Στο πλαίσιο του 10ου Forum Ενέργειας και σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αναδείχθηκαν οι Καλές Πρακτικές στην εξοικονόμηση και διαχείριση ενέργειας.
Γιώργος Σουρής: « Προαπαιτούμενο η ενεργειακή αναβάθμιση»
Ο Γιώργος Σουρής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε στα κτίρια με μηδενική κατανάλωση ενέργειας.
«Η πράσινη συμφωνία στοχεύει και έχει μιλήσει για τα κτίρια αυτά. Αντιπροσωπεύουν το 40% κατανάλωσης ενέργειας και σήμερα το ποσοστό ανακαίνισης των κτιρίων φθάνουν από 0,4% έως 1,8% στα κράτη -μέλη. Στόχος να διπλασιαστεί αυτό το ποσοστό. Πρέπει συνεπώς να υπάρξει ένα κύμα ανακαίνισης, δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας και θα μειωθεί και η ενεργειακή φτώχεια» σημείωσε ο κ. Σουρής.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει σημαντικές μειώσεις στις καταναλώσεις ενέργειας το επόμενο διάστημα. Αυτό θα γίνει με ενεργειακή αναβάθμιση του 12 με 15% του ενεργειακού δυναμικού το διάστημα από 2021 μέχρι και 2030.
Ως προς το τι ονομάζουμε κτίριο με μηδενική κατανάλωση ενέργειας, ο κ. Σουρής σημείωσε ότι είναι ένα κτίριο με πολύ χαμηλή κατανάλωση ή σχεδόν μηδενική κατανάλωση. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ενέργειας που παράγεται μέσα ή κοντά στο κτίριο. Το θεσμικό πλαίσιο ουσιαστικά άρχισε να αλλάζει το 2018 και στόχος ενεργειακά τα κτίρια να είναι στην κατάταξη Α. Οι ενεργειακές κλάσεις έχουν ένα εύρος τιμών ανάλογα με τα στοιχεία κατανάλωσης. Σημαντικός παράγοντας παραμένουν επίσης οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τέτοια κτίρια, που σήμερα όμως περιορίζονται στο ζεστό νερό χρήσης. Παρατήρησε ακόμη ότι τα κτίρια που μισθώνει το Δημόσιο σήμερα είναι ενεργειακής κατάταξης Γ και στόχος είναι να οριστούν μεγαλύτερες κατηγορίες.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Γιώργου Σουρή
Καλλιόπη Τζιβανάκη: « Μετατρέποντας το ταξίδι σε εμπειρία»
Ακολούθως η Καλλιόπη Τζιβανάκη, Διευθύντρια ΟΚΩ, Δικτύων και Ειδικών Έργων της Ολυμπίας Οδού, επεσήμανε με ποιο τρόπο η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση. Αρχικά έγινε αναβάθμιση των υφιστάμενων σηράγγων με φωτισμό LED. Αυτό οδήγησε στην βελτίωση οδηγικής εμπειρίας και του ταξιδιού, σε βελτίωση ορατότητας οδηγού, σε καλύτερη προσομοίωση φυσικού φωτός ημέρας, σε ανακύκλωση 2,2 τόνων λαμπτήρων και ανακύκλωση ανακύκλωση 132.5 t μετάλλου.
Το ανθρακικό αποτύπωμα μειώθηκε κατά 5. 365 τόνους το χρόνο και ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Ένα δεύτερο έργο που εμφάνισε η εταιρεία αφορούσε τις κλειστές και τις ανοικτές σήρραγες της εταιρείας. Αντικαταστάθηκε ο φωτισμός ημέρας με αυτόν της νύχτας και έτσι επιτεύχθηκε μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 60%.
Αναφέρθηκε επίσης στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και υπενθύμισε ότι ο πρώτος πράσινος ΣΕΑ στην Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή του Ψαθοπύργου. Στους ΣΕΑ υπάρχουν ταχυφορτιστές οχημάτων
τύπου DC 50 kW DC, οι οποίοι υπάρχουν και στους ΣΕΑ Ψαθοπύργου, ΣΕΑ Βέλου και ΣΕΑ Μεγάρων. Μάλιστα στον ΣΕΑ Ψαθοπύργου θα υπάρχει και πρατήριο φυσικού αερίου. Ένα σημαντικό έργο είναι η παροχή φρέσκου και πόσιμου νερού που παράγεται από την υγρασία του αέρα. Αυτό γίνεται μέσω ψύκτη που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και έχει πιλοτική εφαρμογή σε χώρους στάθμευσης. Μια μέθοδος με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του Άνθρακα, με πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα και χωρίς απορρίματα. Σε εξέλιξη είναι επίσης το πρόγραμμα αντικατάστασης φωτιστικών ανοικτού δρόμου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται από 50% έως 70% της καταναλώσεως ρεύματος. Επιπρόσθετα είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα βελτιστοποίηση καταναλώσεως ενέργειας στα κτήρια του Αυτοκινητοδρόμου και ειδικότερα σε κέντρα λειτουργίας και συντηρήσεως, τεχνικές βάσεις, κτήρια διοικήσεως σταθμών διοδίων και Κέντρα Εξυπηρετήσεως Πελατών.
Δείτε σε video τον χαιρετισμό της κας Καλλιόπης Τζιβανάκη
Δημήτρης Δημόπουλος: « Το πρώτο κατάλυμα μηδενικής κατανάλωσης»
Ο Δημήτρης Δημόπουλος, ιδιοκτήτης της «Αναπτυξιακής Κατασκευαστικής ΑΕ-Enervillas » είπε ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει η ενεργειακή αναβάθμιση από τα κτίρια που αποτελούν το 40% της κατανάλωσης. Σημείωσε ότι στη χώρα μας επί της ουσίας δεν έχουν γίνει βήματα για κτίρια μηδενικής κατανάλωσης. Στο Εξοικονομώ ορίστηκε ότι μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας με μηχανικό αερισμό. Παρατήρησε ωστόσο ότι δεν υπάρχει ζήτηση για τέτοια συστήματα επειδή δεν έχει περάσει το σχετικό μήνυμα στους ενδιαφερόμενους για τα οφέλη του συστήματος. Ο κ. Δημόπουλος έχει κατασκευάσει τις Enervillas, το πρώτο κατάλυμα στην Ελλάδα που ενεργειακά είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο και με ένα μικρό σύστημα φωτοβολταϊκών επιτυγχάνεται να περισσεύει ενέργεια. Τα πλεονεκτήματα μιας κατοικίας με μηδενικές απώλειες είναι τεράστιες για τον ένοικο. Αλλάζει η ζωή του και κυρίως αλλάζει η υγεία του μέσα σε ένα τέτοιο κτίριο. Πρότεινε μάλιστα ο κ. Δημόπουλος να επιβληθεί ένα τέτοιο καθεστώς μηδενικών απωλειών σε κτίρια, διότι τα οφέλη είναι πολλαπλάσια για όλους.
«Αν δεν ζήσεις σε ένα κτίριο δεν αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά. Το περίσευμα ενέργειας στα κτίρια που έχουμε κατασκευάσει είναι τεράστιο, χάρη σε ένα σύστημα φωτοβολταϊκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι φιλοξενήθηκε μια οικογένεια που από τα υπάρχοντα συστήματα του κτιρίου και μόνο καλύφθηκε και δεν άνοιξε καν τον κλιματισμό» υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Δημήτρη Δημόπουλου
Στέλιος Κουτρουμπίνας: « Μετρητές ενέργειας από το μέλλον»
Ο κ. Στέλιος Κουτρουμπίνας της εταιρείας Meazon τόνισε ότι η εταιρεία του κάνει προσπάθεια για ψηφιοποίηση της ενέργειας και είναι ένας τομέας που διακρίνεται.
«Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση βασίζεται στα κυβερνοφυσικά συστήματα και η βάση τους είναι η ψηφιοποίηση της ενέργειας. Ένα τέτοιο σύστημα περιλαμβάνει τη δυνατότητα της αίσθησης, του υπολογισμού, της της επικοινωνίας και του ελέγχου» τόνισε ο κ. Κουτρουμπίνας. Το Αμερικάνικο Υπουργείο Ενέργειας έχει αναγνωρίσει την προσφορά της εταιρείας και μάλιστα οι μετρητές που αυτή παράγει, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα δημόσια κτίρια των ΗΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας. Η γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνει διάφορους μετρητές ενέργειας, σε προϊόντα που βοηθούν τις πόλεις να γίνουν «πιο έξυπνες». Ένα προϊόν που η εταιρεία θα διαθέσει είναι ένα υδρόμετροο που δίνει μια πλήρη εικόνα του τι γίνεται στο σπίτι με την ηλεκτρική ενέργεια και με την κατανάλωση νερού. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η εταιρεία σιγά-σιγά δραστηριοποιείται και στη φόρτιση αυτοκινήτων με ειδικό φορτιστή που έχει κατασκευάσει, ελέγχει το όχημα και του δίνει την πληροφορία πόση ενέργεια χρειάζεται να φορτίσει.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Στέλιου Κουτρουμπίνα
Σοφοκλής Μακρίδης: «Υδρογόνο, το καύσιμο του παρόντος»
Ο Σοφοκλής Μακρίδης, Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στην τεχνολογία του υδρογόνου.
«Δεν είναι αλήθεια ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν δημιουργούν πρόβλημα. Ακόμα και στους οδηγούς όταν πέφτει η μπαταρία υπάρχει ένα άγχος στον οδηγό για τον τρόπο αναπλήρωσης ενέργειας. Αυτό που λέμε πράσινη ανάπτυξη και καθαροί ρύπου δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς την εφαρμογή της τεχνολογίας του υδρογόνου. Ακόμα και 5000 σταθμούς να βάλεις και να γεμίσει ο τόπος ηλεκτρικά οχήματα, με κάποιο τρόπο θα πρέπει να φορτιστούν. Γι’ αυτό και έως ομάδα και επιχειρηματικές δράσεις, αυτό που λέμε είναι δεν ανακαλύπτουμε δα και τον τροχό. Υπάρχουν συστήματα ενέργειας με χρήση υδρογόνου που μπορούν να τοποθετηθούν σε σπίτια μέσω του Εξοικονομώ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ότι το υδρογόνο για κάποιους είναι το καύσιμο του μέλλοντος, κατά τον ίδιο όμως είναι το καύσιμο του παρόντος, θέλοντας να αναδείξει τα πλεονεκτήματά του μιας και είναι το πιο φθηνό καύσιμο που υπάρχει.Προσφέρει μηδενικό αποτύπωμα ενέργειας και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Μάλιστα σε αυτόν τον τομέα, το υδρογόνο αποτελεί επένδυση πολλών χωρών, μια από τις οποίες είναι η Αγγλία που έχει επενδύσει πολλά στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας μικρής κλίμακας. Η απόδοση είναι πάνω από 50 δις ευρώ για την χώρα. Και κατέληξε λέγοντας «χωρίς να σκεφθούμε ότι παίρνοντας την ενέργεια από την Αθήνα βάζοντας ηλεκτρικούς φορτιστές και πηγαίνοντάς τους στην Μεγαλόπολη δεν κάνουμε απολιγνητοποίηση. Αν το ΥΠΕΝ μάλιστα αποφάσιζε να βάλει όρια για ρύπους σε οποιαδήποτε δραστηριότητά μας το υδρογόνο θα ήταν το καλύτερο».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Σοφοκλή Μακρίδη
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ