Άρθρο του εκδότη του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» Παν.Γιαλένιου
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα της τεχνολογικής εταιρείας Xerox με τίτλο «Κατάσταση και προοπτικές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» (State and Fate of Small and Medium Business) δείχνει ότι ένα χρόνο μετά από την πανδημία το 80% αυτών των εταιρειών θεωρεί την ικανότητα αυτοματοποίησης εργασιών και διαδικασιών ως το κλειδί για την επιβίωσή του στη μετά πανδημική εποχή. Το 85% βασίζονταν περισσότερο από ποτέ σε τεχνολογίες επικοινωνιών, εξ αποστάσεως υποστήριξη πληροφορικής και σε λογισμικά ασφαλείας
Έχουν σημασία κάποια στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα* που διεξήχθη μεταξύ 1.200 υπεύθυνων λήψης αποφάσεων, από εταιρείες με 25 έως 1.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ποσοστό 82% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ψηφιοποίηση των εγγράφων είναι σημαντική για την επιβίωσή του. Το 75% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βασίζεται περισσότερο στις τεχνολογίες ροής εργασιών συγκριτικά με ό,τι συνέβαινε με τις ρυθμίσεις και τις τεχνολογίες πριν από την πανδημία. Το 88% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί πως το λογισμικό ασφαλείας που προστατεύει τα επιχειρηματικά στοιχεία και δεδομένα, αποτελεί τον πυρήνα της μακροβιότητάς του, με το 75% των ερωτηθέντων να απαντά πως αναβαθμίζει αυτή τη χρονιά τις τρέχουσες λύσεις ασφάλειάς του. Το 65% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί την εξ αποστάσεως υποστήριξη ως ένα εξαιρετικά προβληματικό σημείο – και το 74% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι είναι πιθανό να επενδύσει φέτος σε καλύτερες λύσεις εξ αποστάσεως υποστήριξης.
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι το 64% αναμένει ότι θα βγει από την πανδημία πιο ισχυρό. Το 81% δήλωσε ότι αναγνωρίζει πως η κρίση υγείας το έχει κάνει να εξαρτάται περισσότερο από την τεχνολογία – και βλέπει σαφώς ότι η εξάρτηση συνεχίζεται προκειμένου να υποστηρίξει και να εξασφαλίσει ένα κατανεμημένο εργατικό δυναμικό. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το 75% των ερωτηθέντων αύξησε τους προϋπολογισμούς τεχνολογίας του κατά 34%.
Τα παραπάνω στοιχεία της έρευνας της Xerox επιβεβαιώνονται και από όσα προβλέπονται από οργανισμούς με εγκυρότητα και γνώση των εξελίξεων. Έτσι πρόσφατα η Gartner προέβλεψε ότι οι παγκόσμιες δαπάνες από πλευράς εταιρειών στο ΙΤ θα αυξηθούν κατά 9% το 2021. Οι δαπάνες για συσκευές είναι αυτές που θα αυξηθούν με τον ταχύτερο ρυθμό, 13,9% το 2021 έναντι του 2020, ανερχόμενες σε περίπου 800 δισ.δολ. παγκοσμίως το τρέχον έτος, ενώ αναμένεται να υπερβούν τα 800,2 δισ.δολ. το επόμενο έτος.
Με ταχύ ρυθμό, της τάξης του 13,2% αναμένεται να αυξηθούν φέτος και οι τεχνολογικές δαπάνες που αφορούν το επιχειρηματικό λογισμικό. Σε απόλυτους αριθμούς οι σχετικές δαπάνες θα προσεγγίσουν φέτος τα 600 δισ.δολ., ενώ το 2022 θα αυξηθούν εκ νέου κατά 11,7%, φθάνοντας τα 670 δισ.δολ.
Και το 2022 οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού, επενδύοντας σε τεχνολογικές δαπάνες που σχετίζονται με τον τομέα των υπηρεσιών. Το επόμενο έτος η αύξηση των σχετικών δαπανών θα είναι της τάξης του 8,5%, που σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε 1,3 τρισ. δολ.
Ένας άλλος τομέας της τεχνολογίας, που αναμένεται να απορροφήσει σημαντικά επενδυτικά εταιρικά κονδύλια το 2021 είναι αυτός των Data Centers. Οι σχετικές δαπάνες αναμένεται να κινηθούν ανοδικά φέτος κατά 7,4% σε σχέση με το 2020 και να φτάσουν τα 192 δισ.δολ., ενώ το 2022 το πρόσημο θα είναι θετικό κατά 5,2%, αύξηση που ανεβάζει τις συνολικές δαπάνες για Data Centers το 2022 στα 202 δισ.δολ.
Βέβαια όπως σημειώνει η Gartner στο σχετικό report της “Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί πλέον να αγοραστεί εν μία νυκτί, και οι παγκόσμιες προβλέψεις δαπανών πληροφορικής αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό το βάθος χρόνου που απαιτούν αυτού του είδους οι τεχνολογικές δαπάνες”.
Ενισχυτικά της βεβαιότητάς μας για τον ριζικό ψηφιακό μετασχηματισμό και βασικών δραστηριοτήτων της χώρας μας είναι και τα πρόσφατα στοιχεία της ΙΕΛΚΑ (Μάιος 2021) για τις ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων σουπερμάρκετ. Μέσα σε έναν χρόνο, δεκαπλασιάστηκε το ποσοστό των πολιτών που αγοράζει τρόφιμα και γενικά είδη σουπερμάρκετ συστηματικά online: πλέον έχει φτάσει στο 12% έναντι ενός πολύ μικρού ποσοστού 1-2% το 2019. Η επίδραση της πανδημίας στην ψηφιοποίηση των online αγορών σουπερμάρκετ ήταν καταλυτική. Η πλειοψηφία των αγοραστών από ηλεκτρονικά σουπερμάρκετ πραγματοποίησε την πρώτη του αγορά την περίοδο της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΛΚΑ αυτή η πορεία αναμένεται να συνεχιστεί: “τα στοιχεία της μελέτης επιβεβαιώνουν την αλματώδη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αγορών στον κλάδο των τροφίμων και στοιχειοθετούν την διατήρηση της δυναμικής και το επόμενο διάστημα”.
Η ραγδαία στροφή στις τεχνολογικές εξελίξεις στις οποίες ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι ΗΠΑ και χώρες της Ανατολικής Ασίας με πρωταγωνιστή τον Κινέζικο γίγαντα, έχει θέσει σε κινητικότητα και τη Ε.Ε. Έτσι με σημαντικές αποφάσεις της επιχειρεί να μειώσει τις μεγάλες εξαρτήσεις της Ευρώπης από ανταγωνιστικές οικονομίες, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας, σε κρίσιμους τεχνολογικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων οι ημιαγωγοί και το cloud. Για το σκοπό αυτό συστήνει δύο νέες βιομηχανικές συμμαχίες : μια για τους επεξεργαστές και τους ημιαγωγούς και μια για cloud και edge computing. Ειδικά στον τομέα των επεξεργαστών και των ημιαγωγών η Ευρώπη βάζει ψηλά τον πήχη, δεδομένου ότι σήμερα η Ένωση εξαρτάται επικίνδυνα από ξένες αγορές για την προμήθειά τους. Σήμερα η ΕΕ ελέγχει μόλις το 10% – από 40% τη δεκαετία του ’90 – της παγκόσμιας αγοράς chips, η οποία φτάνει σήμερα σε αξία τα 440 δισ.ευρώ. Πλέον στόχος της Ευρώπης είναι να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά, αυξάνοντας το στο 20% έως το 2030.
Η δεύτερη βιομηχανική συμμαχία που συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τα βιομηχανικά δεδομένα, την υπολογιστική παρυφών (edge computing) και το cloud. Η δεύτερη αυτή συμμαχία φιλοδοξεί να αναπτύξει ενεργειακά αποδοτικά και άκρως ασφαλή ευρωπαϊκά περιβάλλοντα cloud, μη ελεγχόμενα από τις αρχές Τρίτων χωρών και μη προσβάσιμα σε αυτές.
Η πανδημία τρομάζει για τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της, ταυτόχρονα όμως η «γη κινείται». Σε αυτήν την κίνηση που έχει τους δικούς της σταθμούς καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε. Όποιος φοβηθεί ή υστερήσει να ακολουθήσει τις αλλαγές δυστυχώς δεν θα έχει ρόλο στις εξελίξεις. Και αυτές δεν αφορούν μόνο τους μεγάλους ομίλους και οργανισμούς. Αφορούν ακόμη και τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς μας.
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
* Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ