Toυ Γιώργου Ηλιόπουλου
Η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα μπορούν να μετατραπούν σε Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας και να έχουν τον επιτελικό ρόλο που τους αξίζει. Αυτό επιβεβαίωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του symboulos.gr ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντησή του χθες με το ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕ&ΔΕ) στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών. Όπως είπε ο κ. Δήμας «αυτό δεν μπορεί να γίνει σε όλες τις περιοχές της χώρας και να είμαστε ξεκάθαροι. Γι αυτό το λόγο ξεκινάμε την περιοδεία μας από περιοχές που θεωρούνται «κρίσιμη μάζα». Σε αυτές περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην ανάδειξη της έρευνας και της ανάπτυξης, όπως επίσης ακαδημαϊκά κέντρα, πανεπιστήμια αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις. Η Δυτική Ελλάδα τα έχει τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε και έχει αυτές τις δυνατότητες. Ξεκινάμε με την κατασκευή της πρώτης φυσικής έδρας έρευνας και καινοτομίας στην Αθήνα, που θα στεγάζει τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων που επενδύουν στους τομείς αυτούς. Αντίστοιχο τμήμα έχουμε και στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί και πέρα ακολουθούν άλλες τρεις περιοχές της χώρας όπου η Αχαΐα και η Πάτρα είναι μια από αυτές».
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στους χώρους της εταιρείας CBL PATRAS, συμμετείχαν οι κ.κ.: Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒΠΕ&ΔΕ – Πρόεδρος Δ.Σ. της CBL PATRAS, Παρασκευάς – Κυριάκος Πέττας, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒΠΕ&ΔΕ – STYMON Natural Products ΙΚΕ, Γεώργιος Κεπενός πρώην Πρόεδρος ΣΕΒΠΕ&ΔΕ – Μύλοι Κεπενού, Δημήτριος Περικλόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒΠΕ&ΔΕ – ΤΙΤΑΝ ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ, Βασίλης Κυριακόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΣΕΒΠΕ&ΔΕ – FRIESLANDCAMPINA HELLAS AEBE, Ευστάθιος Οικονομίδης, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΒΠΕ&ΔΕ – ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΑΕ, Νικόλαος Κοτσώνης, Μέλος Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής ΣΕΒΠΕ&ΔΕ και Παναγιώτης Καρνιούρας, Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, μονάδας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Στο επίκεντρο της συνάντησης συζητήθηκαν τόσο οι προτεραιότητες και οι ευκαιρίες, όσο και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του τοπικού οικοσυστήματος επιχειρήσεων με σκοπό το μετασχηματισμό του σε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της περιοχής και της χώρας βασισμένο στη νέα γνώση και την καινοτομία. Η δυναμική και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας μπορούν να κεφαλαιοποιηθούν περαιτέρω και μέσα από τη δημιουργία μιας νέας Πολιτείας Καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή, να λειτουργήσουν ως καταλύτης για το μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Πανδημία και καινοτομία
Στην ερώτηση του symboulos.gr εάν η πανδημία επιτάχυνε την έρευνα, ο κ. Δήμας απάντησε ότι «η πανδημία την έρευνα οπωσδήποτε την επιτάχυνε. Το γεγονός ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα κατάφερε να ανακαλύψει ασφαλή εμβόλια είναι κάτι σημαντικό. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι συζητήσεις όλων μας επικεντρώνονται στο κομμάτι της πανδημίας. Στο κομμάτι της καινοτομίας υπήρχαν επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετώπισαν την πανδημία ως ευκαιρία, ειδικότερα επιχειρήσεις που προσφέρουν λύσεις για το σπίτι, την καθημερινότητα ή τον χώρο εργασίας, υπήρχαν όμως και επιχειρήσεις που επλήγησαν και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε δράσεις στήριξής τους».
Μέτρα στήριξης
Για τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, ο κ. Δήμας είπε ότι από 1η Σεπτεμβρίου του 2020 είναι σε ισχύ φορολογικά κίνητρα για εταιρείες και επιχειρήσεις που τις βοηθούν σημαντικά. «Αυξήσαμε το κόστος των δαπανών από το 130% στο 200%, έχουμε τις δράσεις του ΈΣΠΑ από το Ερευνώ-Καινοτομώ. Ακόμα και στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε προβλέψει τουλάχιστον 500 εκ. Ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία με στόχο την αναβάθμιση των δομών των ερευνητικών κέντρων». Και πρόσθεσε ότι «ήδη έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων και για επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας γενικότερα. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διαμορφώνουμε μια νέα στρατηγική που βασίζεται σε 3 κύριους άξονες με στόχο να αποτρέψουμε την «φυγή μυαλών» και ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό αλλά να τους κρατήσουμε στην Ελλάδα». Κατά τη συζήτηση ο κ. Κλεομένης Μπάρλος τόνισε την αναγκαιότητα ερευνητικής συνεργασίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την ίδρυση στην Πάτρα του πρώτου Ερευνητικού Κέντρου και Ινστιτούτων. «Η προσοχή μου στράφηκε στη συνεργασία ιδιωτικού με δημόσιο τομέα, στους ερευνητικούς στόχους της Ελλάδας και ιδιαίτερα της περιοχής. Μια περιοχή που θα έλεγα ότι πρωτοπορεί σε αυτό τον τομέα της συνεργασίας, τόσο με δημόσιος φορείς όσο και με πανεπιστήμια. Θα ήθελα να προωθήσω την ιδέα της δημιουργίας κοινών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων, όπου θα συμμετέχουν και κρατικοί φορείς και ιδιωτικές εταιρείες» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Μπάρλος. Ο κ. Παναγιώτης Καρνιούρας, Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ / μονάδας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αναφέρθηκε στην ανάγκη ολιστικής υποστήριξης του οικοσυστήματος καινοτομίας της περιοχής υπογραμμίζοντας ότι «Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / μονάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στηρίζει έμπρακτα τις δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, η οποία δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη μέσα από τη σταθερή και συστηματική συνεργασία με τον ΣΕΒΠΕ&ΔΕ, στον οποίο και φιλοξενούνται τα γραφεία μας στην περιοχή».
#pgnews
#ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ