Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) σταματούν τα ερευνητικά προγράμματα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο όμιλος ενημέρωσε την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για την πρόθεσή του να μην προχωρήσει σε περαιτέρω εργασίες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις χερσαίες παραχωρήσεις «Αρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος» που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την Αχαΐα, ένα μικρό τμήμα της Ηλείας και ένα πολύ μικρό της Αρκαδίας.
Αυτή η εξέλιξη, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι τα δικαιώματα Ερευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων που είχαν παραχωρηθεί στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου, ύστερα από σχετική διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, επιστρέφουν εκ νέου στο ελληνικό δημόσιο.
Πλέον, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, ο όμιλος εστιάζει τις προσπάθειές του στον εντοπισμό βιώσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές που έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του.
Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης αξιόπιστων συνεταίρων που διαθέτουν διεθνές κύρος, τεχνογνωσία, εγνωσμένη εμπειρία, καθώς και την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία για να συνεισφέρουν στο εγχείρημα.
Οι συμβάσεις παραχώρησης για έρευνες υδρογονανθράκων στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και Αρτα – Πρέβεζα είχαν υπογραφεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Μάιο του 2017. Πρακτικά στην Αχαΐα λίγα είχαν γίνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο προκαταρκτικών ερευνών.
Τον περασμένο Αύγουστο τα ΕΛΠΕ υπέβαλε στην ΕΔΕΥ αίτημα παράτασης για 20 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022, των εργασιών της Πρώτης Φάσης του βασικού σταδίου ερευνών, προκειμένου να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωσή τους.
Η ΕΔΕΥ τελικά παρείχε συναίνεση στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του μισθωτή για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου φέτος.
Το μεγάλο ερωτηματικό αφορά στο τι θα κάνουν τα ΕΛΠΕ με την παραχώρηση του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου. Η κοινοπραξία υπέβαλλε τον περασμένο Νοέμβριο στην ΕΔΕΥ αίτημα παράταση 18 μηνών και την έλαβε στις 11 Δεκεμβρίου του 2020 και έτσι, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση έχει μετατεθεί για τον Ιανουάριο του 2023, με την πρόφαση της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών στα λιμάνια της περιοχής του Πατραϊκού Κόλπου, προκειμένου να εγκατασταθεί και αποθηκευτεί ο αναγκαίος εξοπλισμός για τις έρευνες και των χαμηλών -τότε- τιμών πετρελαίου που όμως έχουν ανακάμψει σημαντικά.
#pgnews
#ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ