Του Πέτρου Ψωμά, επικεφαλής σπιράλ
Αυτή η φλόγα που καίει στο βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου στο Τόκιο άναψε με τη χρήση υδρογόνου, για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού. Μία καινοτομία που σηματοδοτεί την τάση για μια πιο «πράσινη» αντιμετώπιση του πλανήτη, με σαφή πρόθεση αύξησης της ευαισθητοποίησης της υφηλίου σε περιβαλλοντικά θέματα.
Αυτή η φλόγα που καίει στο Τόκιο από την περασμένη Παρασκευή, είναι μια φλόγα ελπίδας, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης. Πέρα από τα διαχρονικά και πανανθρώπινα μηνύματα του Ολυμπισμού, στην εποχή του covid-19 η φλόγα αυτή καλείται να συμφιλιώσει, να ενώσει και να εμπνεύσει.
Αυτή η φλόγα που καίει άναψε στην Αρχαία Ολυμπία στις 12 Μαρτίου 2020, στις πρώτες μέρες της πανδημίας και της τοπικής μας καραντίνας. Ύστερα ταξίδεψε –έστω δύσκολα, έστω διαφορετικά- μέχρι την Ιαπωνία, ανέμεινε στωικά επί ένα χρόνο και από τις 23 Ιουλίου πήρε τη θέση της στο βωμό.
Αυτή η φλόγα ανάβει στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας από το 1936, όταν πρωτο-καθιερώθηκε η Τελετή Αφής. Εννέα Ελληνίδες έχουν υποδυθεί ως σήμερα το ρόλο της Πρωθιέρειας στη σχετική τελετή. Πρώτη στην ιστορία η Κούλα Πράτσικα, η πρωτοπόρος του κλασικού χορού στη χώρα, γεννημένη στην Πάτρα στα 1899.
Αυτή η φλόγα που καίει κατά τη διάρκεια όλων των σύγχρονων Ολυμπιάδων αποτελεί έκτοτε ένα από τα σύμβολα των Αγώνων, όπως το λογότυπο με τους πέντε κύκλους, όπως ο Ολυμπιακός Ύμνος του Κωστή Παλαμά. Ο πατρινός ποιητής τον έγραψε για την Ολυμπιάδα του 1896 και από το 1960 αποτελεί τον επίσημο ύμνο του Ολυμπιακού Κινήματος.
Αυτή η φλόγα είναι και η ασίγαστη συντροφιά των αθλητών που συμμετέχουν κάθε φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αθλητές από 206 αποστολές φέτος, μία εκ των οποίων και η ελληνική, με μια αντιπροσωπεία 83 αθλητών ανάμεσα τους η Νόρα Δράκου και ο Χριστόφορος Κολόμβος από την Πάτρα. Τέσσερις Ολυμπιονίκες έχει γεννήσει η πόλη μας ως σήμερα, μακάρι στο μέλλον να αυξηθούν.
Αυτή η φλόγα που θα καίει ως τη λήξη των Αγώνων δεν πέρασε ποτέ από την Πάτρα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, η πατρινή γη -του Παλαμά, της Πράτσικα, της Δράκου, του Κολόμβου- δεν διασχίσθηκε το 2020 από λαμπαδηδρόμους. Η ευθύνη αυτής της ντροπιαστικής παράλειψης βαραίνει αποκλειστικά τον Δήμαρχο Πατρέων που πολιτικοποιώντας την υποδοχή της φλόγας το 2018 –στη διαδρομή της για τη Νότια Κορέα- ανάγκασε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να εξαιρέσει την Πάτρα από την πορεία της φλόγας του 2020.
Αυτή η φλόγα θα μας θυμίζει πλέον πως όταν η πολιτική ασκείται με όρους φανατισμού, εμμονών και μικροπρέπειας, η περιοχή που υπηρετείς ηττάται (στερούμενη τη δάδα, χάνοντας τουριστική προβολή, υποχωρώντας στην εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας κλπ), ενώ όταν υπάρχει στρατηγική, σχέδιο και θετικές πρωτοβουλίες, στέλνεις στην οικουμένη από τον τόπο σου Πράτσικες, Παλαμάδες και Ολυμπιονίκες, που με το έργο, τη δουλειά και τον ιδρώτα τους σε προβάλουν, ως πόλη, διεθνώς.