τις επόμενες ημέρες τα βασικά στοιχεία του προγράμματος. Δεν θα υπάρχει λόγος βιασύνης, διότι θα υπάρχει χρόνος για τις υποβολές. Οι αιτήσεις όμως θα πρέπει να είναι στο πνεύμα του επενδυτικού νόμου, δηλαδή οι προτάσεις θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες από πλευράς εξοικονομούμενης ενέργειας και στόχου» κατέληξε ο κ. Μαρίνος. Σημείωσε ότι από την προετοιμασία των φακέλων μέχρι και την υποβολή τους θα μεσολαβεί διάστημα τεσσάρων μηνών που είναι άκρως ικανοποιητικό για τους μηχανικούς.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Αντώνη Μαρίνου
Αναστάσιος Φάκος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωμ. Μηχαν. & Ηλεκτρ. Μηχανικών του Τμ. Δυτικής Ελλάδος
«Σημαντική και η ηλεκτρολογική αναβάθμιση»
Ο Αναστάσιος Φάκος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Τμήματος Δυτικής Ελλάδος ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι καταργείται για την ένταξη το κριτήριο της ταχύτητας. Είναι σημαντικό επίσης ότι υπάρχει απόθεμα κατοικιών και πολυκατοικιών που είναι πολύ παλιές και χρειάζονται αναβάθμιση. Ωστόσο οι αμοιβές των μηχανικών θα πρέπει να είναι πιο ορθολογικές. Όταν το Δημόσιο πληρώνει κάποιες αμοιβές συγκεκριμένες, ο μηχανικός παρότι θα κάνει πολύ περισσότερα πράγματα, δεν θα μπορεί να ζητήσει παραπάνω χρήματα. Είναι πλέον θέμα ψυχολογίας». Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «στο καινούργιο Εξοικονομώ θα πρέπει να περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις που αφορούν τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, δηλαδή να τοποθετήσει κανείς φωτιστικά led. To ζητούμενο είναι πώς θα βαθμολογούνται, διότι δεν λαμβάνει κανείς βαθμολογία καλύτερη ή χειρότερη για την ηλεκτροφωτιστική απόδοση του σπιτιού. Είναι πολύ σημαντικό. Θα έπρεπε να καλυφθεί πιο άνετα σε οικονομική βάση», τόνισε. Μάλιστα υπάρχει αυτή η τάση στους ιδιοκτήτες οι οποίοι επιθυμούν να αλλάξουν και αυτοί τον τρόπο με τον οποίο ηλεκτροδοτούνται οι κατοικίες αρκετών συμπολιτών. Παρατήρησε ακόμη ότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα στις πολυκατοικίες με τη συμφωνία του 51% των ιδιοκτητών για τις παρεμβάσεις, εάν θα πρέπει να ληφθούν άλλες παράμετροι. Για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να φτιάξει τη θερμοπρόσοψη του κτιρίου, που δεν απαιτεί ιδιαίτερες παρεμβάσεις, να βρίσκει τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών. Αποτέλεσμα είναι το απόθεμα των παλαιών κατοικιών να παραμένει άθικτο και να μην μπορούν να προχωρήσουν ουσιαστικές παρεμβάσεις που είναι και αναγκαίες. Και σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία με τόσο γερασμένα κτίρια, είναι οξύμωρο να μην μπορούν να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις που θα αλλάζουν όλα τα ενεργειακά δεδομένα των κτιρίων. Παρατήρησε ακόμη ότι το πρόγραμμα θα είναι σαφώς καλύτερο από όσα μέχρι σήμερα είχαμε δει στην πράξη και εξέφρασε την ελπίδα μελλοντικά να γίνουν οι απαραίτητες εκείνες ενέργειες που θα διασφαλίζουν ότι οι μηχανικοί θα μπορούν να ολοκληρώνουν το έργο τους απρόσκοπτα.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Αναστάσιου Φάκου
Νικόλαος Φωτόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων του Ν. Αχαΐας
«Επιτέλους, αφουγκραστείτε τους ηλεκτρολόγους»
Στην παρέμβασή του ο Νικόλαος Φωτόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων του Ν. Αχαΐας σημείωσε ότι «το «Εξοικονομώ -Αυτονομώ» δίνει τη δυνατότητα αναβάθμισης μιας παλιάς κατοικίας. Αυτό μπορεί να γίνει με θερμοπροσόψεις, τοποθέτηση αλουμινίων, αλλά και με αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά. Δεν έχει όμως τη δυνατότητα αναβάθμισης στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα σημαντικό κομμάτι των αναβαθμίσεων που αφορά τις αντλίες θερμότητας». Πρόσθεσε επίσης χαρακτηριστικά ότι «ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων είναι έξω από το πρόγραμμα. Όταν πηγαίνουμε σε μια οικοδομή μας απαντούν ότι «εσείς δεν είστε στο νέο Εξοικονομώ, αν ήταν θα το είχαν προβλέψει». Θέλω με τη σειρά μου να το ξαναπώ ότι πρέπει να μπει και η ηλεκτρική εγκατάσταση στο «Εξοικονομώ». Οι ηλεκτρικοί πίνακες, κάποιες εγκαταστάσεις που χρειάζονται μπορούν να αλλάξουν. Δεν γίνεται να είμαστε με γραμμές της δεκαετίας του 70. Και να μιλάμε για τόσο υψηλές καταναλώσεις, όπως για παράδειγμα μια αντλία θερμότητας της τάξεως των 25 αμπέρ, όταν τόση είναι η ασφάλεια που δίνει η ΔΕΗ». Στην τοποθέτηση του κ. Φωτόπουλου απάντησε ο κ. Μαρίνος επισημαίνοντας ότι είναι κάτι το οποίο το Υπουργείο το εξετάζει, δηλαδή να υπάρχει μια διακριτή δαπάνη για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Και σημείωσε ότι «παλιοί πίνακες που δεν έχουν την αντοχή να σηκώσουν τα φορτία των καινούργιων εγκαταστάσεων μπορούν κάλλιστα στο πλαίσιο μιας ενιαίας αντιμετώπισης των υλικών να δηλωθούν ως μέρος μιας μεγαλύτερης παρέμβασης. Το πρόγραμμα αναλαμβάνει το κόστος για όλα όσα αφορούν την ενεργειακή απόδοση. Το μοναδικό που είναι επιλέξιμο είναι η αντιστάθμιση έργου -ισχύος. Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις δεν μπορούν να εμφανιστούν ως ξεχωριστές δαπάνες και θα ήταν πολύ δύσκολο να τις δικαιολογήσουμε ως ξεχωριστές δαπάνες».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Νικόλαου Φωτόπουλου
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ