Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απαντήσεις που αφορούν τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε σχέση με τους εμβολιασμούς δόθηκαν κατά την συνεδρία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, την Τετάρτη το βράδυ, στο 9ο Forum Υγείας, που διοργανώνεται από το «Σύμβουλο Επιχειρήσεων». Συντονίστρια η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου που μαζί με τους Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή Παθολογίας- Λοιμοξιολογίας, Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Καρολίνα Ακινόσογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Μαρία Λαγκαδινού, Eπιμελήτρια Παθολογίας, της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, έδωσαν μια σφαιρική εικόνα για την πορεία του ιού, ποια όπλα έχουμε στη διάθεσή μας, ενώ τέθηκαν και ερωτήματα σε σχέση με το ποιες ηλικιακές ομάδες μένει να ενταχθούν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.
Κ. Ακινόσογλου : « Εξαιρετικά μεταδοτικό το στέλεχος Δέλτα»
Η Καρολίνα Ακινόσογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας και τον ρόλο του εμβολιασμού στην Ελλάδα, ανέφερε ότι στη χώρα μας σήμερα έχουμε ένα σύνολο 700.705 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας και 12.463 θανάτους. Η επιδημιολογική καμπύλη σε σύνολο εβδομάδας κυμαίνεται στα 376 κρούσματα, με βάση τον μέσο όρο.
Ως προς την θέση των εμβολίων στον έλεγχο της πανδημίας, ο η κ. Ακινόσογλου επεσήμανε ότι έχουν δοκιμαστεί πολλές πλατφόρμες και πολλά εμβόλια, εκ των οποίων ορισμένα έχουν μάλιστα εγκαταλειφθεί. Και τελικά σήμερα στη χώρα μας χρησιμοποιούνται τα τέσσερα εμβόλια τα οποία έχουν λάβει έγκριση.
«Υπάρχουν χώρες που έχουν φθάσει στο πολυσυζητημένο τείχος ανοσίας όπως είναι το Ισραήλ. Η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 40% με 45%. Τα ηνία στους εμβολιασμούς κατέχουν οι άνω των 80 ετών και ακολουθούν οι εμβολιασμοί στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες» παρατήρησε η κ. Ακινόσογλου.
Σημείωσε ωστόσο ότι στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας, οι άνω των 80 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό περίπου 60%, το οποίο είναι χαμηλό σε σχέση με τον κίνδυνο των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Για το στέλεχος Δέλτα η κ. Ακινόσολγου είπε ότι αυτό έχει επεκταθεί σε αρκετές χώρες, ωστόσο στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει εμφανιστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό.
«Εκείνο που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα είναι ότι έχει πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα. Μπορεί να μεταδοθεί εξαιρετικά γρήγορα με ελάχιστη επαφή σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. Δεν φαίνεται να σχετίζεται με το ενδεχόμενο επαναλοίμοξης». Επεσήμανε ότι με τα διαθέσιμα εμβόλια υπάρχει η δυνατότητα προστασίας μας από τις μεταλλάξεις της Covid, όποιες αυτές και εάν είναι σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ της κας Καρολίνας Ακινόσογλου
Μ. Λαγκαδινού: « Ο εμβολιασμός αντιμετωπίζει τη μετάλλαξη Δέλτα»
H Μαρία Λαγκαδινού, Eπιμελήτρια Παθολογίας, της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, αναφέρθηκε στον ο ρόλο των εμβολίων στην πανδημία.
«Τα τελευταία 20χρονια για 3η φορά ένας κορωνοικός ξεφεύγει από τον ξενιστή του και έχει προκαλέσει περισσότερο από 2,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Τα εμβόλια γέμισαν ελπίδα γιατί προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι του κορωνοϊου. Ο στόχος των εμβολίων είναι ο περιορισμών των νοσημάτων με υψηλή μεταδοτικότητα. Ακολούθως προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην Υγεία, με υψηλή θνητότητα και σημαντική επιβάρυνση στη δημόσια υγεία» τόνισε η κ. Λαγκαδινού.
Επισημαίνοντας επίσης τον ρόλο των εμβολίων και την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης σημείωσε ότι « η ανοσία της αγέλης έχει ως στόχο την προστασία του τμήματος του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει νοσήσει από μια συγκεκριμένη ασθένεια. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν ανοσία προστατεύονται από τη θωράκιση του υπόλοιπου άνοσου πληθυσμού που αναφέρεται ως αγέλη (ομάδα)».
Για τους νέους που πολλοί θεωρούν ότι ακόμη και εάν νοσήσουν δεν θα έχουν σοβαρές επιπλοκές, η κ. Λαγκαδινού ανέφερε ότι «πρέπει να τους πείσουμε ότι θα εμβολιαστούν για το καλό όλων όχι μόνο για τον εαυτό τους. Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται πάνω από ένα ποσοστό εμβολιασμών που είναι πάνω από 70 με 80% και αυτό θα επιτευχθεί εάν εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και οι νεότεροι» Και συνεχίζοντας εξήγησε ότι « πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον εγκαθιδρυθεί ανοσία αγέλης για κάποιο διάστημα, θεωρητικά διακόπτεται η αλυσίδα διασποράς της ασθένειας, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση ή και την οριστική εξάλειψή της, που τεκμηριώνεται με το μηδενισμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων».
Για τη μετάλλαξη Δέλτα, η κ. Λαγκαδινού παρατήρησε ότι ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει σημαντική προστασία. «Είναι όμως σαν δύο δρομείς που τρέχουν ταυτόχρονα με στόχο ποιος θα καταλήξει πρώτος» σημείωσε χαρακτηριστικά, θέλοντας να αναδείξει την αξία του έγκαιρου εμβολιασμού.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ της κας Μαρίας Λαγκαδινού
Χ. Γώγος: « Επέκταση του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες»
Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμοξιολογίας, Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών ανέφερε ότι «έχουμε ελαττώσει τα κρούσματα στη χώρα μας, κάτι σημαντικό για τη ζωή μας αλλά και την οικονομία. Είναι δεδομένο ότι για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο εμβολιασμός, που πάει πολύ καλά. Έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού και πάει πολύ καλά».
Στο ερώτημα για το κατά πόσο η επιτροπή των ειδικών επιβάλλει την άποψή της στην πολιτική ή γίνεται το αντίθετο, δηλαδή επιβάλλει η πολιτική την άποψη στην επιστήμη, ο κ. Γώγος παρατήρησε ότι «ένα από τα βασικά πράγματα που βγήκαν από την πανδημία είναι ότι υπήρξε η αδείρητη ανάγκη να υπάρξει συνέχεια του συστήματος υγείας. Η συνεργασία σε όλες τις φάσεις παροχής υγείας όλων των βαθμίδων υγείας». Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι « τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό».
Και σημείωσε ότι «οι αποφάσεις της επιτροπής είναι 100% με υγειονομική βάση, δεν επηρεάζεται από οτιδήποτε. Βεβαίως το κράτος σε ότι αποφασίζει έχει πολιτική χροιά. Τα αποτελέσματα από την πανδημία έχουν να κάνουν με την οικονομία, με τη λειτουργία της κοινωνίας, με ψυχολογικές επιπτώσεις που είναι σημαντικές. Όλα αυτά εμπεριέχονται σε αποφάσεις που έχουν ένα πολιτικό χαρακτήρα».
Σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα και τους νέους και το κατά πόσο πρέπει οι εμβολιασμοί να επικεντρωθούν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι « αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ποσοστό μη εμβολιασμένων γύρω στο 30% που αφορά την πληθυσμιακή ομάδα άνω των 70. Και όμως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που πρέπει να πειστούν για να εμβολιαστούν».
Και συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μια κοινωνική προσφορά στο σύνολο για να κτιστεί γρήγορα το τοίχος ανοσίας για να απαλλαγούμε από τον πανδημικό ιό της Covid.
«Πιθανώς εκεί θα χρειαστούμε μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού και θα χρειαστούμε περισσότερες νεαρές ηλικίες. Οπότε σίγουρα θα μπει η συζήτηση για το τί γίνεται με τις ηλικίες 15 με 17 ετών. Και μετά να μπει η ηλικία των 12 με 15 με δεδομένο ότι έχουν δοθεί έγκριση για τα εμβόλια και σε αυτές τις ηλικίες» είπε ο κ. Γώγος.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Χαράλαμπου Γώγου
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ