Του Ανδρέα Αθανασόπουλου, Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας
Οι δεκάδες δασικές πυρκαγιές και οι καταστροφές που επιφέρουν βρίσκονται στο προσκήνιο. Ο λαός μας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Η έως τώρα εξέλιξη της αντιπυρικής περιόδου με πυρκαγιές καθημερινά σε όλη την Ελλάδα και τις τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον, σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο ξεσκεπάζει τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί «ετοιμότητας».
Και στο Νομό μας, αλλά και στον Δήμο μας, όπου ο δείκτης επικινδυνότητας είναι ψηλός λόγω της ύπαρξης δασών και των περιαστικών αλσυλλίων, η ανησυχία κορυφώνεται.
Τα τελευταία χρόνια στους δήμους έχουν μεταφερθεί σωρηδόν νέες αρμοδιότητες, χωρίς βεβαίως την απαιτούμενη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης η Δημοτική Αρχή της Πάτρας με τους εργαζόμενους του Δήμου, δίνει τιτάνιο αγώνα ώστε να ανταποκριθεί στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Από την πρώτη στιγμή δουλέψαμε στην κατεύθυνση για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, διεκδικώντας οικονομικούς πόρους, μέσα και προσωπικό, κόντρα στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους, στον οποίο, χρόνια τώρα, επιμένουν όλες οι κυβερνήσεις.
Το επιστημονικό δυναμικό, τα στελέχη των διευθύνσεων, της Πολιτικής Προστασίας, της ΔΕΥΑΠ, το εργατοτεχνικό προσωπικό προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες τους, παρά την υποχρηματοδότηση του Δήμου μας. Έχει διαμορφωθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός σ’ όλα τα επίπεδα, της πρόληψης, της ενημέρωσης, της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο μηχανισμός του Δήμου έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα με σχέδιο άμεσης κινητοποίησής του ανάλογα με το μέγεθος του φαινομένου.
Συγκεκριμένα: Στο Τομέα της πρόληψης: Εκτελέστηκαν και συνεχίζουν όπου είναι απαραίτητο οι εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών σε επικίνδυνα σημεία των δασών – αλσών. Σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε έγκαιρα προληπτικός καθαρισμός βλάστησης όπου αποτελεί καύσιμη ύλη σε άλση όπως Δασυλλίου (όπου ειδικά την περσινή περίοδο αποδείχθηκε καθοριστικός και σωτήριος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε γιατί δεν επέτρεψε την εξάπλωσή της), Γηροκομείου, Κεφαλόβρυσου, έλους Αγυιάς, Πλατανοδάσους και περιαστικών περιοχών όπου υπάρχει μίξη δασών – κατοικημένων περιοχών. Καθαρίζονται τα πρανή σε κοινοτικούς – αγροτικούς – ορεινούς οδούς σε περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα. Συνεχίζεται ο καθαρισμός των εκατοντάδων κοινόχρηστων χώρων από ξερά χόρτα και βλάστηση. Καθημερινά απομακρύνονται τα εύφλεκτα υλικά που απορρίπτονται και αποτελούν εν δυνάμει εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς. Σε συνεργασία με την Π/Υ: παρεμβαίνουμε σε αγροτικούς – κοινοτικούς – ορεινούς δρόμους αποκαθιστώντας την βατότητά τους από τις επιπτώσεις της χειμερινής περιόδου προκειμένου απρόσκοπτα να περνούν τα πυροσβεστικά οχήματα. Ελέχθησαν όλοι οι πυροσβεστικοί κρουνοί (πάνω από 300), δρομολογείται η δημιουργία νέων. Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση πέντε (5) κλειστών υδατοδεξαμενών χωρητικότητας είκοσι (20) τόνων, εγκαθίστανται άμεσα άλλων δύο (2) ίδιου τύπου, δρομολογείται η προμήθεια – εγκατάσταση άλλων επτά (7) ανοικτών υδατοδεξαμενών χωρητικότητας 40 τόνων σε ειδικά σημεία των δασών του Δήμου που επιτρέπουν άμεσο εφοδιασμό των επίγειων μέσων. Καθορίστηκε ο τρόπος ενεργοποίησης ανάλογα με το μέγεθος του φαινομένου των υπαλλήλων του δήμου και ελέχθησαν για την ετοιμότητά τους τα οχήματα. Καθημερινά πέντε (5) πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις εθελοντικές οργανώσεις πραγματοποιούν περιπολίες σε επικίνδυνες περιοχές, με σκοπό την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Πρόσφατα προστέθηκε και εναέρια επιτήρηση όλου του Δήμου από εξειδικευμένα μικρά αεροπλάνα. Στο τομέα της ενημέρωσης: Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου οργανώθηκε η διανομή χιλιάδων ενημερωτικών φυλλαδίων για τις Δασικές πυρκαγιές μέσω των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου και άλλων φορέων. Οργανώθηκε έγκαιρα η ενημέρωση των ιδιοκτητών οικοπέδων για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους όπου με ικανοποίηση διαπιστώνεται πως οι πλειοψηφία τους ανταποκρίθηκε. Παρεμβάσεις έγιναν σε δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, όπου τα ακαθάριστα οικόπεδά τους αποτελούσαν κίνδυνο για πυρκαγιές.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ – Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ
Όμως όλος ο παραπάνω σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής μαζί με την πρωτοπόρα στάση των εργαζομένων μας, δεν επαρκεί. Το επιθυμητό αποτέλεσμα υπονομεύεται από την πολιτική που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις, αφού στην πραγματικότητα το «προσάναμμα» των πυρκαγιών είναι η εμπορευματοποίηση της γης και η επιχειρηματική δράση σε δασικές περιοχές, η υποχρηματοδότηση για έργα αντιπυρικής θωράκισης.
Η κατάσταση, μάλιστα, κάθε χρόνο χειροτερεύει. Ο προβληματισμός και η ανησυχία αυξάνονται αφού διαπιστώνεται με το ποιο εξόφθαλμο τρόπο ότι διατηρείται παρά τις αντιδράσεις, η απουσία υποστήριξης των δήμων με οικονομικούς πόρους, μέσα και προσωπικό.
Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό το γεγονός πως οι νέες αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στους Δήμους δεν συνοδεύτηκαν με την μεταφορά αντίστοιχων οικονομικών πόρων, εξοπλισμού και ανθρωπίνου δυναμικού. Η δασοπροστασία πλέον εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησής της από τον κάθε Δήμο. Καθώς η χρηματοδότηση των Δήμων μέσω των ΚΑΠ μειώθηκε πάνω από 60%, οι μεγάλες δαπάνες των πραγματικών αναγκών της Αντιπυρικής Προστασίας επιβαρύνει μέσω της δημοτικής φορολογίας περισσότερο τον ίδιο το λαό. Είναι χαρακτηριστικό πως καμία νέα πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού και έμπειρου εργατοτεχνικού προσωπικού, δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Καθώς και το γεγονός πως ο Δήμος μας χρηματοδοτείται με 130.000 € ετησίως για την αντιπυρική περίοδο που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των μεγάλων αναγκών αν ληφθεί υπόψη πως απαιτείται πολλαπλάσια δαπάνη μόνο για την αποψίλωση κοινόχρηστων χώρων, καθαρισμό δασών, αλσών, κοινοτικών και αγροτικών οδών.
Την ίδια στιγμή, από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ, πολύ λιγότερα και από την περσινή χρονιά.
Για αυτή την κατάσταση φέρουν σοβαρές ευθύνες όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) που κυβέρνησαν αλλά και τα συμπληρώματά τους που υλοποιούν την πολιτική της Ε.Ε. για την οποία κριτήριο αποτελεί η λογική του “κόστους – οφέλους”. Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων υποτάσσεται στην πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και αντιμετωπίζεται προκλητικά σαν ευκαιρία αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα η εφαρμογή του νέου αντιπεριβαλλοντικού νόμου όπου παραδίδονται βουνά και δάση, στα πλαίσια της “πράσινης ανάπτυξης”, για την χωρίς έλεγχο εγκατάσταση ανεμογεννητριών, επιδεινώνει τη σημερινή κατάσταση.
ΔΑΣΟΚΤΟΝΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την υποχρηματοδότηση στην συντήρηση των υποδομών, μέσων και αρνείται την αναγκαία αύξηση του προσωπικού των επίγειων δυνάμεων της Π/Υ που αποτελούν ομολογουμένως το βασικό εργαλείο κατάσβεσης. Αντίθετα δαπανώνται εκατομμύρια στην ενοικίαση εναέριων μέσων από ιδιωτικές εταιρείες. Το απερίγραπτο είναι πως σε καθεστώς μεγάλων ελλείψεων σε μάχιμο προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας συνεχίζουν να διατίθενται πάνω από 1.000 πυροσβέστες στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια και αυτοκινητοδρόμους.
Με το ν. 4662/2020 προωθεί την παραχώρηση τομέων πυρασφάλειας και δασοπροστασίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Μεταβιβάζονται όλο και περισσότερες αρμοδιότητες πυροπροστασίας στους δήμους, περιφέρειες, ενώ προβλέπεται και η εμπλοκή Μ.Κ.Ο. Θέτει τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας στη διάθεση του ΝΑΤΟ, εξυπηρετώντας, βέβαια, όχι τις ανάγκες του λαού αλλά τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του.
Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της διεκδίκησης για την προστασία των δασών
και της περιουσίας των εργατικών λαϊκών οικογενειών
Ως Δημοτική Αρχή επανειλημμένα έχουμε αποκαλύψει και συγκρουστεί με την δασοκτόνα αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, ενώ σταθερά καταγγέλλουμε τις τεράστιες ελλείψεις υποδομών, προσωπικού και μέσων στο Δήμο μας.
Σήμερα, είναι επιτακτικά αναγκαίο η οργάνωση της πυροπροστασίας σε όλα τα επίπεδα, να είναι αποκλειστικά ευθύνη του κράτους, με προσανατολισμό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων. Απαιτούμε την κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Καμία εμπλοκή Μ.Κ.Ο, ιδιωτικών επιχειρήσεων και της Τοπικής Διοίκησης. Διεκδικούμε να καταργηθεί ο νόμος 4662/2020 που μεταξύ των άλλων θέτει την Π/Υ και άλλους φορείς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις σε επιχειρηματίες. Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα 17 εκ. ευρώ της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης και τα 130 χιλ. ευρώ που αποδίδονται στο δήμο μας, είναι σταγόνα στον ωκεανό των απαιτούμενων δαπανών. Να εξασφαλιστεί από τα αρμόδια Υπουργεία η στελέχωση των δήμων και των τεχνικών υπηρεσιών τους με προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού – εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και η χρηματοδότησή τους από το κρατικό προϋπολογισμό. Την κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας. Καμία διάθεση πυροσβεστών και μέσων για την εξυπηρέτηση της πυρασφάλειας ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Εργασία των πυροσβεστών με σύγχρονα μέσα για την ασφάλεια τους με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
Δεν αποτελεί νομοτέλεια να καιγόμαστε κάθε τρείς και λίγο. Η τεράστια τεχνολογική πρόοδος μπορεί να συμβάλει στη πρόληψη, στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας, όπως και της υγείας και της ζωής συνανθρώπων μας. Χρειάζεται η αγωνία του λαού και η δράση των φορέων του να εξελιχθεί σε κίνημα διεκδίκησης και ανατροπής της δασοκτόνας πολιτικής των κυβερνήσεων, απαιτεί σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων.