Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε σήμερα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη επιστολή, σχετικά με το φυσικό αέριο και την ένταξη της πράξης «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Περιφερειάρχη,
Ενημερωθήκαμε από τον Τύπο ότι υπογράψατε την ένταξη της πράξης «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και πως το εν λόγω δίκτυο «αποσκοπεί στην διείσδυση του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών».
Από την παραπάνω ενέργειά σας, προκύπτουν ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Δήμο Πατρέων, στον οποίο και θα υλοποιηθεί το εν λόγω έργο. Ο Δήμος μας, δυστυχώς, δεν έχει ενημέρωση για το σχεδιασμό που προωθείται (χωροθέτηση, διαδρομή αγωγών, θέση των δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου, των υποσταθμών, διαδρομές βυτιοφόρων κλπ).
Όπως γνωρίζετε, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, αλλά και συνολικά το Δημοτικό Συμβούλιο, διεκδικεί την έλευση του φυσικού αερίου στην πόλη μας και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα, εφόσον θα διασφαλίζεται η πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας σε φθηνή ενέργεια, θα είναι εγγυημένη η ασφάλεια των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Στην πόλη μας, χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς θέρμανση, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε για πετρέλαιο, αλλά ούτε για το επιπλέον κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, έχουν τεράστια ευθύνη, γιατί δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη αγωγός από Κόρινθο προς Δυτική Ελλάδα, ούτε τα κατάλληλα δίκτυα για την τροφοδοσία των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων με φυσικό αέριο.
Με το συγκεκριμένο έργο για την παροχή φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δε δίνεται λύση στην ενεργειακή φτώχεια και την ανασφάλεια.
Πέραν της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων, εγείρεται σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, καθώς και οι τέσσερεις περιοχές που είχαν προταθεί από το ΤΕΕ για την εγκατάσταση των δεξαμενών και των μονάδων αεριοποίησης, βρίσκονταν κοντά σε οικισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί καθίστανται ευάλωτοι σε περίπτωση ατυχήματος.
Η παροχή φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα πρέπει να γίνει μέσω αγωγού, δεν μπορεί αυτό να μεταφέρεται οδικά, με βυτιοφόρα οχήματα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Η οδική μεταφορά, μέσα μάλιστα από δρόμους με δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων της Πάτρας και των άλλων δύο πόλεων, καθώς και των περιοχών διέλευσης, κατά την μεταφορά του από την Ρεβυθούσα.
Ο προτεινόμενος τρόπος μεταφοράς και παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή, υπονομεύει τη διεκδίκηση της κατασκευής του αγωγού από την Κόρινθο προς τη Δυτική Ελλάδα.
Ζητάμε να μας ενημερώσετε για τη θέση εγκατάστασης των δεξαμενών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, καθώς και τις διαδρομές του δικτύου και των βυτίων μεταφοράς.
Η δημοτική αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, με το λαό της Πάτρας, διεκδικούμε την παροχή φυσικού αερίου με αγωγό στην πόλη μας, για να τροφοδοτηθούν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις με ασφάλεια και να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα η προστασία του περιβάλλοντος. Να κατασκευαστούν δίκτυα με κρατική χρηματοδότηση για την παροχή φυσικού αερίου σε ολόκληρη την πόλη και να εξασφαλιστεί η δωρεάν σύνδεση για όλους τους οικιακούς χρήστες, καθώς και μέτρα στήριξης των ανέργων και φτωχών νοικοκυριών για την εγκατάσταση του οικιακού εξοπλισμού».
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ