Το όνομά του το πήρε από τη στενότητα της θέσεώς του ανάμεσα στο βουνό και την θάλασσα. Η λέξη (derven σημαίνει στενό πέρασμα) είναι τούρκικη, αλλά έχει πολιτογραφηθεί και προσαρμοστεί στο τυπικό της νεοελληνικής. Το Δερβένι ιδρύθηκε από Ζαχολίτες έποικους, οι οποίοι ασχολούνταν με το εμπόριο σταφίδας. Στην εμπορική ακμή του Δερβενίου, από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού, εκατοντάδες εργάτες δούλευαν σε συσκευαστήρια κορινθιακής σταφίδας, η οποία φορτωνόταν από το λιμάνι του Δερβενίου σε μεγάλα εμπορικά πλοία και πωλείτο στις αγορές της Ευρώπης. Σήμερα το Δερβένι είναι κέντρο παραγωγής λεμονιών.
Τα περισσότερα σπίτια είναι διατεταγμένα εκατέρωθεν της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών, παράλληλα προς την οποία βαίνει επίσης η σιδηροδρομική γραμμή, αλλά και η νέα εθνική οδός Αθηνών – Πατρών, αγγίζοντας σε πολλά σημεία τους καταπράσινους από φυσική βλάστηση και καλλιέργειες λόφους. Ο επισκέπτης εύκολα διακρίνει τα πολλά διώροφα παραδοσιακά οικήματα, με κύριο υλικό την πέτρα, το ξύλο και το κεραμίδι.
Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι διάσπαρτοι ντόκοι μικρού μεγέθους σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.
Πάντως δεν είναι όλα ρόδινα. Η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει προβλήματα υποθαλάσσιων κατολισθήσεων. Από το 2012 και έπειτα από μια πολύ μεγάλη θαλάσσια κατολίσθηση αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια πολλών σπιτιών. !!
Με πληροφορίες: e-daily και wikipedia
#pgnews
#ΕΛΛΑΔΑ
#ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ