Του Παναγιώτη Γιαλένιου εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
Μια φράση από πολύ πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αφορμή για το σημείωμα: Tο πανευρωπαϊκό δίκτυο προβλέψεων των «Υπουργών Μέλλοντος» σε όλα τα κράτη μέλη θα συνεχίσει να αναπτύσσει ικανότητες προβλέψεων στις διοικήσεις των κρατών μελών της ΕΕ. Εμπεριέχεται στην Έκθεση στρατηγικών προβλέψεων 2021 με τίτλο «Ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ικανότητας και ελευθερίας δράσης της ΕΕ».
Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν: Εδώ ο κόσμος καίγεται… Και κάποιοι διαβάζοντας και το «καίγεται» συνειρμικά να σκεφτούν ότι δυσκολευόμαστε ως χώρα να τα βρούμε σε παρόντα χρόνο σε υπουργό Πολιτικής Προστασίας (και καταφεύγουμε σε εισαγόμενο), ο υπουργός του Μέλλοντος μας μάρανε;
Για τους πολλούς πολίτες που βιώνουν άσχημες συνθήκες και αμφισβητείται άμεσα ακόμη και η επιβίωσή τους, προφανώς η αναφορά σε μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές φαντάζει «αέρας κοπανιστός». Τώρα τι κάνουμε, λένε οι χιλιάδες πληγέντες στην κατακαμένη Βόρεια Εύβοια και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας. Τα ίδια και οι πολυάριθμοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με τους γκρεμισμένους τζίρους, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και τόσες άλλες κατηγορίες συμπολιτών που βιώνουν κάτω ή στα όρια της φτώχειας.
Σε όλους αυτούς και στα παιδιά τους χρειάζεται υπομονή και τρόπος για να εξηγηθεί ότι οι εξελίξεις τρέχουν με τεράστιες ταχύτητες και αυτό που φαντάζει μακρινό μέλλον είναι ήδη εδώ. Φυσικά οι εξηγήσεις αυτές αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.
Ο κόσμος όλος έχει εισέλθει σε μια πορεία διαρκών αλλαγών και καθημερινά γίνεται όλο και πιο αντιληπτό ότι η εξέλιξη αυτή δεν ανακόπτεται. Μάλιστα η επιδημία του κορωνοϊου αποτέλεσε τον καταλύτη αυτόν των εξελίξεων με ισχύ πολλαπλάσια του αντίστοιχου ρόλο που διαδραμάτισε στις παγκόσμιες εξελίξεις η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ , που ως γεγονός συνέβη πριν από 20 χρόνια.
Σήμερα τα εκατομμύρια των θυμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως και κυρίως η αξιοποίηση των επιπτώσεων του από πολλαπλά κέντρα αποφάσεων σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο αποτελούν το εφαλτήριο επιτάχυνσης πρωτόγνωρων εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα που αφορούν τον άνθρωπο ως φυσική παρουσία και ως πολίτη.
Μάλιστα ως επιπλέον στοιχείο της διαπίστωσης μας ότι το «μέλλον είναι εδώ», να αναφερθούμε και στην ταυτόχρονη έντονη παρουσία με ορατές παντού συνέπειες πολλαπλών κρίσεων όπως: Της οικονομικής, της υγειονομικής, της κλιματικής και πλέον και της επισιτιστικής. Με την τελευταία να είναι μεν έντονα παρούσα σε πολλές χώρες του λεγόμενου τρίτου και τέταρτου κόσμου, όμως κρούει δυνατά τη θύρα και της χώρας μας με τις ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης να μας προειδοποιούν εμφατικά.
Είναι χρήσιμο για να έχουμε ολόκληρη την εικόνα των προκλήσεων του κοντινού μέλλοντος και του τι συζητούν οι «υπουργοί του μέλλοντος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταγράψουμε την ατζέντα των θεμάτων που δημοσιοποίησε στην σχετική έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Δέκα στρατηγικοί τομείς δράσης πολιτικής
- Εξασφάλιση βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων υγείας και τροφίμων
- Διασφάλιση οικονομικά προσιτής ενέργειας, απαλλαγμένης από ανθρακούχες εκπομπές
- Ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης δεδομένων, τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογιών αιχμής
- Διασφάλιση και διαφοροποίηση του εφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες
- Εξασφάλιση της παγκόσμιας πρωτοπορίας στον καθορισμό προτύπων
- Οικοδόμηση ανθεκτικών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συστημάτων, ικανών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος
- Ανάπτυξη και διατήρηση δεξιοτήτων και ταλέντων που ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες της ΕΕ
- Ενίσχυση των ικανοτήτων ασφάλειας και άμυνας και της πρόσβασης στο διάστημα
- Συνεργασία με παγκόσμιους εταίρους για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας για όλους και
- Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των θεσμικών οργάνων
Μάλιστα η Επιτροπή θα συνεχίσει να εφαρμόζει το θεματολόγιο στρατηγικών προβλέψεών της για αυτόν τον κύκλο πολιτικής, προσαρμόζοντας αναλόγως τις πρωτοβουλίες του προγράμματος εργασίας για το επόμενο έτος. Στις 18-19 Νοεμβρίου, θα φιλοξενήσει την ετήσια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Στρατηγικής και Πολιτικής Ανάλυσης (ESPAS) προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της έκθεσης στρατηγικών προβλέψεων του επόμενου έτους — η διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, πώς δηλαδή μπορούν να αλληλοενισχύονται, μεταξύ άλλων με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών. Εντός του τρέχοντος μήνα, η Επιτροπή θα ολοκληρώσει και τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους πίνακες ανθεκτικότητας, ένα νέο εργαλείο για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας με πιο ολιστικό τρόπο, στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Αυτό θα συμβάλει στη μέτρηση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας πέραν του ΑΕΠ. Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα σχέδια των πινάκων ανθεκτικότητας της Επιτροπής συνεχίζεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Βλέπουμε ότι έστω με αργούς ρυθμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση η συζήτηση για το μέλλον έχει ανοίξει. Στη χώρα μας δυστυχώς η δημόσια συζήτηση περιορίζεται σε αποπροσανατολιστικά διλήμματα και αδιέξοδες πολώσεις σε πολιτικό και κοινωνικό, με το κορωνοϊό και όλα όσα σχετίζονται με αυτόν και ιδίως το εμβόλιο να επισκιάζουν όλα τα άλλα και κυρίως να αποτελεί πρόσχημα για να «πετιέται η μπάλα στην εξέδρα για τις ευθύνες σε όλα τα σημαντικά «άλλα».
Είναι κατά τη γνώμη μας χρήσιμο, η υπόθεση του μέλλοντός μας (και κυρίως για το αύριο έτσι όπως θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών) να γίνει κτήμα της κοινωνίας των πολιτών. Μέσα από τους φορείς της να αναδειχθούν οι προτεραιότητες.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ο καθένας μας μπορεί να προσθέσει το λιθαράκι του. Και όπως συνήθως σε τέτοιου είδους «προσκλητήρια» τονίζουμε οφείλουμε και από τη δική μας πλευρά αυτή του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων», να πούμε ποιο είναι και το δικό μας λιθαράκι στην συζήτηση για το μέλλον.
Έχουμε ήδη εξαγγείλει ότι στην κεντρική θεματική «Χτίζοντας το Αύριο» είναι αφιερωμένο ολόκληρο το φετινό 24ο Forum Ανάπτυξης και ήδη, αναζητώντας τα σύγχρονα υλικά αυτού του οικοδομήματος, βρισκόμαστε σε μια έντονη διαβούλευση με θεσμικούς φορείς, την επιχειρηματική κοινότητα και εκπροσώπους της κοινωνίας των ενεργών πολιτών.
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ