Η μείωση κατανάλωσης κτιρίων αλλάζει το μέλλον των πόλεων
Στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιριακών υποδομών και των βιομηχανιών έχει εστιάσει μεταξύ άλλων το ερευνητικό του έργο το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) μέσω τριών φιλόδοξων έργων που υλοποιεί.
Οι στόχοι και τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων έργων που αφορούν τα ευφυή κτίρια, τις έξυπνες πόλεις και την ενεργειακή διαχείριση βιομηχανιών παρουσιάστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Ευφυής Ενέργεια: Κυβερνοφυσικά Συστήματα και Διαδίκτυο των Πραγμάτων» που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στο πλαίσιο του 10ου Forum Eνέργειας, που διοργανώνει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΙΝΒΙΣ, Αθανάσιος Καλογεράς, ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και υπενθύμισε τους κύριους στόχους του Ινστιτούτου, τόνισε πως τα τρία έργα που υλοποιούνται καλύπτουν μία ευρεία γκάμα πεδίων εφαρμογής με σημαντικά ήδη, αποτελέσματα.
ΦΙΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
Ο Χρήστος Παναγιώτου, Συνεργαζόμενος Ερευνητής ΙΝΒΙΣ, παρουσίασε το πρώτο μέρος του Ερευνητικού Έργου Ι3Τ που αφορά το Περιβάλλον Ευφυών Κτιρίων. Ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στις υπηρεσίες βελτιστοποίησης της κατανάλωσης ενέργειας στις κτιριακές υποδομές. Όπως εξήγησε, στόχος ήταν να υπάρχει πλήρης παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας ενός κτιρίου προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του και να προβλεφθούν οι ενεργειακές του απαιτήσεις, όπως επίσης και να συγκεντρωθούν δεδομένα τα οποία αφότου αξιολογηθούν θα καταδείξουν τις ανάγκες των μελλοντικών επεμβάσεων για τη βελτίωση των υποδομών και τον σχεδιασμό ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων.
Το σύστημα που αναπτύχθηκε αφορά την επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων τα οποία παράγονται αφενός από εξωτερικούς εξομοιωτές κι αφετέρου, από ένα υποσύστημα μηχανικής μάθησης, ενώ παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να οριοθετεί την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου. Τόνισε δε, πως το σύστημα παρουσίασε πολύ καλές επιδόσεις, ενώ ήδη έχουν σχεδιαστεί οι μελλοντικές επεκτάσεις και βελτιώσεις του με την προσθήκη περισσότερων εργαλείων μηχανικής μάθησης.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Χρήστου Παναγιώτου
ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Στη συνέχεια η Lidia Pocero Fraile, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΝΒΙΣ παρουσίασε το δεύτερο μέρος του ίδιου προγράμματος που αφορά στα εργαλεία και τους μηχανισμούς για την ασφαλή εγκατάσταση και αρχικοποίηση της υποδομής που απαιτείται στα κτίρια με ασύρματες IoT (Internet of Things) συσκευές που χρησιμοποιούνται σε μεγάλα βιομηχανικά συστήματα. Η κα Lidia Pocero Fraile τόνισε πως υπάρχουν απαιτούμενα επίπεδα προστασίας, με περιορισμένους πόρους στη χρήση βελτιστοποιημένων απλών μηχανισμών και πρωτοκόλλων, διαφορετικές εφαρμογές πάνω από WSAN multi hop τροπολογίες και υποδίκτυα διασυνδεδεμένα μέσω ενδιάμεσων πυλών που δεν ανήκουν απαραίτητα στη ζώνη εμπιστοσύνης.
Όπως τόνισε, ο συγκεκριμένος κώδικας είναι ανοικτός, ενώ εξήγησε πως σε αυτό το έργο σκοπός είναι η σχεδίαση και υλοποίηση της διαδικασίας αυτόματης εγκατάστασης ενός νέου κόμβου σε βιομηχανικό δίκτυο πραγματικού χρόνου, η αξιολόγηση της απόδοσης του πρωτοκόλλου EDHOC σε δίκτυο που αποτελείται από IoT συσκευές με περιορισμένους πόρους και η συμμετοχή στην τρέχουσα φάση ανάπτυξης του σχετικού προτύπου σε συζητήσεις για προτάσεις και λύσεις. Τέλος επεσήμανε πως έχει γίνει ήδη επιτυχημένη δοκιμή στα επίσημα τεστ διαλειτουργικότητας της IETF.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ της κας Lidia Pocero Fraile
ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Στη συνέχεια, ο Εντεταλμένος Ερευνητής ΙΝΒΙΣ Χρήστος Αλεξάκος, παρουσίασε το Ερευνητικό Έργο ESMARTCITY, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου ένα «ζωντανό» εργαστήριο. Επεσήμανε πως τα κτίρια χρησιμοποιούν περίπου το 40% της καταναλισκόμενης ενέργειας και το 70% της ηλεκτρικής. «Το ΙΝΒΙΣ συμμετείχε μαζί με άλλους φορείς από έξι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου στο ερευνητικό έργο, το οποίο είχε στόχο να γίνει μία μελέτη για το πως μπορούμε να έχουμε έξυπνες πόλεις, φιλικές προς το περιβάλλον επιτυγχάνοντας μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτού του έργου έγιναν πιλοτικά δημόσια δίκτυα φωτισμού, εγκαταστάσεις σε κτίρια και διάφορες άλλες μελέτες. Στην περίπτωση του ΙΝΒΙΣ το σενάριο αφορούσε την εγκατάσταση ενός ζωντανού εργαστηρίου που έχει την έννοια της εγκατάστασης νέων τεχνολογιών και της ανάπτυξης όχι ενός εικονικού, αλλά ενός λειτουργικού συστήματος. Γι’ αυτό μεταξύ άλλων για να ελέγχουμε την αποδοτικότητα του οικοσυστήματος φτιάξαμε μία σειρά από αισθητήρες για την καταγραφή της ενέργειας και του συνεχούς ελέγχου της κατανάλωσης ρεύματος, φωτισμού, κ.λπ. Το σύστημα είναι ανοικτό», τόνισε.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Χρήστου Αλεξάκου
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Τέλος, ο Κύριος Ερευνητής ΙΝΒΙΣ, Απόστολος Φούρναρης, παρουσίασε το ερευνητικό έργο «ENERMAN», το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα εισάγοντας την έννοια της ενεργειακής βιωσιμότητας των εργοστασίων, ως συνδυασμό των παραμέτρων: ενεργειακή κατανάλωση, ενεργειακό κόστος και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ο κ. Φούρναρης τόνισε πως ο βιομηχανικός τομέας καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από κάθε άλλο τομέα ( περίπου 54% της καταναλισκόμενης ενέργειας ). «Τα εργοστάσια του μέλλοντος πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την προσέγγισή τους στο πως χρησιμοποιούν την ενέργεια προχωρώντας σε ένα βιώσιμο μοντέλο με ολιστική θεώρηση της κατανάλωσης ενέργειας», τόνισε και προσέθεσε πως στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας υποδομής για τη διαχείριση της ενεργειακής βιωσιμότητας η οποία θα συλλέγει δεδομένα από το εργοστάσιο και θα τα επεξεργάζεται ώστε να γεννά μετρικές για την ενεργειακή βιωσιμότητα. Αυτές οι τιμές θα χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη τάσεων κατανάλωσης ενέργειας. «Παρέχεται μια μηχανή ευφυούς υποστήριξης αποφάσεων η οποία θα εκτιμά τις προβλεπόμενες ενεργειακές τάσεις κι αν οι δείκτες δεν ικανοποιούν η υποδομή θα προτείνει και θα υλοποιεί αλλαγές στις διαδικασίες ελέγχου της γραμμής παραγωγής εφαρμόζοντας έναν ευέλικτο βρόχο ελέγχου ενεργειακά ενημερωμένου», τόνισε και επεσήμανε πως στην «εξίσωση» εισάγεται και το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς στο έργο περιλαμβάνεται και μηχανισμός εκπαίδευσης του προσωπικού για την εκμάθηση καλών πρακτικών ενεργειακής απόδοσης.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Απόστολου Φούρναρη
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ