Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Ένα φθινόπωρο ξεχωριστά από τα άλλα θα είναι το φετινό. Η αβεβαιότητα για το μέλλον από τη μία, ο τρόπος εξέλιξης της πανδημίας από την άλλη έχουν δημιουργήσει σοβαρές πληγές στην τοπική οικονομία που προσπαθεί να βρει το βηματισμό της. Το καλοκαίρι του 2021 έχει καταγραφεί ως η χειρότερη χρονιά στην τοπική αγορά, καθώς οι τζίροι είναι μειωμένοι κατά 10% σε σχέση με το 2020, που ήταν και το πρώτο έτος της πανδημίας. Και όσο οι μήνες περνούν, τόσο η αβεβαιότητα θα φουντώνει. Όπως σημειώνει στον «Σ.Ε.» ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας:
« Το ζητούμενο έχει να κάνει με το εάν θα παρθούν μέτρα σε σχέση με τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Δεν ξέρουμε ακόμη και δεν έχουμε εικόνα του τι θα επακολουθήσει. Υπάρχει μια δυναμική στην Οικονομία, που στηρίζεται κυρίως στα χρήματα που έπεσαν το προηγούμενο διάστημα στην αγορά, μέσω των ενισχύσεων. Από εκεί και πέρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα, λόγω και της άρσης των αναστολών που επίκεινται».
Η αβεβαιότητα στα κρούσματα και το ρευστό οικονομικό κλίμα έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά σε τοπικό επίπεδο. «Όσο περνούν οι εβδομάδες διαπιστώνουμε αύξηση στα κρούσματα. Και σίγουρα αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάσταση, ούτε να προσδιορίσει το μέλλον. Σίγουρα υπάρχει ένα δύσκολο φθινόπωρο μπροστά μας και μια περίοδος εξίσου δύσκολη μέχρι και τα Χριστούγεννα», εξηγεί ο κ. Μαρλαφέκας.
Για τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η πρώτη δόση των οποίων ήδη έχει διατεθεί στην χώρα μας, ο κ. Μαρλαφέκας παρατηρεί ότι «κυρίως δίνονται για επενδύσεις. Άρα είναι μακροπρόθεσμο του να αποδώσει η επένδυση και να φανεί αυτό στην αγορά. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Οικονομίας είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα. Και σίγουρα δεν μπορεί κανείς να πει ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι διαθέσιμα άλλα άμεσα μέτρα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να στηριχθεί άμεσα η Οικονομία και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας».
Κατά τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια Οικονομία που έχει αντανάκλαση και στην χώρα μας είναι το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων. Όπως σημειώνει ο κ. Μαρλαφέκας είναι κάτι που ο ίδιος είχε διαπιστώσει από την έναρξη της πανδημίας, καθώς « το Μάρτιο του 20 είχα προβλέψει τι θα συνέβαινε, διότι λόγω της πανδημίας διαταράσσεται η ισορροπία των εισαγωγών και εξαγωγών. Είμαστε μια χώρα με φθηνά προϊόντα, δεδομένου ότι δεν έχουμε βαρεία βιομηχανία και δεν διαθέτουμε υψηλή τεχνολογία, και τα κόστη μεταφοράς έχουν εκτιναχθεί. Μπορεί ένα κοντεϊνερ να μεταφέρει 10.000 ευρώ προϊόντα και τα μεταφορά να κοστίζουν 4000 ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς για πόσο μεγάλη επιβάρυνση μιλάμε. Όλο αυτό το κόστος μεταφέρεται και στο προϊόν και στον καταναλωτή».
O Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, τονίζει από την πλευρά του ότι : « Δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο τοπίο για το επόμενο διάστημα. Όλα τα μέτρα στήριξης που υπήρχαν σταματάνε να υφίστανται και πλέον ξεκινάει η ανηφόρα στην Οικονομία. Υπάρχουν ζητήματα με επιταγές, με προμηθευτές και υπάρχει τεράστια αύξησης των μεταφορικών. Ένα κοντεϊνερ για να μεταφερθεί κάποτε κόστιζε 2000 ευρώ και τώρα κάνει 12.000 ευρώ και ήδη έχουν μεταφερθεί οι αυξήσεις αυτές στα προϊόντα. Έτσι, τον Σεπτέμβριο αρκετά προϊόντα θα αυξηθούν σε διάφορα ποσοστά, ακόμη και 10%».
Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά, ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρει ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη σε σχέση με εκείνη που επικρατούσε πέρυσι.
«Βρισκόμαστε σε μια πτώση τζίρου περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι. Υπήρχε μια κινητικότητα λόγω των εκπτώσεων όμως δεν καταφέραμε να ισοσκελίσουμε τις απώλειες. Ελπίζουμε ότι γυρνώντας από τις διακοπές ίσως ενισχυθεί η τοπική αγορά από εκείνους που θα κάνουν τις τελευταίες αγορές» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου αναφέρει ότι επικρατεί χαμηλή αγοραστική δύναμη στην αγορά και μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον λόγω των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά.
«Εάν οδηγηθούμε σε lockdown το επόμενο διάστημα, αυτό θα είναι το τελειωτικό κτύπημα στην αγορά, διότι έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν πλέον χρήματα να διατεθούν για ενίσχυση των επιχειρήσεων. Οπότε ίσως οδηγηθούμε σε τοπικές απαγορεύσεις ή και lockdownγια περιορισμένο διάστημα χωρίς καμία ενίσχυση. Οπότε το επιχειρηματικό κλίμα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο» αναφέρει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Επίσης συμπληρώνει ότι η τροφοδοτική αλυσίδα, λόγω της έλλειψης τουρισμού, παρουσιάζει σημαντική πτώση. «Αφού δεν υπήρξε μεγάλη αύξηση στον τουρισμό, δημιουργούνται σοβαρές επιπτώσεις και στους άλλους κλάδους. Η τροφοδοτική αλυσίδα είναι εξαιρετικά σημαντική για την Οικονομία. Η Πάτρα είναι μια περιοχή που εφοδιάζει τα τοπικά νησιά και το Ιόνιο, αν εξαιρέσουμε την Κέρκυρα. Οπότε θα μπορούσαμε και εκεί να έχουμε αύξηση των τζίρων που τελικά δεν έχουν επιτευχθεί» εξηγεί ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Επιπρόσθετα, φέτος λόγω της έλλειψης τουριστικού ενδιαφέροντος για την Δυτική Ελλάδα επικρατεί κάμψη και σε άλλους τομείς της Οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περιοχή επισκέπτονταν κατά κύματα τουρίστες από τις γύρω περιοχές, που δημιουργούσαν ορισμένες συνθήκες που θα βοηθούσαν την τόνωση της Οικονομίας. Αυτό το κύμα έχει σταματήσει διότι η κίνηση των τουριστών είναι ελάχιστη.
«Από Σεπτέμβριο διαβλέπουμε μια αβεβαιότητα που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της Οικονομίας. Το διαπιστώνουμε από το επίπεδο της κατανάλωσης» καταλήγει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αιγιάλεια αλλά και σε όλες τις περιοχές της χώρας, δημιούργησαν ένα βαρύ κλίμα και στον τομέα του τουρισμού με αποτέλεσμα τελευταία στιγμή να καταγραφούν ακυρώσεις στις κρατήσεις. Σε τοπικό επίπεδο, στις αρχές Αυγούστου, καταγράφηκε σημαντική πτώση στην κίνηση στις περιοχές της Αιγιάλειας λόγω των πυρκαγιών, στην περιοχή της Ζήριας. Από την άλλη πλευρά οι φωτιές στην Ηλεία αμέσως μετά, είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική πτώση στην τουριστική κίνηση στην περιοχή λόγω της διάρκειάς τους αλλά και των πολλαπλών μετώπων που επικρατούσαν. Σε κάθε περίπτωση, ο τοπικός τουρισμός βγήκε ιδιαίτερα πληγωμένος φέτος το καλοκαίρι, κάτι που συνεπάγεται χιλιάδες ευρώ απώλειας τζίρου για τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις.
Για το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα, θα παίξει καθοριστικό ρόλο η άρση των μέτρων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων, εκτιμά ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Παππάς. Και σημειώνει ότι το τρίπτυχο της άρσης αναστολών, των ποσοστών ανεργίας στην Ελλάδα αλλά και της οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθορίσει την οικονομία το επόμενο διάστημα.
« Πολλά θα εξαρτηθούν από τα μέτρα στήριξης, όταν αυτά θα τελειώσουν από την ελληνική κυβέρνηση. Διότι οι αναστολές σταματούν. Ένα πολύ βασικό ζήτημα είναι επίσης η ανεργία. Δηλαδή σε τι επίπεδα θα κυμανθεί και τι θα γίνει με όσους βρεθούν εκτός εργασίας διότι δεν θα υπάρχει προστασία, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Οι αναστολές σταματούν, οπότε το κόστος θα πρέπει να το επωμιστούν οι επιχειρήσεις, και αυτό είναι καθοριστικό για το πού θα κυμανθεί η ανεργία» σημειώνει ο κ. Παππάς.
Και προσθέτει ότι «ένα πολύ σημαντικό είναι ότι θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει την αλληλεγγύη της με τα ανάλογα πακέτα στήριξης που έχει καθορίσει. Ειδικά τις χώρες του Νότου που επλήγησαν και από την οικονομική κρίση περισσότερο από τις άλλες. Η Ελλάδα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο και η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κάθε περίπτωση, είναι καθοριστική».
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ